Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Ber kineserne stanse undertrykkelsen av uigurene

uigurer2I morgen er det 13 år siden 30 demonstranter ble drept og mer enn hundre ble såret da kinesiske politistyrker skjøt inn i folkemassene under en demonstrasjon mot undertrykkelsen av uigurene i Øst Turkistan. (Xinjiang provinsen) I den anledningen arrangerer Den norske Uigurkomiteen en demonstrasjon utenfor den kinesiske ambassaden mellom kl. 14.00 og kl. 16.00.

Uigurene er den opprinnelige befolkningsgruppen (urbefolkningen) i dette området, som i mange år har kjempet for økt selvstyre og slutt på diskrimineringen, og for retten til å utøve vår muslimske religion.

5. Februar 1997 ble det arrangert en fredelig demonstrasjon i byen Gulja, for religionsfrihet og like rettigheter og mot rasediskriminering. Mellom 10 000 og 15 000 demonstranter deltok, da paramilitære politistyrker åpnet ild og drepte minst 30 demonstranter og såret mer enn 100 andre. Mange demonstranter som forsøkte å komme vekk fra området ble arrestert, og senere torturert. I dagene etter tragedien ble flere tusen uigurer arrestert mistenkt for å ha deltatt i demonstrasjonene. Flere av disse er senere aldri kommet til rette. Mange ble henrettet etter summariske rettssaker, og mange ble dømt til lange fengselsstraffer.

I følge Amnesty Internasjonals rapport fra 1999 ble mer enn 200 uigurer henrettet i februar 1997 for deltakelse i demonstrasjonen. Andre kilder mener det kan ha vært mer enn 400. Mange døde som følger av tortur.

Den norske Uigurkomiteen ber i en pressemelding den kinesiske regjeringen om å revurdere sin undertrykkelsespolitikk i Øst-Turkistan og begynne å respektere de grunnleggende rettighetene til urbefolkningen.  Komiteen ber også om en full og uavhengig granskning av hva som skjedde i forbindelse med massakren i Gulja, og om løslatelse av fanger som fremdeles måtte sitte i fengsel etter å ha deltatt i den fredelige ikkevoldelige demonstrasjonen.

VG: Skarpere tone mellom USA og Kina

VG: Slår tilbake mot amerikansk kritikk

Kommentarer er skrudd av.