Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Verdenssensasjon eller lurium?

kaptalMange mener verden er på vei mot en miljøkatastrofe på grunn av utslipp av karbondioksid og / eller i ferd med å gå tom for olje. En skulle derfor tro at en revolusjonerende oppfinnelse som kan redusere forbruket i forbrenningsmotorer med inntil 45 prosent ville bli tatt i mot med jubel. For det er faktisk det de to herrene Geir Åge Nystrand og Kyrre Roksund hevder de er i ferd med å lansere. Drivstoff tilsetningen Oxytane skal føre til stor reduksjon i drivstofforbruk og bedre og renere forbrenning.

Men i bladet Kapital nr. 5, 2009 lar redaksjonen seg ikke imponere. Tvert i mot henges Nystrand og Roksund ut som svindlere. Det hevdes blant annet at de skal ha hevdet at Norges Miljøvernforbund skal være mektig imponert over oppfinnelsen mens forbundets leder, Kurt Oddekalv, hevdes å ha beskrevet drivstofftilsetningen som ”lurium”. Nystrand benekter imidlertid overfor frie-yringer at han har vært i kontakt med denne miljøbevegelsen.

Kapital har ikke funnet frem til noen forskere som har testet stoffet og kommet til at det ikke virker. Bladet nøyer seg med å vise til at Roksund er konkurs, og at Nystrand har frontet en boks som skulle inneholde banebrytende teknologi. Rett nok var denne boksen ren humburg, ifølge VG, men Nystrand påpeker at dette ikke har noe som helst med den banebrytende drivstofftilsetningen Oxytane å gjøre. Nystrand er for øvrig dypt kristen, og han spiller en fremtredene rolle i menigheten The Way.

Frie Ytringer har ikke tatt stilling til om stoffet virker eller ei, men vi mener oppslaget må være ærekrenkende dersom stoffet virkelig fungerer.

På telefon svarer Nystrand at han mislikte omtalen i Kapital. ”Ønsker man å henge noen ut, så klarer man det,” uttaler han til Frie Ytringer. Han forklarer at han har blitt bedt om å bistå vedrørende markedsføringen av stoffet, og at han har sett imponerende rapporter om stoffet. Men han understreker også at han ikke har fattet en endelig beslutning, men at han kommer til å skrinlegge planene dersom han kommer til at stoffet ikke fungerer som det skal.

1 comment to Verdenssensasjon eller lurium?