Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Den totale indoktrinering – og likevel er det opposisjon

800276-The_GREAT_LEADER_COMRADE_KIM_IL_SUNG-North_KoreaI går feiret USA månelandingen. Det ble neppe referert på TV i Nord-Korea.  Månelandingene har de aldri hørt om, og kommer nok heller ikke til å få høre om med det første.

I Nord Korea er indoktrineringen total.  Alle radioapparatene er produsert innenlands og laget slik at de bare kan ta inn nord-koreanske radiosendinger. TV sender bare propagandafilmer – hovedsaklig om Kim Il Sung og Kim Jung Il. Det kunne jeg selv konstatere da jeg besøkte Nord Korea i 1996.

Ungdom og voksne må delta i daglig ideologisk opplæring på skolen eller på arbeidsplassene.

Under det parlamentariske besøket i Nord Korea i 1996 ble vi tatt med til Kim Il Sungs fødested, og vi ble kjørt til et større dikeanegg og fortalt at den store leder Kim Il Sung etter å ha foretatt undervannsundersøkelser fortalte ingeniørene nøyaktig hvor dikene skulle bygges.

Vi så arbeidere og barn marsjere i retning av den enorme statuen av Kim Il Sung på Mansu Hill i sentrum av hovedstaden – åpenbart utkommandert – og vi fikk høre barn som sang patriotiske sanger til ære for Kim Il Sung, som forøvrig var død året før.

Alle nordkoranere vi kom i kontakt med bar jakkemerker med bilder av Kim Il Sung og Kim Jung Il.

Ved å observere persondyrkelsen av Kim Il Sung og hans arvtaker, fikk vi et lite innblikk i et totalitært og indoktrinerende samfunn. For meg bekreftet det at jeg valgte riktig da jeg allerede som tenåring tok avstand fra sosialistiske og kommunistiske ideologier og plassert meg på den norske høyresiden.

Det utrolige er at det selv i verdens mest totalitære samfunn finnes hull i muren. At Dagbladet nå skriver om rundt 300 000 opposisjonelle i konsentrasjonsleirer, beviser hvor vanskelig det er å undertrykke sannheten.

Folk flykter fra dette landet, som tidigere ble hyllet av norske kommunister, både i AKPm/l og NKP.  Og de flykter selv om konsekvensene er at samtlige medlemmer av deres familier som måtte være igjen i Nord Korea havner i konsentrasjonsleirer.

Faktisk har denne kunnskapen gjort flyktningene delvis upoplære blant mange sørkoreanere som ikke kan forstå at det er mulig å svikte sine familier for å oppnå frihet og økt levestandard i sør. 

Men det viser i det minste at det finnes misnøye selv i en befolkning som tilsynelatende er lykkelige, synger, smiler og heier på lederne, og som knapt vet om noen verden utenfor Nord Korea. Det gir et håp for fremtiden.

Dagbladet: Voldsomme trusler

VG: Clinton latterliggjøres

VG: Nord-Korea truer USA

Dagbladet: Ikke særlig grunn for optimisme

6 comments to Den totale indoktrinering – og likevel er det opposisjon

 • rune

  snakk om paralell samfunn 🙂
  ps.misunner deg den turen

 • Svein

  Jeg tror det aldri har vaert mennesker paa maanen.

  Disse maanelandingene skal ha skjedd i perioden 1969-1972. Men saa etterpaa har ingen land sendt mennesker til mmaanen. Det er etter min mening, fordi ingen land, selv ikke USA, vet hvordan det skal gjoeres. Det er 37 aar siden «sist» det skal ha vaert mennesker paa maanen. Det begynner aa bli noksaa lenge siden sist et land reklamerte for teknologien sin paa en slik maate. Hva med Soer-Korea, Japan, Kine og Russland? Har ikke de landene teknologisk kompetanse til aa sende folk til maanen, dersom USA hadde det for 37-40 aar siden?

  Artikler om temaet:

  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/article2818071.ece
  «Men landet vi virkelig på månen? »
  «- Historiens største svindel
  For det er mange som ikke tror at månelandingen fant sted. En spørreundersøkelse utført av nettstedet gallup.com viser at seks prosent av amerikanerne tror at månelandingen aldri fant sted. »

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3170767.ece
  «40 år etter at et menneske for første gang landet på månen, mener fremdeles rundt 6 prosent av amerikanerne at landingen aldri fant sted, skriver The New York Times på sine nettsider.»

  • nord

   Sende folk til månen er ikke vanskeligere en å sende folk til den internasjonale romstasjonen, eller kanskje eksisterer den ikke?
   Når romferger kan sendes ut og komme tilbake til jorden så er det å sende folk til månens overflate.
   Eller er romfergene også bare feik?

 • arild

  Been there, done that, Svein.

  Investeringskostnadene for en månelanding er så ekstremt høye at det kun er det prestisjemessige som kan forsvare å sende ut en ny ekspedisjon, og det vil virke direkte patetisk å sende ut en ferge nå, så sant ikke andre hensyn, eksempelvis vitenskapelige, blir så tungtveiende at en ny måneferd kan komme på tale.

 • Svein

  Innholdet i Dagbladet-artikkelen som Jan Simonsen linker til, boer man ha en kritisk innstilling til. Her er det tydelig at Nord-Korea skal svertes.

  http://www.dagbladet.no/2009/07/22/magasinet/nord-korea/utenriks/kim_jong-il/fangemishandling/7292927/

  «Ifølge Nord-Korea eksisterer ikke leirene, men takket være lett tilgjengelige satellittbilder på Google Earth kan man se leirene i detalj. »

  Satelittbilder kan forfalskes.

  «Fangene lever på en mager diett av mais og salt.»

  Salt? Har det noe med en sparsom diett/kosthold aa gjoere, da? Det finnes da ikke energi (kalorier) i salt.

  «Fangene i konsentrasjonsleirene har ett klesskift til rådighet, og har verken tilgang på såpe eller undertøy. Heller ikke kvinnene får bind eller tamponger.

  Dersom en fange tar sitt eget liv, blir de gjenlevende familiemedlemmene straffet desto hardere.

  Vokterne kan ustraffet slå, voldta og drepe fanger. »

  «En tidligere militærattasje ved den nordkoreanske ambassaden i Beijing fortalte i filmen om hvordan han så en hel familie bli drept i et gasskammer, refererer The Guardian. En fange ved navn Ok-lee ble tvunget til å gi femti friske kvinner forgiftede kålhoder. Etter 20 minutter hadde alle blødd i hjel. Det ble også lagt fram angivelig ekte dokumenter som viste hvor metodisk eksperimentene er.

  Nord-Korea avviser imidlertid anklagene, og hevder i en pressemelding at dokumentene er forfalsket. »

  Hele Dagbladet-artikkelen gaar ut paa aa sverte Nord-Korea. Det er ikke noedvendig aa tro paa alt som staar i den artikkelen, eller det som staar i de tillinkede artiklene.

  Hilsen
  Svein

 • anonym

  Nord-Korea er ikke bra, men hva har det med kommunisme å gjøre? Jan Simonsen klandrer vel ikke kapitalismen for fengslene i vesten, gjør han vel?

  http://www.nettavisen.no/utenriks/article2027215.ece

  http://www.greaterthings.com/News/Concentration_Camps/index.html

  http://www.youtube.com/watch?v=0P-hvPJPTi4

  http://en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States

  Noe av dette kan være tull – men det kan sannelig historiene om Nord-Korea også være…