Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Bok om det antijødiske opprøret i Oslo i fjor

Foto: Yngvild Hasvik

Foto: Yngvild Hasvik

Under sitt nylige besøk i Israel bagatelliserte den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre den utbrette antisemittismen i de venstreradikale, nynazistiske og muslimske miljøene i Norge, som israelske medier har skrevet mye om i den siste tiden.

”Jeg er redd de israelske mediene i denne saken har helt rett,” mener Eirik Eiglad, som har skrevet en bok på engelsk om det antijødiske opprøret i Oslo i begynnelsen av fjoråret.

”Norske ledere, norsk venstreside og politiske kommentatorer mislyktes fullstendig i å oppfatte og konfrontere selv massive og eksplisitte antijødiske hatutbrudd. Reaksjonene på fjorårets opptøyer er kun en av indikatorene som viser at vi ikke klarer å ta fremvoksende antijødiske og antiisraelske strømninger på alvor,” skrev forfatteren nylig i Aftenposten.

Eirik Eiglad, som er redaktør for tidsskriftet Communalism: Social Ecology Journal, mener det finnes alarmerende utviklingstrekk her i Norge.

”Få stilte seg spørsmålene: Hvilke mål valgte demonstrantene, og hva var deres begrunnelser? I hvilken grad var volden planlagt, og hvorfor? Hvilke politiske budskap ble fremmet? Og, veldig viktig: I hvilken grad faller disse opptøyene inn i gamle antisemittiske mønstre? Det synes å være en utbredt kunnskapsløshet om dette problemet: Det er viktig å forstå antisemittismen, ikke bare historisk, men også dens nyere uttrykksformer,” skriver han i Aftenposten, og fortsetter:

”Det er ikke til å komme bort ifra at mye av hatet som kom til uttrykk i gatene strakte seg langt forbi kritikk av israelsk politikk eller motstand mot invasjonen av Gaza. I tillegg til de sedvanlige angrepene på den israelske ambassaden så vi angrep på «Pengejøden» (McDonalds), på «Jødemakten» (Frimurerlosjen), eller vilkårlige personer som ble antatt å være jøder eller representanter for jødisk nasjonalisme (sionisme). I de store demonstrasjonene ble det skreket «død over jødene», uten at verken demonstrasjonsledelse eller vakter synes å bry seg. Ungdom som deltok i volden sa selv de var ute for å «jakte jøder».”

”I ettertid fremtrer det mer tydelig at dette faktisk var de største antijødiske opptøyene i dette landets historie,” konkluderer forfatteren. Hans bok «The anti-Jewish riots in Oslo, kan bestilles via Amazon.com.

4 comments to Bok om det antijødiske opprøret i Oslo i fjor

 • Mitt naive land

  Vi bør jo nevne at Jan Thomas fikk smadret salongen sin 2 ganger i disse opptøyene. Men var det fordi han har tilbrakt 20 år i USA og har en litt holding til det å tjene penger!! I alle fall var det mange det vi kaller slaurer med i demostrasjonstogene, og som bare ventet på når den første steinen ble kastet inn i et butikkvindu

 • Christen Krogvig

  Antisemittismen er på fremmars i både Norge og Tyskland. Men de tyske myndighetene lar i motsetning til de norske ikke disse strømningene påvirke Israel-politikken.

 • Ale Mulic

  Jan Simonsen, det er ikke rart din karriere gikk i dass… Det var de minst nyanserte innleggene jeg noen gang har lest.

  Hilsen Ale Mulic

 • Til Ale Mulic: Du bør kunne se forskjell på en nyhetssak og en kronikk/meningsytring. Jeg ytrer ingen meninger i denne saken, men refererer som journalist vtil et innlegg skrevet av en annen person. At jeg deler hans synspunkter er en annen sak, men det fremkommer ikke av ovenforstående artikkel.

Legg inn en kommentar