Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israelere hjelper Gaza-palestinerne

gaza_sykehus2Mens givergruppen for palestinerne, med Norge i ledelsen, diskuterer støtte til gjenoppbygging av de ødelagte bygningene i Gaza, har frivillige israelske organisasjoner lenge vært i full sving med å samle inn gaver til den palestinske befolkningen.

I følge Jerusalem Post har eksempelvis et initiativ fra to privatpersoner i Sderot  ført til en massiv hjelpeaksjon fra israelske privatpersoner til støtte for folk i Gaza som trenger varme tepper, mat og drikkevarer.

Etter at den israelske aksjonen mot Hamas-terroistene i Gaza er over, og rakettangrepene mot Sderot og andre israelske byer ikke lenger har det samme omfanget som før sluttet, kan israelerne igjen trekke pusten og konsentrere seg om hverdagen. Det første som da stod i tankene til Hadas Balas, en student ved Sderots Sapir Academic College var å hjelpe fattige og nødstedte palestinere i Gaza. Sammen med en annen israelsk kvinne, Lev Ziv, tok de initativet til en hjelpeaksjon.

«Vi representerer ikke noen politisk side. Vi bare ser et umiddelbart behov for tepper og folk som ikke har noe å dekke seg med, og melk til spebarn som ikke har noe å spise,» sier hun til Jerusalem Post.

Et kort radiointervju førte til at telefonen ikke stod stille, forteller de to initiativtakerne. Etter to minutter hadde Lev Siv mottatt rundt 40 talemeldinger på sin telefon. Skoler ringte og spurte om det var noe de kunne hjelpe med. Det ringte en far som har to sønner i de israelske styrkene i Gaza, og som gjerne ville hjelpe den palestinske sivilbefolkningen. Det samme ville en kvinne i Sderot som hadde fått sitt eget hus ødelagt av en Hamas-rakett.

Det er nå etablert leveringsteder for nødhjelp både i Jerusalem, Tel Aviv og Haifa. Ja, til og med i kibbutzen Kfar Aza, som er plassert bare noen kilometer fra grensen til Gaza, og som har vært gjenstand for flere rakettangrep.

Jerusalem Post spør en av lederne for Kibbutzen, som har sluttet seg til hjelpeaksjonen, om hvordan det føles å hjelpe palestinerne bare få dager etter at en rakett slo ned i kibbutzen.

«Selv når vinduene rister på grunn av rakettangrep kan du se at Gaza vil ligge mørk i en måned,» svarer han. «Du føler den humanitære situasjonen. Folk her sier at palestinerne brakte dette over dem selv ved å stemme på Hamas, men vi snakker likevel om barn som vi må leve med i fremtiden. Folk som bor nærmest til dette området bør gjøre mest,» svarer han. 

Også den israelske staten har trådt til. Under 48 timer etter at våpenhvilen var et faktum hadde israelerne bygget og utstyrt et moderne privat sykehus ved grensestasjonen Erez mellom Gaza og Israel, for å hjelpe sårede palestinere.

Den første pasienten kom inn allerede før den offisielle åpningen, skriver ”The Magen Davis Adom Paramedics” på sykehusets nettside. Det var en 47 år gammel dame fra Gaza som var på vei til Jerusalem for å få behandling ved et sykehus der. Hun falt sammen på grensen, mistet bevisstheten og sluttet å puste. Leger fra sykehuset startet umiddelbart med livredning, Fra det nye sykehuset ble hun brakt til et sykehus i Ashkelon. Da var hennes situasjon alvorlig, men stabil.

Noen timer senere ble sykehuset åpnet av Israels helseminister Yaakov Ben Yizri, og velferdsministeren Yitzhak Hertzog. Samtid kollapset en 80 år gammel palestinsk dame som var på vei til Israel for å treffe en sønn som ble behandlet ved et israelsk sykehus. Også hun fikk øyeblikkelig hjelp, og kunne senere utskrives og reise videre.

Israelerne håper at det nye sykehuset vil være til stor hjelp for de mange sårede etter de siste ukenes krigshandlinger. Selv om sykehuset er godt utstyrt, samarbeider det med andre sykehus i Israel, der pasientene vil bli brakt dersom det skulle være nødvendig.

”Fra vårt ståsted har alle pasienter, uansett hvor de bor eller hvilken religion de har, rett til å få den beste og mest profesjonelle hjelpen. Magen David Adom – i likhet med Israels Røde Kors – gjør alt som står i vår makt for å lindre lidelsene til sivilbefolkningen enten den er rammet av krig eller naturkatastrofer,” sier sykehusets generaldirektør Eli Bin. (Nyhetssak)

Kommentarer er skrudd av.