Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Husk å bukke for Kim Il-Sung

800276-The_GREAT_LEADER_COMRADE_KIM_IL_SUNG-North_KoreaDen ene dagen trues naboene med død og fordervelse. Nete dag åpnes grensene. slik har Nord-Korea alltid oppført seg.  I dag skriver VG at Nord-Korea vil åpne for turisme over grensa og lette på grensekontrollen for sørkoreanere, samt tillate flere familiegjenforeninger.

Da en norsk stortingsdelegasjon besøkte Nord-Korea på 90-tallet ba vi om å få krysse grensen mellom nord og syd, som en symbolsk handling. Vi ville i så fall ha vært de første. Det gikk ikke. Nå blir det mulig. Det er et skritt fremover.

Nylig hilste Bill Clinton på Nord-Koreas diktatur, Kim Jung-Il, og fikk med seg to amerikanske journalister, som satt fanget i Nord-Korea, hjem.

24.april skrev vi følgende her på Frie Ytringer, om de to journalistenes videre sjebne:

«Hva som nå vil skje med de to amerikanske journalistene som er arrestert, vet vi ikke, men det er mye som tyder på at de vil bli brukt som gisler i det diplomatiske spillet som hele tiden foregår mellom Nord Korea og USA. Sannsynligvis slipper de fri på et passende tidspunkt, med faner og musikk, og lovprisninger av den gode og overbærende Kim Jung Il, samtidig som Nord Korea i hemmelighet mottar drivstoff og mat fra USA.»

Vi fikk rett, skjønt vi vet jo ikke helt hvilke betingelser fangene ble frigitt på. At det skjedde uten amerikanske motytelser er usannsynig.

Turister som kommer til Nord-Koreas hovedstad med fly må nok fortsatt regne med å bli plukket opp av representanter fra Nord-Korea på flyplassen og bli fraktet til den store statuen av Kim Il-Sung midt i byen, der de må nedlegge en krans og bukke dypt. Hvis ikke bærer det nok rett tilbake til flyplassen.

Da den norske delegasjonen besøkte Nord-Korea måtte vi bukke til en lang rekke statuer av Kim Il-Sung. Ved en av statuene bukket jeg så dypt at Kjell Magne Bondevik mobbet meg for det i flere år etterpå.

Vi ble vist mange marmorpalasser. Vi fikk høre at Kim Jung Il, landets nåværende diktator egenhendig hadde bygd en dike som skilte saltvann fra ferskvann, og sikret vannforsyning til risdyrkerne.  Og vi ble vist glade barn som danset og sang patriotiske sanger mot USA og Sør Korea.

Vi ble ikke vist befolkningen på landsbygden som var i ferd med å sulte ihjel, eller konsentrasjonsleirene for opposisjonelle. For de finnes, utrolig nok, i et land der bare diplomatene og partipampene vet at det finnes bedre land å leve i, utenfor Nord Koreas grenser.

I dette landet var det nylig valg til nasjonalforsaming.

Sesjonen blir neppe av lang varighet.

Nasjonalforsamlingen holdt til i et kjempedigert marmorpalass. Bak presidentplassen stod det en kjempediger statue av Kim Il Sung. Jeg stod ved siden av lederen for det nordkoreanske bondepartiet. Det eneste lovlige partiet ved siden av kommunistpartiet. Han bar jakkemerke at Kim Il Sung og Kim Jong Il, han, som alle andre koreanere. Omtrent som om Siv Jensen skulle gått rundt med jakkemerke av Gerhardsen og Stoltenberg på brystet.

Partilederen fortalte at det ikke var noen politisk forskjell mellom de to partiene, og at hans parti var tildelt et bestemt antall plasser i nasjonalforsamlingen, allerede før valgene.

Sesjonene i nasjonalforsamlingene varte et par ukers tid, hvert år, ble vi fortalt. Imponerende effektivt, tenkte jeg. Hvordan kunne de klare å behandle alle sakene så raskt. ”Vi har en fast komité på noen få medlemmer,” var svaret. ”De tar seg av arbeidet mellom sesjonene”.

TV2: Gjenåpner grensa

Dagbladet: Gjenåpner grensen

VG: Nå kan du reise til Nord-Korea

8 comments to Husk å bukke for Kim Il-Sung

 • Anonym

  Vi krysset da vitterlig grensen ved Kae Sung fra nord til sør og tilbake igjen, sammen med en sørkoreanere som var korttidsturister andre veien…..

 • Vidar

  Si meg, Jan; Hvorfor i h… bukka du og Bombevik og de øvrige deltakerne fra Norge for disse diktator-gudebildene? Må være ganske festlig for Nord-Koreas ledere å se hvordan de får alskens utenlandske statsledere til underdanig å bukke for dem?
  Eier dere ikke integritet?

  • Anonym

   Det er fordi at hvis man nekter aa bukke til statuen av Kim il-Sung risikerer man aa bli utvist og andre ubehageligheter. Utover maatte vi ogsaa kjope blomsterbuketter for vaare egne penger aa legge ned fremfor statuen mens vi bukket.

   Dette var i 2007

   Man gjor det ikke med glede, men fordi det kommunistiske systemet tvinger en til aa gjore det.

   • Vidar

    Jasså, en av stortingsdelegatene som ikke tør å stå fram, men gjemmer seg bak «Anonym»…?
    Men stortingsdelegat eller ei, DU TAR FEIL! Selvsagt hadde dere risikert å bli utvist, men hva så? Da hadde dere ihvertfall vist for all verden at ikke ALLE lar seg tvinge av despoter! God reklame for Norge, ikke fullt så god for Nord-Korea…
    Dernest hadde dere garantert ikke risikert «andre ubehageligheter», hvor lettskremte er norske stortingsdelegater egentlig? Og tror noen virkelig at Nord-Koreas ledere er SÅ dumme at de ville risikert en masse negativ oppmerksomhet kun pga. noen nordmenn som viste en smule integritet…?
    Det kommunistiske systemet kan ikke tvinge andre enn sine egne fange.., unnskyld, INNBYGGERE – samt selvfølgelig lettskremte, feige, ev. «diplomatiske» «nyttige idioter» fra utlandet…
    Er det noen sjans for at NORSKE delegaster viser en smule mot og integritet ved et ev. NESTE besøk?

    • Vidar

     Hva kjennetegner en som «er så langt fra en stortingsmann det går an å komme» ? Akkurat det å kalle servilitet for «å leve uten skylapper», kan det ihvertfall IKKE være…
     Men som turist, er du egentlig irrelevant i denne diskusjonen, Hagaseth! Da representerte du ikke andre enn deg sjøl, mens stortingsrepresentanter faktisk representerer nasjonen Norge! Og det er en viss forskjell på hvordan en turist oppfører seg for å få besøke land og steder og hvordan en nasjons offisielle representanter BØR oppføre seg… Det kan også være en viss forskjell på hva de risikerer ved IKKE å gjøre det!
     Jeg står fast på mitt standpunkt om at representanter for det offisielle Norge ALDRI skal fake respekt eller opptre underdanig overfor utenlandske despoter! (Og undres i min naivitet over hvordan noen virkelig kan være uenige med meg her…)

 • Kommunist-hater

  Helt enig med Vidar her: Hvorfor i helv.. bukker noen for disse idiotene av noen diktatorer? Det hadde aldri skjedd hadde det vært meg. Det er Kim-Idioto som burde bukket for vesten!!

 • Forstår godt spørsmålet Vidar. Jeg er og har alltid vært en sterk antikommunist, som har vært medlem av mange antikommunistiske organisasjoner opp gjennom årene.
  Dersom man først besøker et annet land er vi forpliktet til å følge kulturen og skikk og bruk i landet vi besøker, i alle fall på ofisielle besøk som dette.
  Hadde vi ikke bukket for statuene av den avdøde diktatoren ville vi skapt skandale og blitt kastet ut av landet.
  Spørsmålet var derfor: Hvorfor delta i en slik reise til et diktatur?
  Jeg deltok fordi jeg ble bedt om det fra mine kontakter i den sørkoreanske ambassaden i Oslo. Jeg tok bilder som ble levert til ambassaden etter hjemkomst, og skrev også en rapport til den sørkoranske ambassaden som de sendte hjem til Sør-Korea.
  Det var et sterkt ønske fra Sør-Korea om at den norske delegasjonen skulle reise, slik at vi deretter, når vi besøkte Sør-Korea, kunne gi uttrykk for våre inntrykk.

  • Vidar

   Forstår svaret, Jan, men det holder ikke! I prinsippet skal man selvsagt forholde seg til et lands lover og kultur, men å bukke for det jeg vil kalle «gudebilder», statuer av despoter og massemordere, og på den måte «fake» en respekt man overhode ikke har – og som dessuten er stikk i mot det en ellers gir uttrykk for, OG som verten bare MÅ vite om, er ikke å «følge kulturen og skikk og bruk i landet vi besøker», det er å vise servilitet og underdanighet, nøyaktig det diktatorer ønsker! Ikke minst for å bruke i videre propaganda for undertrykkelsen av folket!
   Sorry Jan, her mener jeg både du og dine kolleger handla høyst uklokt – og feigt! For hva risikerte dere egentlig ved å la være med denne bukkinga? Fengsel? Tortur? Tror ikke det, gett… I verste fall ville dere blitt sendt ut av landet – og dèt hadde jo bare slått tilbake på Nord-Koreas regime!
   Bare et tilleggsspørsmål; Ville du lagt deg med rompa i været og feika «respekt» for pedofeten Muhammed hvis du var på offisielt besøk i en moskè?
   Det tviler jeg på at selv Bondevik ville gjort. 😉