Søk

Kategorier

april 2010
M T O T F L S
« mar   mai »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Bompenger midt inne i byene

bomI Fredrikstad bygges det ny bro mellom de to delene av sentrum. Det koster bilistene dyrt. For å komme fra den ene delen av byen til den andre må de betale bompenger. Fredrikstad Blad har gjort et overslag over hva det vil koste å reise med en personbil tur/retur sentrum fra Kråkerøy hver dag i et år med rabatten fra forhåndsbetaling: Summen lander på 4.380 kroner. Også i Stavanger planlegger politikerne å dele byen med en bom.

Uten forhåndsbetaling blir det dobbelt så dyrt. Siden prosjektets spede begynnelse, har kostnaden dermed steget fra 15 kroner for en passering med personbil – til 24 kroner.

”Det ble fastsatt på Stortinget i 2007 at summen skulle være 20 kroner for en enkelt passering – indeksregulert. Men ja, bygge- og anleggsindeksen har ligget over konsumprisindeksen – så dette er nok nødvendig for å finansiere bro- og veiutbyggingen, sier Stabbetorp i Statens Vegvesen til avisen.

Prosjektet er for øvrig i ferd med å sprenge også de siste kostnadsrammene på 740 millioner kroner. 470 millioner var den aller første rammen – men den ble raskt en saga blott. ”Vi ligger nå faretruende nær grensen som Stortinget satte på 740 millioner. Dermed skal vi nå ha en sak til fylkestinget for å få vurdert bruken av en «kuttliste» for å holde oss under «taket», sier prosjektlederen.

Også i Stavanger er det nå planer om å dele byen med en bom. Etter et forslag i Rogaland fylkesting kan bydelen Hinna bli delt i to av en bomring som er ment å fange opp dem som jobber på industriområdet Forus.  Det vil ramme barnefamilier og andre i deler av byen som kan bli nødt til å betale bomavgift for å dra på butikken, levere barn i barnehage eller dra på fritidsaktiviteter.

”Jeg har forståelse for at man må ta inn penger og ha bomringer. Forus er det største målområdet for trafikk i vår region, og jeg skjønner at det legges avgift på kjøring til og fra. Men så langt har det vært et prinsipp om at man skal ha lov å kjøre gratis til eget kommunesenter. Det blir feil å oppheve det, og i tillegg belaste en bydel, ”sier lederen for bydelsutvalget på Hinna, Steinar Torgersen til Rogalands Avis.

Han presiserer at han er klar over at forslaget ikke er ferdigbehandlet, men at bydelsutvalget ønsker at folk i bydelen skal kunne påvirke tidlig i prosessen. Derfor håper han så mange som mulig møter på folkemøtet i ettermiddag. ”Enten må fylket opprettholde prinsippet om fri ferdsel til kommunesentrum, eller så må bomområdene flyttes så nære industriområdet at de ikke deler boligområder i to,” mener han.
Utredningen om dette spørsmålet vil være ferdig til høsten, men slik det ser ut til dag, ligger det an til at trafikk til eller fra Forus skal belastes med bompenger, sier samferdselssjefen i Rogaland til avisen.

Demokratenes leder, Vidar Kleppe, poengterer at hans parti er motstander av bompenger uansett hvor bommene plasseres, men mener at det er ekstra meningsløst å plassere bommer midt inne i byer, slik at bilistene ofte passerer flere ganger hver dag.

VG: EU kan stanse bompenger

4 comments to Bompenger midt inne i byene

 • Hva med en bompengering rundt stortinget?

 • Vidar

  Bommer som deler kommuner i to, er ikke noe nytt i Norge. I Spydeberg i Østfold er E-18-bommen plassert midt i kommunen, så innbyggere må betale bomavgift for å kjøre til eget kommunesentrum for å handle, besøke lege, gå i banken – eller kommunehuset…!
  Og selveste ordføreren gikk offentlig ut og LOVTE at de som havna på utsida av bommen skulle slippe å betale… Et løfte som (selvsagt…) blei brutt den dagen bomstasjonen var et faktum.
  Det MEST beklagelige i heile bom-debatten, er jo at det ser ut til at både politikere og «folk flest» har begynt å tro på den gedigne løgnen at «vi har jo ikke råd til å bygge veier UTEN å bruke bompengefinansiering»!
  Verdens rikeste land har ikke RÅD til å gjøre det alle andre land i verden gjør…? Hvor dum – hvor HJERNEVASKA – går det egentlig an å bli?
  Og hvor «lydige» er det ikke mulig å gjøre et helt folk?

 • Espen Franck-Nielsen

  Nordmenn må bli flinkere til å protestere.