Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Søndagsfilmen: Ronald Reagan støtter Barry Goldwater

Ronald_ReaganRonald Reagan var kanskje den største presidenten i USAs historie. Hans tale i Berlin, da han ba den sovjetiske statsministeren, Mikael Gorbatsjov, rive ned muren, står i historien som en hendelse på høyden med John F. Kennedys Berlin-tale, da Kennedy avsluttet med ”Ich bin ein berliner”.

Takket være Reagans faste holdning mot den kommunistiske ondskapen, falt både muren i Berlin og kommunismen som ideologi og samfunnssystem i grus.

Da Reagan var guvernør i California og senere stilte opp som presidentkandidat, ble han latterliggjort av så godt som samtlige politiske korrespondenter og kommentatorer i Norge. Til tross for hans suksess som guvernør ble han fremstilt som en B-skuespiller, og ikke som en politisk leder. De fikk latteren i halsen valgnatten  1980, da han knuste Jimmy Carter.

Før han ble skuespiller, arbeidet Reagan i radio i Des Moines. Her var han blant annet kommentator for baseball. I 1937 prøvespilte han for filmselskapet Warner Brothers, som holdt til i Hollywood. Reagan var ved dette selskapet i sju år. Under krigen var Reagan innrullert som skuespiller, og spilte inn mange propaganda- og rekrutteringsfilmer for det amerikanske forsvaret

I 1941 ble Reagan valgt til styret i fagforeningen Screen Actors Guild, hvor han ble øverste leder i 1947.

Reagans første store politiske innsats var da han holdt en tale på det landsmøte som nominerte Barry Goldwater som republikanernes presidentkandidat i 1964, et valg Goldwater tapte mot Lyndon B. Johnson.  Dagens søndagsfilm er historisk. Den viser en tale av Ronald Reagan under presidentvalgkampen i 1964, der han støtter Goldwater. Mye av talen handler om amerikansk økonomi, men avslutningen er klassisk.

Talen blir holdt mens amerikanske soldater slåss mot kommunistene i Vietnam. Reagan viser til at det er en enkel måte å oppnå fred på. Det er bare å overgi seg, så oppnås fred fra neste dag. Men med freden kommer jo også slaveriet. Reagan maner ti styrke i kampen mot ondskapen. Han vant til slutt. Reagan døde i 2004. Her er hans minneside

Og her kan du se Reagans TV-tale til støtte for Goldwater.

Og her kan du se Reagans tale da han lanserte sitt kandidatur som presidentkandidat

1 comment to Søndagsfilmen: Ronald Reagan støtter Barry Goldwater

 • Anonym

  Israeli leader, David Ben-Gurion, killed John F. Kennedy
  And the CIA helped. Who knew? So glad to have that all cleared up now.
  Apparently, Obama will be next – assassinated by Yemenite Jews working for al-Qaeda. You can’t make this stuff up, folks.
  Next, Jews will be responsible for the mysterious disapearance of the stripe on Jupiter.
  httpv://www.youtube.com/watch?v=g9XNRe9Yc8U&feature=player_embedded