Søk

Kategorier

september 2009
M T O T F L S
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Palestinerne svikter Hamas

Abbas med klar ledelse

Abbas med klar ledelse

Hamas taper stadig terreng til konkurrenten Fatah i popularitet blant palestinerne på Vestbredden og i Gaza, viser den siste store meningsmålingen, som ble tatt opp i juni og juli og offentliggjort i går. 2402 palestinere er spurt av byrået IPI i denne målingen, som viser at palestinerne har liten tillit til sine ledere.

Ingen av de to aktuelle presidentkandidatene, Fatahs leder Mahmoud Abbas eller Hamas-lederen Ismail Haniyeh bryr seg om vanlige palestinere, mener hele 42 prosent av palestinerne. Men det er 14 prosent flere som mener at Abbas bryr seg, enn at Haniyeh bryr seg om vanlige folk.

Det forrige valget i de palestinske selvstyreområdene resulterte i seier til Hamas, mens Fatahs leder, Mahmoud Abbas vant presidentvalget.

Et valg nå ville ført til et knusende nederlag for den palestinske terroristorganisasjonen, som bare ville fått 24 prosent av stemmene, mot Fatahs 45 prosent. Et presidentvalg ville gitt Mahmoud Abbas 52 prosent av stemmene, mens Hamas-leder Ismail Haniyeh ville fått 22 prosent. Hele 64 prosent av palestinerne sier de er misfornøyd med måten Haniyeh leder Hamas på. Et flertall av palestinerne, på 55 prosent, er derimot fornøyd med Abbas sin innsats som president.

De største problemene for palestinerne i dag er den politiske konflikten mellom Hamas og Fatah (44%), økonomiske problemer (33%), og kriminalitet/utrygghet (31%), Israels okkupasjon (30%) og blokaden av Gaza (23%) mener palestinerne selv.

De viktigste stegene for å oppnå fred mener palestinerne er israelsk evakuering av ulovlige utposter på Vestbredden (28%) og frigivelse av palestinske fanger fra israelske fengsler(27%). Bare 7 prosent mener det er viktig at Israel stanser nybyggingen i bosettingene på Vestbredden, som både USA og EU har krevd og ment har vært en av de største hindringene for en fredsløsning. 

66 prosent av palestinerne ønsker seg en politisk løsning slik den er formulert i fredsinitiativet fra de arabiske statene, mens 18 prosent av palestinerne er fornøyd med dagens situasjon. 55 prosent av palestinerne vil gjerne ha en egen palestinsk stat på Vestbredden og Gaza, separert fra Israel. 11 prosent av dem ønsker seg en felles stat hvor det bor både israelere og palestinere, men 11 prosent foretrekker at de palestinske områdene går inn i en konføderasjon med Jordan og Egypt med felles forsvar og utenrikspolitikk.

Palestinerne liker Barack Obama bedre enn de liker USA. Bare 16 prosent av dem har en positiv holdning til USA, mens Obama er likt av 27 prosent av den palestinske befolkningen.

Jordan er det mest populære landet blant palestinerne (81%), fulgt av Qatar, Saudi Arabia, Libanon, Egypt, Kuwait, Syria, og Marokko. Bare halvparten av palestinerne har et positivt syn på Iran, mens kun 6 prosent liker Israel.

EU som organisasjon er godt likt (54%), mens de største medlemsstatene i EU som Frankrike (21%) og Storbritannia (18%) er dårlig likt.

Naturlig nok mener palestinerne at Israel utgjør den største trusselen mot palestinerne (76%), men også USA (9%), Iran (6%) og Jordan (3%) blir nevnt.

1 comment to Palestinerne svikter Hamas

 • nord

  «Bare 7 prosent mener det er viktig at Israel stanser nybyggingen i bosettingene på Vestbredden»

  Altså er nybyggingen uinteresant, gir kanskje jobber til palestinerne.

  «Jordan er det mest populære landet blant palestinerne (81%)»
  Klart de mener det Palestinerne er jo Jordanere.

  Hadde egentlig regnet med at palestinerne villle ha en føderasjon med Israel slik at de ble Israelere. I løpet av tid overta landet i kraft av og være i flertall.