Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Hamas står sterkere på Vestbredden enn i Gaza

hamas2Dagbladet gjengir i dag deler av en meningsmåling som FAFO har gjennomført blant palestinerne. Den viser blant annet at et lite flertall på 53 prosent av palestinerne mener at palestinske grupperinger må slutte å sende raketter inn i Israel. Fatah-tilhengere ønsker en slutt på rakettene (73 prosent), mens bare 33 prosent av Hamas-folk vil slutte med det de ser som en motstandskamp.

”Mange støtter fortsatt utskyting av raketter – samtidig som de ønsker forhandling. Rakettskytingen blir sett på som en legitim forsvarskrig. Mange tenker at hvis det skytes raketter, har palestinerne en bedre forhandlingsposisjon med Israel, ”sier Åge A. Tiltnes, forsker og Midtøsten-koordinator i Fafo til Dagbladet. 

Et lite flertall av palestinerne (51 prosent) mener at Hamas ikke har noen skyld for Israels massive angrep på Gaza. 17 prosent sier Hamas har «litt» skyld.

Frie-Ytringer har tidligere referert en undersøkelse foretatt i begynnelsen av mars som et samarbeidsprosjekt mellom et israelsk og et palestinsk byrå, som blant annet viser at mer en halvparten av alle palestinere støtter væpnede angrep på israelske sivilpersoner innenfor Israels grenser.
Denne spørreundersøkelse ble foretatt av Harry Truman Research Institute, som er tilknyttet Hebrew University i Jerusalem i samarbeid med et palestinsk senter for politiske studier i Ramallah. Den samme undersøkelsen viser at Hamas har større oppslutning på Vestbredden enn på Gazastripen.

Undersøkelsen ble gjennomført i begynnelsen av mars, gjennom personlige samtaler med 1270 voksne palestinere. Den gjenspeiler eventuelt endrede holdninger som resultat av Gaza-krigen. Mest oppsiktsvekkende er det nok at krigen bare i liten grad har styrket oppslutningen om Hamas, og da først og fremst på Vestbredden, ikke i Gaza, der Hamas styrer.

Hamas popularitet økte fra 28 prosent til 33 prosent fra før til etter Gaza-krigen, sammenliknet med Fatah-bevegelsen til president Abbas. Fatahs popularitet sank fra 44 prosent til 40 prosent. Fatah er 12 prosent mer populær enn ekstremistene i Hamas blant befolkningen i Gaza, men bare tre prosent mer populær på Vestbredden. Det kan skyldes at befolkningen på Vestbredden har reagert på TV-bildene fra Gaza under konflikten, og fått et feilaktig inntrykk av omfanget av det israelske angrepet, i forhold til befolkningen i Gaza, som med selvsyn har kunne se at angrepet var begrenset og rettet mot militære mål.

Selv om populariteten til Hamas har økt noe, støtter hele 75 prosent av palestinerne en våpenhvile med Israel, som innebærer at Hamas ikke kan sende raketter inn i Israel.

Et palestinsk presidentvalg ville i dag endt nesten uavgjort dersom det stod mellom Hamas-lederen Ismail Haniyeh og Mahmud Abbas. President Abbas ledet klart for tre måneder siden, da den forrige undersøkelsen ble gjennomført. Dersom valget derimot stod mellom den tidligere Fatah-lederen Marwan Barghouti og Hamas-lederen, ville Barghouti vunnet med en utklassing på to tredeler av velgerne. Barghouti sitter i dag fengslet i Israel dømt for medvirkning til drap. Det har jevnlig vært diskutert i Israel om han burde benådes for å kunne ta del i palestinske valg, ettersom han regnes for å være mer moderat enn Hamas-lederne.

Både Abbas og Barghouti står klart sterkere i oppslutning i Gaza enn på Vestbredden. Det er for øvrig også interessant å merke seg at bare 39 prosent av palestinerne vet at Abbas er deres valgte president.

Kommentarer er skrudd av.