Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Et år siden massakren i Urumchi – demonstrasjon mandag

uigurmassakrenMandag 5.juli er det et år siden kinesiske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot fredelige domstranter i hovedstaden Urumchi i det kinesisk okkuperte Øst Turkistan, og drepte et ukjent antall, sannsynligvis mer enn 1000 demonstranter. Tragedien minnes ved markeringer over hele verden. I Oslo vil demonstrasjonen starte kl. 13.00 utenfor Østbanehallen ved Oslo Sentralbanestasjon. Demonstrasjonstoget vil så gå oppover Karl Johans gate til Nasjonalteateret. Det vil deretter bli avholdt en punktdemonstrasjon utenfor den kinesiske ambassaden.

Øst Turkistan ble okkupert av Kina i 1949. Siden den gangen har kineserne systematisk forsøkt å utslette kulturen til urbefolkningen, uigurene. De har sendt millioner av etniske kinesere til landet, forbudt bruk av uigurenes språk, og regulert religionsutøvelsen.

5.juli 2009 deltok uigurer i Øst Turkistans hovedstand Urumchi i en fredelig protest. Kinesiske sikkerhetsstyrket kom til stedet og brukt ifølge Amnesty International ekstrem makt og vold for å oppløse demonstrasjonen, Vitneutsagn forteller at mange demonstranter flykter til andre steder i byen der de ble tvunget inn i flere stengte områder og at politiet skjøt og drepte uigurske demonstranter i disse lukkede områdene, og arresterte de som overlevde.

Ifølge Amnesty International arresterte myndighetene tusenvis av uigurer i etterkant av massakren 5.juli. Det er ikke mulig å oppgi noe nøyaktig tall. Dusinvis ble stilt for retten og involverte i demonstrasjonen har fått strenge straffer.

Kommentarer er skrudd av.