Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Lørdagskrim: Sykehjemsmorderne

sykehus2For to uker siden brakte vi historien om norgeshistoriens fremste seriemorder, Arnfinn Nesset, som tok livet av 22 pasienter på et sykehjem, enten for å leke Gud, eller på grunn av seksuell nytelse. 

Arnfinn Nesset er langt i fra den eneste personen som har falt for fristelsen til å leke Gud i et arbeidsmiljø hvor det er lett å ta livet av mennesker uten å bli oppdaget. Det finnes flere, og de har gitt ulike motiver etter å ha blitt avslørt.

Rene barmhjertighetsdrap ser ut til å være i fåtall. Noen har drept for å vise makt. Noen for å nyte når andre dør. Noen i et mislykket forsøk på å redde offeret og bli fremstilt som helter. Noen for å leke Gud. Minst en for å redusere arbeidspresset på jobben. Og kanskje også minst en for å oppnå seksuell nytelse.

Her er historien om Arnfinn Nessets drapskollegaer innen sykehjemsbransjen:

Charles Cullen.

Charles Cullen, 43, ble stilt for en amerikansk domstol i 2003. Han tilstod å ha tatt livet av mellom 30 og 40 pasienter i de årene han jobbet som sykepleier.

Cullen ble født i Bethlehem, Pennsylvania, som den yngste av en søskenflokk på ni i en sterkt katolsk familie, med en far som var bussjåfør og en hjemmeværende mor. De flyttet etter noen år til New Jersey. Faren døde mens han var barn, og moren mens han gikk på ungdomsskolen.

I I978 meldte han seg som soldat i den amerikanske marinen, og tok der utdanning som sykepleier. Han giftet seg, fikk to barn, og ble skilt. Skilsmissen førte til både depresjoner og personlig konkurs. Spesielt hardt gikk det inn på sykepleieren at myndighetene tok fra han hunden hans, som han var veldig glad i.

Under sine depresjoner forsøkte Charles Cullen flere ganger å ta sitt eget liv. Uten å lykkes. Bedre lykkes han med å ta livet av sine pasienter. Det gikk på løpebånd inntil en kollega oppdaget en mystisk medisinboks i et skap tilhørende Cullen, på jobben hans på St. Lukes Hospital i Bethlehem.

Da politiet omsider kontaktet Charles Cullen innrømmet han straks å ha drept nærmere 40 personer. Bare de 13 siste månedene før arrestasjonen i 2003 innrømmet han å ha tatt livet av mellom 12 og 15 pasienter.

”Jeg gjorde det av ren barmhjertighet,” forklarte Charles Cullen.  Uten å bli trodd.

Var det virkelig så mange pasienter som led så kraftig at det var bedre for dem å dø? Cullen drepte gjennomsnittlig en person hver måned i over et år, og hadde også drept ganske hyppig tidligere. Det svekket det ”edle” motivet hans.  

Efren Salivar   

Historien til Efren Saldivar er nesten lik Nessets historie.

Mellom 1989 og 1997 tok han livet av 50 pasienter ved Glendale Adventist Medical Center i California. I likhet med Nesset og andre sykehjemsmordere kunne han holde på så lenge fordi eldre mennesker jo dør regelmessig ved slike sykehjem. I USA er det dessuten mange fattige gamle med få slektninger som kommer på besøk og sjekker deres helsetilstand. Mange dør derfor uten at det blir lagt merke til.

Likevel blir de fleste tatt, før eller siden. Det er som med alt ulovlig. Gjør vi det ofte nok, blir det oppdaget. Ofte av rene tilfeldigheter.

Saldivar ble tatt da en kollega oppdaget morfin i skapet hans. Han hadde dessuten ved en anledning vært på vakt en natt en eldre dame døde. Hun hadde vært på bedringens vei da familien var på besøk dagen før, og de fant dødsfallet merkelig. Det begynte å gå rykter om Efren Saldivar, og politiet startet etterforskning.

I februar 1998 tilstod Efren Saldivar å ha drept 50 pasienter.

”Jeg drepte bare syke mennesker som så ut til at de var klare for å dø”, sa han til politiets etterforskere. Senere gikk han vekk fra denne tilståelsen. ”Jeg er ingen drapsmann, bare en stor løgner og bløffemaker”, sa han da.

 Til tross for den første tilståelsen fant ikke etterforskerne nok bevis til at statsadvokatene ville ta ut tiltale, og Efren Saldivar gikk fri. Midlertidig. For politiet fortsatte sitt arbeid. De undersøkte levningen etter flere av de døde pasientene, og fant giftstoffet Pavulon i flere av de døde kroppene. Bare en av seks undersøkte døde pasienter hadde fått dette stoffet som en del av behandlingsopplegget før de døde. Saldivar ble arrestert igjen i 2001, og tilstod på nytt.

Motivet: Han ville fjerne pasienter for å lette arbeidsbyrden for sykepleiere som gikk på underbemannede skift.

Richard Angelo

Den da 26år gamle Richard Angelo ved Good Samaritan Hospital på Long Island i New York hadde et spesielt motiv, da han tok livet av flere av pasientene der.

Han ga pasientene gift, slik at de ble alvorlig syke og risikerte å dø dersom de ikke fikk hjelp. Deretter sørget han for å være til stede for å redde livet deres.

Richard hadde tidligere jobbet som brannmann uten at han klarte å redde liv. Nå forsøkte han en ny metode for å bli helt. Han satt pasientene i en livstruende situasjon for deretter å redde livet deres. Problemet var at han ikke klarte det. Alle pasientene døde. Til slutt ble han stanset av en pasient som så at han ble forsøkt forgiftet, og ropte om hjelp. Ønsket om å bli redningsmann endte med 61 år i fengsel for tre drap, og kallenavnet ”Dødens engel”.

Daisuke Mori

Den 32 år gamle japanske sykepleieren, Daisuke Mori, ser ut til å ha hatt liknende motiv for å ta livet av 89 år gamle Yokiko Shimoyama i 2000, og for å forsøke å ta livet av flere andre pasienter, blant annet en 1 år gammel jente og en 4 år gammel gutt. Den japanske påtalemyndigheten hevder at han forgiftet pasientene for å tiltrekke seg oppmerksomhet ved å bringe dem nær døden, for deretter å gjøre redningsforsøk. Mori hevder han er uskyldig, og saken hans har enda ikke blitt prøvet for retten.

Lang liste

Listen over sykepleiere som endte opp som seriemordere, kan gjøres atskillig lengre, og inneholde både mannlige og kvinnelige sykehjemsarbeidere.

Det ser ut til å være fristende å ta liv, når det er praktisk mulig uten stor risiko for å bli tatt, og når morderne kan unnskylde seg selv med at de drepte uansett ikke hadde lenge igjen å leve.

Dagbadet: Vi sone på sykehjem

VG: Drapsdømt vi sone på sykehjem

VG: Massedrap ryster USA

Dagbladet: Massedrap ryster USA

VG: Familie slått brutalt ihjel

2 comments to Lørdagskrim: Sykehjemsmorderne

 • Det er flere som ønsker å lege guder.

  Frp har siste tiden kommet med forskjellige metoder for å kunne ta liv. Dette sies å gjelde de som er alvorlig syke eller ikke ønsker å leve mer.
  Den som har fått litt livserfaring og har sett hvordan livets faser sterkt kan variere, fra sykdom til å ha tunge perioder, vet heldigvis bedre. En kan ikke gi en drapspille, til de som er syke eller eldre for å kvitte seg med dem.
  «Noen» ser ut til å ønske en effetktiv måte å kvitte seg med de svake i samfunnet.

  Demokratene er sterkt i mot at mennesker som har vanskelige perioder, eller er noe syk, letvint skal kunne ta livet med apotekvarer.
  Det må være langt viktigere å gjøre som Demokratene, med å kjempe for et verdig liv for alle mennesker. Dette gjeldende både ved sykdom og eldreomsorg.

  Ha stor respekt for de eldre og syke, kjemp for livet til den dagen pasienten, legene og de pårørende ser at hjelpen ikke nytter mer.

  Vi vet også at om der er er et reseptbelagt marked for dødspiller, vil det meget sansynlig dukke opp et illegalt alternativ.
  Noen av disse pillene vil helt sikkert falle i urette hender og vi vil få en kraftig økning av selvmord. Naturlig vil de kriminelle utnytte situasjonen med en særdeles effektiv drapsmetode.

 • AUstralere er jo FUCKED I huet… Det er ikke noe nytt..

  De angrep indiske studenter..fordi indiske studenter gjorde det bra på skolen og ga mer konkurranse.. så isteden for å studerer bedre.. så angrep dem studentene..

  SIER LITT OM australere..