Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Forvirret Fremskrittsparti om bompenger

bomstasjonI Bergen gikk FrP til valg som en garantist mot bompenger. I dag har Fremskrittspartiet ordføreren, og bompengene eksisterer fremdeles. FrP lovet også å fjerne eiendomsskatten, men er nå fornøyd med at den ikke er øket. 

Nå vil Fremskrittspartiet ut av byrådet i protest mot at bompengene skal økes for å finansiere kollektivtrafikk. Bra, mener Demokratenes leder, Vidar Kleppe, men konstaterer at FrP i Bergen forlengst har akseptert bompenger. Det er størrelsen på bompengene de nå protesterer imot. 

Vidar Kleppe har sendt oss denne artikkelen om Fremskrittspartiets mange kromspring rundt omkring i landet, når det gjelder bompenger:

 «I februar ble en av FrPs kommunestyremedlemmer i Namsos, Roald Korssjøen, ekskludert fra partiet for å ha stemt for bompenger. Omtrent samtidig  skrev stortingsrepresentant Arne Sortevik i et leserbrev at ”den usosiale bompengebeskatning av bilistene er direkte grotesk”. 

Kommunestyrerepresentant for Frp i Namsos, Roald Korssjøen, ble kastet ut av partiet da han sa ja til bompengefinansiering av ny riksveg 17. I følge Namdalsavisa mente Korssjøen at vegprosjektet burde gjennomføres så raskt som mulig, og valgte derfor å stemme ja til bompenger. Det ble ikke tatt nådig opp av Fremskrittspartiet sentralt. Under sentralstyremøtet i februar ble det vedtatt at han skulle ekskluderes.

I mars, benytter imidlertid Terje Søviknes nøyaktig samme begrunnelse for bompenger på den nye vegstrekningen mellom Os og Bergen, og fikk  full støtte fra Siv Jensen, som poserte for Bergens Tidendes fotograf der vegen skal begynne. 

Gruppeleder i Frp i Namsos kommunestyre, Ståle Busch, støttet Frps sentrale beslutning: ”Roald Kossjøen har ikke stemt i tråd med partiets klare standpunkt i en viktig prinsippell sak. Det er høyt under taket i Frp, men når det gjelder bompenger og eiendomsskatt, skal det ikke være tvil om hva Frp står for,” sa Ståle Busch til Namdalsavisa. Det er uklart om han nå vil følge opp med å foreslå eksklusjon av Siv Jensen og Terje Søviknes.  

Tidligere har en lang rekke kjente FrP-politikere stemt for bompenger. 

I Hordaland fylkesting gikk Fremskrittspartiet inn for bompenger for å finansiere Hardangerbroen. I Os gikk Fremskrittspartiet, ledet av ordfører Terje Søviknes, inn for bompenger på en ny veistrekning mellom Os og Bergen allerede for flere år siden. 

I Oslo stemte Fremskrittspartiet for den såkalte ”Oslopakke 3”, en veipakke som innebar en økning av bompengene rundt byen, som det samme partiet har programfestet å fjerne. I Oslo var Peter N. Myhre fra FrP samferdselsbyråd.  

I Fjell kommune på Sotra deltar FrP i et samarbeid med andre partier. Der vil varaordfører Georg Indrevik (FrP) ha en representativ folkeavstemning eller en meningsmåling om bompenger på et nytt veisamband mellom Sotra og fastlandet.  

Avisen Strandbuen viste i en artikkel til at Fremskrittspartiet i mai 2008 foreslo folkeavstemming om alle bompengeprosjekt. Noen måneder senere var Fremskrittspartiet blant de største motstanderne av folkeavstemming om bompengeprosjektet Ryfast, som skal binde Ryfylke sammen med Stavangerdistriktet.  

Når det gjelder politikk er det riktig å snakke om et nytt Fremskrittsparti, som fører en helt annen politikk på viktige områder enn det partiet tidligere har gjort, blant annet er de begynt å stemme for bompenger og eiendomsskatt flere steder i landet. Noe Demokratene aldri vil finne på å gjøre. Når det gjelder en rotet og udemokratisk organisasjonspraksis, er derimot Fremskrittspartiet det samme gamle.

En kommunestyrerepresentant i Namsos blir ekskludert for å stemme for bompenger, mens personer som Terje Søviknes og Peter N. Myhre får fortsette som sentrale medlemmer, og belønnes med viktige posisjoner i partiet, og nå får til og med Søviknes full oppbakking for bompengeprosjektet fra Siv Jensen. Det er ikke likhet for loven. Jeg kjenner meg igjen fra den tiden jeg selv var medlem og FrPs sentralstyre startet med sitt eksklusjonshysteri.  

I en artikkel i ABC Nyheter skrev Arne Sortevik at Fremskrittspartiet er det eneste partiet som er imot bompenger. ”Først blir bilistene tvunget til å betale over 50 mrd. kroner i bilavgifter hvert eneste år, og så blir de tvunget til å betale 6 mrd. ekstra i bompenger. Folk flest betaler nå 30 % mer bompenger enn i forrige stortingsperiode, mens de rød-grønne bruker 23 % mindre på vei enn i 1995. Den usosiale bompengebeskatningen av norske bilister er direkte grotesk,” skrev han. 

Men bompengebeskatningen er åpenbart ikke mer grotesk enn at Fremskrittspartiet stemmer for bompenger i en lang rekke kommuner landet over. 

Les om FrP i Bergen i VG

Les også i Dagbladet

TV2: FrP ut av byråd

Dagbladet: Her bygger FrP med bompenger

7 comments to Forvirret Fremskrittsparti om bompenger

 • Rockman

  Hei Jan!
  Ja, jeg er enig med deg i at hvis et parti går til valg på en så viktig sak, skulle det bare mangle at de ikke kan el. vil innfri det. Jeg er også enig med deg i at det skal ikke på noen måte være forskjellsbehandling av personer innad i et parti, ei heller i resten av samfunnet.

  Hehe, en annen ting. Ta en tur innom bloggen til han Bjørn Jarle, og se hva han får liret ut av seg vdr. FrP i Bergen. Enten er han drita full, ellers så har mannen blitt gal? Det er greit at man ikke liker et annet parti, men det får være grenser til uhøflighet.
  Han må lære seg å være litt mer objektiv i sine uttalelser. Jan, du får ta et kurs med ham du,hehe.

  Mvh. Rockman

  • Jonas

   Nå ble jeg nysgjerrig på han Bjørn Jarle sin blogg. Har du noen webadresse? Må nesten se hva han skriver om frp…he he

 • Rockman

  Hei Jonas!
  Hehe, kjenner du ikke den største kverulanten i bloggens historie- Bjørn Jarle? Det er Ap, Ap, Ap og hvis det passer «kun» for ham, ja så er det Ap igjen. Til nå har jo det partiet aldri gjort en feil etter hans meninger. Webadressen hans er «sosialdemokraten.no
  Mvh. Rockman

 • Anonym

  Frp har vel hatt valget mellom 2 onder når det gjelder bompenger i Bergen. Enten null vei eller bompenger, men nå har de sagt at nok er nok, og at det blir for det ene ondet er værre enn det andre om avgiftene økes

 • hmm

  Interessant å se at FrP har ulik praksis fra kommune til kommune. Her er mer om dette. Blant annet en FrP-varaordfører som foreslo å INNFØRE eiendomsskatt på bolig, selv om de gikk til valg med programerklæring om å være en GARANTIST MOT eiendomsskatt på bolig.
  Ved siste budsjettbehandling stemte alle frPs representanter i denne kommunen for å ØKE eiendomsskatten.
  De ble ikke ekskludert slik Korssjøen i Namsos ble, men varaordføreren ble belønnet med plass på samme stortingslista som Per Sandberg i år!

 • […] av Norges mest leste bloggere forteller også en annen side av historien: FrP har flere steder stemt for bompenger. Og han er spent på om FrP vil åpne […]