Søk

Kategorier

september 2009
M T O T F L S
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Høflige elever hengt ut av avis fordi de ikke snudde ryggen til taler

Det finnes fremdeles noen elever ved videregående skoler i Vestfold som har respekt for ytringsfrihet, demokrati og elementær høflighet.

I forbindelse med skoledebatten ved Holmestrand Videregående Skole snudde de fleste elevene ryggen til representanten fra Norgespatriotene.  Et mindretall av elevene ville vise respekt for demokratiet, selv om de var motstandere av Norgespatriotene, og unnlot å snu ryggen til taleren.  Det førte til at de ble hengt ut som støttespillere til Norgespatriotene av lokalavisen Jarlsberg, under overskriften ”brunstøtte fra elever”.

”Når vi valgte å sitte der fordi vi ville respektere demokratiet, så har Jarslberg avis valgt å vinkle det slik at vi støtter politikken deres,” sier en av de høflige elevene til NRK.

”Siden det var fokus på å vise holdninger fra før av, og følge oppfordringen om å snu ryggen til, så satte de seg selv i en slik situasjon at de lett kunne bli tatt for å støtte det dette partiet stod for. Samtidig applauderte de det han sa,” sier avisens redaktør Knut S. Evensen. Noe elevene selv nekter for.

Rektor ved Holmestrand videregående skole, Kari Tomassen, føler lokalavisen har misbrukt skoledebatten. ”Vi oppfordret elevene til å vise respekt for demokratiet, og det gjorde de. Derfor synes jeg dette oppslaget er sjokkerende,” sier Thomassen til NRK. Hun vurderer å melde oppslaget inn for Pressens faglige utvalg.

Det burde hun absolutt gjøre. Det er forkastelig av en avis å fremstille det som støtte til et politisk parti at man unnlater å snu ryggen til deres taler. Det er verken galt å se på den personen som snakker til deg, eller å klappe for et innlegg selv om man er sterkt uenig i innholdet.

Rektor ved Holmestrand videregående skole skal ha all mulig ros. Ikke alle rektorer er like bevisstgjort på demokratiske verdier. Ved en annen skole i Vestfold har vi fått sikre opplysninger om at rektoren personlig har oppfordret elevene til å snu ryggen til Norgespatriotenes leder, Øivind Heian.

Det er ille nok at en avisredaktør ikke har kunnskap om elementær høflighet, men det er ikke helt uvanlig innen pressen.  Mer oppsiktsvekkende og bekymringsfullt er det at en rektor ved en videregående skole lærer sine elever å snu ryggen til personer som snakker ti dem. Lurer på hva han vil si dersom elevene snur ryggen til han selv mens han snakker.

10 comments to Høflige elever hengt ut av avis fordi de ikke snudde ryggen til taler

 • arild

  1. Jeg synes det er et helt OK virkemiddel å sitte med ryggen til en taler.
  Dette er intet angrep på talerens ytringsfrihet slik flaskekasting, evt bråking og overdøving er.

  2. Det er FORKASTELIG av en rektor av å legge sterke føringer på hvilken protestform elevene bør bruke. Hun er en autoritetsperson, og legger utilbørlig press på enkelt-elever gjennom å oppfordre til vende ryggen-aksjon.

  3. Det er AVSKYELIG av en avis å henge ut og sverte elever som velger en annen tilhører-reaksjon enn den «foreskrevne»

 • Armin

  Jeg skal være enig med deg at det har oppstått en uheldig situasjon med uthenging av elever. Når det er sagt så synes jeg du, og alle andre som deler ditt syn, forsvarer ytringsfriheten blindt.

  Organisasjoner med rasistiske holdninger kan ikke være en del av demokratiet Norge. Dette landet er står på et grunnlag av likhet blant dets innbyggere og en hver motreaksjon skal ikke få sin stemme hørt med hjelp av den norske stat.

  Ytringsfriheten har en grense, og grensa går HER! Stopp NorgesPatriotene! Stopp Vigrid! Og stopp alle lik dem!

  • Kyrre

   Hva er rasistisk med Norgespatriotene?

  • Jarle G

   Det er klart at Vigrid er en rasistisk (og etter min mening syk) organisasjon, men NorgesPatriotene er jo ikke rasistiske. Faktisk tar de sterk avstand fra rasisme.

 • arild

  «Dette landet er står på et grunnlag av likhet blant dets innbyggere »

  Dersom du faktisk mener det, så MÅ du, hvis du ønsker å være konsekvent, gå inn for å forby Islam, som prediker evig ULIKHET mellom muslimer og ikke-muslimer.

 • Trine R

  Jeg var faktisk til stede i salen og skjønner at elevene reagerer. Stort bilde på første siden i lokalavisen hvor alle fjes var godt synlige og så bli uthengt som nazist. Mange av de som satt var faktisk opptatt med oppgaver for MK linja.
  Noe som det ikke står noe om i avisa er alle de «voksene» fra SOS rasisme som hele tiden prøvde å komme seg inn i salen får å kunne kaste ting på Heian.
  Disse har vært tilstede på alle skoledebattene i Vestfold og delt ut skremmsels propaganda til elevene.
  Det provoserer meg mer enn politikken til Norges Patriotene.

 • Kurt Guldvik

  Øyvind Heian: Jeg har stor respekt for din kamp mot okkupasjon av landet vårt.Det er vel vanskelig og måtte slåss mot et samfunn så gjennomsyret av landssvikere i de fleste politiske partier.Og i slike organisasjonert som SOS rasisme,Antirasistisk senter osv.

 • Arild: Jeg er helt enig i at dette ikke er et angrep på talerens ytringsfrihet slik flaskekasting, evt bråking og overdøving er. Min innvending er først og fremst at det er uhøflig å snu ryggen til folk.

  • arild

   Det kan jeg være enig i, Jan!
   Men, det vil jeg si:

   Vi bør ha en viss «lee-way» angående høflighet når det er prat om ungdommer.

   Jeg vil ikke klandre de ungdommene som vendte Heian ryggen, selvom jeg personlig synes at de som opptrådte vanlig var mer sympatiske.

   En bedre protestform mot heians innlegg ville vært at ETTER at han hadde talt, så kunne man sagt «bu!» istedet for klappet, dersom man var sterkt uenig i hva han sa.

 • Hvem husker ikke når de samme gruppene som idag snur ryggen til en taler, også gjorde det samme i 90 årene mot Frp-representanter. Og se hva som skjedde. Idag er Frp Norges nest største parti. Det viser at folk flest ikke har samme oppfatning som disse bråkmakerne i norsk skole. Så dette viser at slik pøbeloppførsel har stikk motsatt virkning enn det enkelte lærere og uvitende fjortiser tror.