Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Rumenerne – fattige mennesker med store hjerter

bukarestSiden rumenerne i disse dager blir stigmatisert og hengt ut som tyver og kjeltringer, og må bøte i fellesskap for misgjerningene til en gjeng sigøynere på tigge-og tyveritokter i Norge, i ly av de åpne grensers politikk, som stortingspartiene innførte da de vedtok EØS-avtalen, publiserer jeg i kveld en reisebeskrivelse fra ett av mine mange besøk i dette flotte landet med så mange flotte mennesker:

I begynnelse av oktober 2006 dro jeg med tog fra Burkarest til den lille byen Suceava med sine ca, 120 000 innbyggere nord i Romania, nær grensene til Ukraina og Moldovia.. Romania var en gang i tiden Europas kornkammer. Landet kan bli det igjen. Fra togvinduet så jeg endeløse vidder med korn.

Når jeg kjørte med bil i det samme området kunne jeg se hva som trengs før Romania igjen kan bli rik på korndyrking: Moderne landbruksutstyr. I dag blir kornet høstet med hest og slede.

Jeg dro til Suceava for å besøke en student, som jeg hjelper med litt penger. Det trengs. Studentene i Romania har ikke akkurat de samme økonomiske betingelsene som studenter hjemme i Norge. Likevel klager de mindre.

Staten gir ikke et øre i lån eller stipend. Studentene må med andre ord arbeide ved siden av studiene, i de fem årene vanlige studier tar. Med full jobb kan en student klare å tjene rundt 1200 norske kroner pr måned.. Det er litt mindre enn det koster å leie en tre roms leilighet for den samme måneden. Og mat må man jo også ha.

Med andre ord. Studentene må dele leilighet med flere andre studenter. Min kamerat delte en leilighet på tre rom med to kamerater. Da jeg var på besøk bodde også kjæresten hans og hennes bror midlertidig i leiligheten, mens de pusset opp deres egen leilighet.

I Romania hender så godt som aldri at et kjærestepar flytter sammen før de er gift. De vil gjerne, men foreldrene setter seg som regel på bakbeina. Religionen står sterkt blant foreldregenerasjonen i Romania. Og delvis også blant de unge selv. Min kamerat gjør for sikkerhets skyld korsets tegn hver gang han passerer en kirke, til fots eller med bil.

Selv om en leilighet deles med flere andre studenter, er det ikke alltid så mye penger igjen til mat, etter at husleien og utgifter til strøm og vann er betalt. Da er det bra at de fleste i disse områdene har foreldre, besteforeldre, onkler eller tanter, som enten kommer fra små gårdsbruk, eller i det minste har en liten hageflekk rundt det lille huset i landsbyen sin. Derfra skaffer studentene seg egg, paprika, tomater, epler, plommer og poteter. Det hjelper godt på budsjettet.

En av de mest i øyefallende forskjellene når du reiser på landsbygden i Romania, i forskjell til landsbygden i Tsjekkia hvor jeg har bodd noen måneder, er nettopp bruken av hageflekkene. Mens tsjekkerne, som ofte tjener 4-5 ganger mer enn rumenerne, pynter sine hageflekker med blomster og gressplener, bruker rumenerne de små hageflekkene til å dyrke nytteprodukter, som poteter, tomater, eller paprika.

De har gjerne epletrær eller plommetrær, og mange har 3-4 høns. En og annen familie har til og med plass til en ku eller noen griser, og selger melk til naboene. På den måten klarer man seg med lite penger, og har dessuten en liten hobby å bruke tiden på.

Kameraten min tok meg med til foreldrene sine. Også venner av meg, selvsagt, men vanskeligere å prate med, så lenge de ikke mestrer andre språk enn rumensk.

Det vil si: Et språk er internasjonalt. Det går ut på å se hverandre i øynene, fylle glasset med vodka, klikke glassene sammen, og helle ned innholdet ”på styrten”.

Jeg har mange ganger, når jeg har besøkt landsbygden i land som Tsjekkia, Polen eller Romania, lurt på hvordan det ville blitt mottatt dersom jeg var avholdsmann og hadde takket mei til det lokale brennevinet.  Det ville helt sikkert ikke gitt den samme kontakten, og jeg ville nok følt meg temmelig uhøflig. I disse landene er det med andre ord ikke å anbefale å være avholdsmann.

Foreldrene bor på landsbygden i et lite murhus, med en liten hage rundt. Det er også bygget et lite uthus på tomten, med utedo. Tidligere hadde familien noen griser i uthuset, men nå er det kun 4-5 høns igjen.

Da jeg kom på besøk var moren i full gang med å rulle kjøttkaker av kjøttdeigen, mens faren gjorde klar grillen. Til suppen ble det brukt paprika og tomater av egen produksjon. I hagen var det dessuten plommetrær og vindruer. Med andre ord: Jeg fikk hjemmelaget vin til middagen, og hjemmelaget svika etter middagen. Svika er nasjonaldrikken på landsbygden i Romania. Brennevin produsert av plommer.

Jeg tenkte på det der jeg satt og spiste grillmaten til den gjestfrie rumenske familien: Denne familien er ikke rik. Moren tjener noen penger på å arbeide som hushjelp i Italia. Faren er uføretrygdet, og sønnen studerer. Men har de egentlig et dårlig liv. Det er mulig å ha et bedre liv som fattig, enn som rik.

Studentene bor flere i samme leilighet. Det er trangt, men det tvinger frem respekt for andre mennesker og evne til å tilpasse seg.  Maten må lages fra grunnen av, og dyrkes i egen hage: Men det trives foreldrene med. Det er tross alt en hobby. Og maten blir mektig god. Den fattige rumenske middelklassen har lært seg å ta vare på hverandre. Det er gjestfrie og varme mennesker. Medmenneskeligheten sitter i blodet. Rumenerne vil derfor tåle den velstandsutviklingen og moderniseringen, som nå langsomt er på vei, også på bygdene.

 To uker før jeg kom til Suceava åpnet den store tyske matvarekjeden ”Kaufland” ny butikk i sentrum av byen. McDonald har vært etablert lenge. Og de mest solgte øltypene er Heineken. Tuborg og Carlsberg. Verden har åpnet seg for den tidligere så lukkede kommuniststaten.

22 comments to Rumenerne – fattige mennesker med store hjerter

 • Når de kommer fra så trange kår og vet hva det vil si å arbeide seg frem i livet og stå på; hvorfor stjeler de da?

  Jeg vet om barn som har spart to år til sin drømmesykkel, og så forsvinner den to dager etter barnet kjøpte den. Jeg vet om Rumenere som kjører rundt i Bergen og fyller opp varebiler, på natten blir det lastet om og kjørt sørover. Jeg synes du er like generaliserende som meg når du sier at Rumenere har store hjerter.

  De klager på at nordmenn er gnitne når rumenerne tigger på gaten, hvorfor skal vi gi dem noe når de allerede har tatt så mye ifra oss og våre barn?

 • Merci

  @Øyvind

  Hvorfor stjeler nordmenn når de bor i et land som har et sosialt sikkerhetsnett som sjeldent har eksistert i verdens historie?

  Folk er forskjellige…

 • Sant nok Merci, men vi sier ikke at nordmenn har store hjerter.

 • JILL WHITE FANEBUST

  Få ut det rumenske pakket fra Norge i morgen 10 august.
  Dem som prøver og komme seg i til Norge må stoppes
  på grensen.Romenere rundstjeler Norge.Beviset har vi
  når 80% av all krimminalitet som foregår i Norge
  er det romenere som står bak.Hvor sover dette
  pakket i Norge? Hvor kommer pengene fra som det
  koster og reise til Norge?

  JILL

  • rettut

   Hva? 80 % prosent av kriminalitet begås av rumenere? Jeg trodde det var muslimer som stod bak de 80 prosentene.

 • anonym

  «for en drittsekk er en drittsekk uansett nasjon»
  Folk flest overalt gjør sitt beste og er hyggelige, det være seg i Norge, USA, Romania, Sverige, Saudi-Arabia. Så finnes det dessverre «drittsekker».
  Å si at rumenere har store hjerter er like generaliserende som å si at de er slemme.

  I USA begås det mange flere drap per innbygger enn i Norge – betyr det at amerikanere er slemmere enn nordmenn? Kan vi ikke skille individer fra hverandre og se på sosiale faktorer (som at våpen er lett tilgjengelige i USA, eller at det er mye fattigdom i Romania) som utløsende.

  Slemme eller store hjerter, sånne folk finnes overalt med alle språk og alle hudfarger

 • Øyvind: Les min artikkel på samme bloggen: «La oss si det som det er: tyvene er sigøynere».
  De rumenerne som er på tigge-og tyveritokt i Norge er sigøynere, og ikke representative for rumenere flest. De er ikke spesielt godt likt av vanlige rumenere hjemme i Romania heller, nettopp fordi mange av dem oppfører seg på samme måten der som de gjør i Norge. Det er et stort problem for rumenerne at sigøynerne ødelegger ryktene for hele nasjonen, fordi norske medier unnlater å få frem at tyvene her i landet utgjør en minoritetsgruppe i Romania, som ofte ikke oppfører seg de fleste rumenere gjør.

 • Chilenaren

  sigenare eller rumenare kan vi ikke kun si tjuvar?
  Det finns masser med tjuvar her i Norge og de fleste er fra Norge skall dere veta!

 • Rockman

  Til Chilenaren.

  Ja, jeg er tildels enig med deg der.
  Men hvis man plukker ut helt vilkårlig 10.000 Nordmenn å det samme antallet Sigøynere. Hvor tror du man finner den største prosent delen av kriminalitet?
  Jeg sier ikke at etniske Nordmenn ikke stjeler, for det skjer hver dag, og de skal ha sin straff for.
  Men sånn som det er i dagens situasjon, kommer alle de ikke etniske Nordmenn på toppen av dette, og det er det vi vil til livs. En løsning da, er at de må sone straffen i sitt hjemland.

  Mvh. Rockman

 • rune

  nå må folk slutte å blande inn rumenere når vi snakker om tyvpakket sigøynerne..før kallte vi de alltid for sigøynere men så ble plutselig det politisk ukorrekt og vi måtte kalle de roam folket og når folk leser romafolket og rumenere så roter de det sammen til en graut. kan like godt kalle de italienere da for sattan det var mange «romafolk»pakk i roma når jeg var der!
  rumenere er IKKE sigøynere men noen sigøynere er rumenere på samme måten som sigøynere har finnes i alle europas land i generasjoner!
  de som kommer her er tyvpakk som reiser rundt uten skrupler for å stjele.hvorfor kommer så mange av de fra romania? kanskje fordi det er et av de fattigste landene i europa muligens 😉
  du vil aldri møte mer gjestfrihet enn når du er på besøk hos det «slaviske» folket om det så er russere,serbere,rumenere osv osv. et utrolig folkeslag som sliter og hater det samme tyvpakket som reiser til norge og stjeler som ravner.
  og så sliter de heller ikke så mye med islamisering 😉

 • rune

  skulle så klart stå ROMA folket og ikke roam folket;)

 • Jeg er litt uenig med deg om at de skal «beskyttes» under begrepet sigøynere. Har man rumensk pass så er man rumensk, en norsk sigøyner er en nordmann. Les Fredrikstad Blad i dag om disse fra Litauen som kjører rundt og tømmer UFF og Fretex containere, er de også sigøynere?

  Vi er alt for snille i Norge og tror godt om alle, det irriterer meg.

  • rune

   øyvind så i din verden er ei dame fra somalia som har bodd i norge i 6 år og har norsk statsborgerskap representativt for nordmenn??
   eller hva med han egypteren som slo ned og voldtok alle de jentene,norsk han og??
   ja ifølge deg er han det.

   • rettut

    Juridisk sett ja, og med tanke på plikter og rettigheter. At du ikke liker at noen får statsborgerskap etter 6 år har ingenting med saken å gjøre.

 • Lena

  Jeg er helt enig med Simonsen, det er meget urettferdig å stigmatisere rumenere og la dem få skylda med å kalle disse sigøynerne for «rumenere», noe de ikke er.
  Men, du Simonsen, jeg bare lurte på en ting. Du kaller jo både pakkistanere og somaliere for «nordmenn» så lenge de har norsk statsborgerskap, jeg antar rom-folket/sigøynerne har sitt statsborgerskap i Romania, skal noe gjelde et sted og noe annet et annet sted?

 • Det er riktig Rune, en dame fra Somalia med norsk pass er nordmann, og egypteren er nordmann.

  Damen er nordmann med opphav fra Somalia, hun er ikke Somalier.

 • Anonym

  Hvis bare alle mennsker var som deg, Jan 🙂
  Hvis bare alle kunne se den forskjellen på rumenere og sigøynere.
  Herlig, stå på 🙂

 • Lena

  Logisk konklusjon ut fra øyvinds latterlige påstander:
  Ingen jøder ble drept i tyske konsenrasjonsleire. Ei heller ble indianerne fordrevet og utdyddet I USA, neida. Tvert om det ble bare enda flere indianere.

 • arild

  For Øyvind er en bagatellmessig og verdiløs TEKNIKALITET, det vil si å ha et pass, det eneste innholdet i å være «norsk», «somalier», «vestlig» etc.

  Stupiditeten i Øyvinds definsisjonsfiksfakseri er himmelropende..

  Øyvind er nok også av de fjolsene som tror «ulike matskikker» er det vesentligste skillet mellom kulturgrupper.

 • Dere misforstår meg helt, men men, det kan dere sikkert ikke noe for.

  Så du nyhetene i dag Jan? Ikke mange sigøynere fra Romania her til lands nei.

 • Tore Hund

  Ref Sigøynere. Hentet fra Wikipedia:
  Det er usikre estimater for hvor mange sigøynere som oppholder seg i Norge. Minst 500 har norsk statsborgerskap, men det reelle antallet er trolig langt høyere. De fleste voksne er analfabeter og deltar ikke i arbeidslivet. Guttene er 15-16 år og jentene ofte ikke mer enn 12 når de giftes bort i familiearrangerte ekteskap. Det er ulike teorier om hvorfor sigøynerne er så dårlig integrert i det norske samfunnet. Ifølge sigøynere og forskere er det stor motstand mot utdannelse og integrering, av frykt for at det kan true deres tradisjoner og kultur. En annen årsak til motstanden er trolig majoritetssamfunnets dårlige behandling av sigøynerne gjennom generasjoner. Denne manglende lojaliteten til storsamfunnet kan være med på å forklare hvorfor trygdemisbruk er utbredt blant sigøynere i Norge. Etter at Romania og Bulgaria ble med i EU i 2008 har det kommet en økende andel sigøynere til Norge; De fleste er lykkejegere på søken etter ett bedre liv, mens noen har uærligere hensikter. En del kriminelle handlinger begått sommeren 2009 ble tillagt sigøynere på streiftokt. Mange mener også sigøynere er medvirkende årsak til den sterke økningen i antall tiggere

 • rettut

  «sigøynerproblemet» sier du. Sånn som i jødeproblemet?