Søk

Kategorier

desember 2009
M T O T F L S
« nov   jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Illevarsende utvikling innen norsk skole

skoleNorske tenåringer er i dårligere fysisk form enn tenåringene i de fleste andre sammenliknbare land, meldte TV2 forrige uke. Det skyldes ikke at norske ungdommer henger over skolebøkene i stedet for å trene. En annen undersøkelse viser nemlig at vi gjør det dårlig også i matematikk og fysikk

”Det er en illevarslende utvikling, og skyldes verken at norske ungdommer er late eller dumme, snare at politikerne er det,” mener Demokratenes leder, Vidar Kleppe. ”Norsk skole er for dårlig,” konstaterer han.

Det var onsdag at  Utdanningsdirektoratet presenterte de norske og internasjonale resultatene i den internasjonale undersøkelsen TIMSS Advanced, som viser utviklingen i kompetansen til elevene som har valgt fordypning i matematikk og fysikk  det siste året i videregående opplæring. Resultatene er nedslående for Norge, og avslører en stor tilbakegang i de norske elevenes kompetanse i de to fagene, skriver Nettavisen.

Totalt ti europeiske og asiatiske land har deltatt i undersøkelsen, som har sammenlignet elevenes kunnskaper i fjor med kunnskapene i 1995 (fysikk) og 1998 (matematikk).  For Norge viser resultatet e klar og markant tilbakegang i norske elevers prestasjoner i både matematikk og fysikk. Dårligst gjør de norske elevene det i matematikk, og får i studien et resultat på 439 poeng for fjoråret, langt under gjennomsnittet på 500.

Vidar Kleppe er ikke overrasket. ”En lang rekke undersøkelser om kunnskapsnivåene til elever i både grunnskolen og videregående skole har de siste 10-20 årene vist at norske elever sakter akterut i forhold til elevene i andre vestlige land,” sier han. ”Det kan ikke skyldes noe annet enn at våre skoler er for dårlige. Dersom elevene ikke lærer de grunnleggende ferdighetene i språkfag, matematikk og andre hovedfag i grunnskolen, vil det forplante seg inn i den videregående skolen,” mener han.

Kleppe viser til at Demokratene vil at det må satses mer på grunnleggende fag som norsk, matematikk, naturfag og fremmedspråk, og at det bør innføres et eget fag om grunnleggende økonomiforståelse, allerede i grunnskolen.

Kommentarer er skrudd av.