Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Bok om det antijødiske opprøret i Oslo i fjor

Foto: Yngvild Hasvik

Foto: Yngvild Hasvik

Under sitt nylige besøk i Israel bagatelliserte den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre den utbrette antisemittismen i de venstreradikale, nynazistiske og muslimske miljøene i Norge, som israelske medier har skrevet mye om i den siste tiden.

”Jeg er redd de israelske mediene i denne saken har helt rett,” mener Eirik Eiglad, som har skrevet en bok på engelsk om det antijødiske opprøret i Oslo i begynnelsen av fjoråret.

”Norske ledere, norsk venstreside og politiske kommentatorer mislyktes fullstendig i å oppfatte og konfrontere selv massive og eksplisitte antijødiske hatutbrudd. Reaksjonene på fjorårets opptøyer er kun en av indikatorene som viser at vi ikke klarer å ta fremvoksende antijødiske og antiisraelske strømninger på alvor,” skrev forfatteren nylig i Aftenposten.

Eirik Eiglad, som er redaktør for tidsskriftet Communalism: Social Ecology Journal, mener det finnes alarmerende utviklingstrekk her i Norge.

”Få stilte seg spørsmålene: Hvilke mål valgte demonstrantene, og hva var deres begrunnelser? I hvilken grad var volden planlagt, og hvorfor? Hvilke politiske budskap ble fremmet? Og, veldig viktig: I hvilken grad faller disse opptøyene inn i gamle antisemittiske mønstre? Det synes å være en utbredt kunnskapsløshet om dette problemet: Det er viktig å forstå antisemittismen, ikke bare historisk, men også dens nyere uttrykksformer,” skriver han i Aftenposten, og fortsetter:

”Det er ikke til å komme bort ifra at mye av hatet som kom til uttrykk i gatene strakte seg langt forbi kritikk av israelsk politikk eller motstand mot invasjonen av Gaza. I tillegg til de sedvanlige angrepene på den israelske ambassaden så vi angrep på «Pengejøden» (McDonalds), på «Jødemakten» (Frimurerlosjen), eller vilkårlige personer som ble antatt å være jøder eller representanter for jødisk nasjonalisme (sionisme). I de store demonstrasjonene ble det skreket «død over jødene», uten at verken demonstrasjonsledelse eller vakter synes å bry seg. Ungdom som deltok i volden sa selv de var ute for å «jakte jøder».”

”I ettertid fremtrer det mer tydelig at dette faktisk var de største antijødiske opptøyene i dette landets historie,” konkluderer forfatteren. Hans bok «The anti-Jewish riots in Oslo, kan bestilles via Amazon.com.

4 comments to Bok om det antijødiske opprøret i Oslo i fjor

 • Mitt naive land

  Vi bør jo nevne at Jan Thomas fikk smadret salongen sin 2 ganger i disse opptøyene. Men var det fordi han har tilbrakt 20 år i USA og har en litt holding til det å tjene penger!! I alle fall var det mange det vi kaller slaurer med i demostrasjonstogene, og som bare ventet på når den første steinen ble kastet inn i et butikkvindu

 • Christen Krogvig

  Antisemittismen er på fremmars i både Norge og Tyskland. Men de tyske myndighetene lar i motsetning til de norske ikke disse strømningene påvirke Israel-politikken.

 • Ale Mulic

  Jan Simonsen, det er ikke rart din karriere gikk i dass… Det var de minst nyanserte innleggene jeg noen gang har lest.

  Hilsen Ale Mulic

 • Til Ale Mulic: Du bør kunne se forskjell på en nyhetssak og en kronikk/meningsytring. Jeg ytrer ingen meninger i denne saken, men refererer som journalist vtil et innlegg skrevet av en annen person. At jeg deler hans synspunkter er en annen sak, men det fremkommer ikke av ovenforstående artikkel.