Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Ronald Reagans beste kommentarer

ReaganFå politikere har betydd så mye for frihet og fred i verden som den tidligere amerikanske presidenten Ronald Reagan. Hans rop til Mikhail Gorbatsjov da han talte i Berlin: ”Riv ned denne muren”, er nesten like legendarisk som Kennedys ”Jeg er en berliner”. Og muren ble revet ned, fordi Reagan forstod at han måtte være klar og tydelig, og aldri gi etter for kommunismens djevelskap.

Reagan var ikke bare en dyktig og mektig populær president. Han var også en politiker med glimt i øyet, en humorist som klarte å få smilet og latteren frem hos tilhørerne. På USAs nasjonaldag hedrer vi den amerikanske nasjonen med å minnes dens største president. Her er noen av hans morsomste kommentarer:

httpv://www.youtube.com/watch?v=X39dGQmBEww

httpv://www.youtube.com/watch?v=mN3z3eSVG7A&feature=related

Og en gang var han litt uheldig. Det var da han under en pressekonferanse skulle teste mikrofonen, og trodde den var skrudd av, og derfor kom med denne spøkefulle kommentaren, som visstnok ikke falt i god jord alle steder:

httpv://www.youtube.com/watch?v=wgSSRE27GQ0&feature=related

Reagan traff også blink med sine mer alvorlige taler. Ingen kunne si sannheten bedre enn han:

httpv://www.youtube.com/watch?v=bzZr8FRPSDs&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=YUKC9E04Sck&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=uoeuh-EGj7s&feature=related

9 comments to Ronald Reagans beste kommentarer

 • Christen Krogvig

  Reagan var en genial komunikator. Men jeg har gradvis blitt mer skeptisk til politikken hans. Han innledet trenden med budsjettunderskudd som til slutt ledet til de store statsfinansielle problemene USA har nå. Han bekjempet kommunisme, men allierte seg med bin Laden og verdens ondeste hersker, Saddam Hussein. Sovjet ble knust uten krig, men kunne man funnet frem til en måte å leve i fred med russerne på og glemt ideene om verdensherredømme? Ikke vet jeg.

  • Dersom Reagan hadde satset på en fredelig sameksistens med kommunistene i Sovjetunionen hadde Øst-Europa trolig vært underlagt kommunistiske dikataurer fremdeles.
   Og påstaden er om samarbeid med bin-Laden må du belegge med solide kilder, siden det ikke er alminnelig kjent. At USA indirekte støttet de muslimske motstandsgruppene mot den sovjetiske okkupasjonsmakten er en annen sak. Av og til må man velge det minste av to onder, og det var nok ikke enkelt den gangen å forutse at det ondet USA valgte å støtte kanskje var like ille eller verre enn det som ble bekjempet.
   Saddam Hussein og Irak var i krig mot Iran, og vi hadde derfor et tilsvarende problem der. Geopolitisk kan det ha vært riktig å gi våpenstøtte til Irak.
   Når det gjelder budsjettunderskuddet er det absolutt mulig at Reagan pratet om å kutte budsjettene, men i praksis gjorde det motsatte, som politikere flest.
   Det avgjørende for oss alle er at han har en vesentlig del av æren for at kommunismen falt. Det gjør Reagan til en av de største politikerne i verdeneshistorien.

   • Christen Krogvig

    Det eneste jeg er sikker på er dette med budsjettunderskuddet. Bin Laden var en del av den USA-støttede motstandsbevegelsen i Afganistan. Og Saddam var en finendes fiende.

    Politikk består ofte i å velge mellom pest og kolera. Regimet i Iran sliter vi med fremdeles. Spørsmålet er om det var rett å oppmuntre til krig mot Iran? Regimet ble ved makten og enormt mange mennesker ble drept…

    • Det er ikke åpenbart at USA oppfordret til krig mot Iran. Det å selge våpen til et land kan ikke uten videre fortolkes som en oppfordring til krig.

  • Jan Arild

   Tull, han kjempet i mot statlige underskudd.
   Men om han klarte det er en annen sak..

 • Shakir

  Jan jeg håper ikke du var seriøs med din siste kommentar?? Du glemte fort at Reagen og co overleverte sennepsgassen til Saddam som senere begikk folkemord på 2500 sivile kusdere deriblandt mesteparten kvinner og barn!! Saddam ble dømt for denne handlingen mens Saddams medskyldige Reagen og co fortsatt bader i champagne!! Det er åpenbart at USA ga Saddam rygg dekning og provoserte frem krigen uten tvil!!

 • Shakir

  Christen@ Jeg er sjelden enig med deg men dnne gangen så sier du sannheten: Bin Laden var en del av den USA-støttede motstandsbevegelsen i Afganistan. Og de engang så nære vennene til USA er idag USA sin største fiende og ikke lenger den gode og snille motstandsbevegelsen. Selv om de drev med undertrykking og slakting av mennesker så ble de sett på som snille pertnere av USA. Men vinden snudde fort!! Og idag er de ikke noe annet en onde terrorister!!

 • Shakir

  Jan Simonsen@ Stalin har også den vesentlige delen av æren for at nazismen falt!! Bare husk slaget ved Stalingrad der 20 mill mennesker mistet livet og USA drøyde helt til slutten av krigen når den så å si var ferdig og kommunistene var på vei til Hitlers bunker!! Så hvorfor ikke ære Stalin og spesielt du bør være takknemlig for at han stoppet dine beste venners(Jøder) Sine fiender!! Hvorfor ikke unne Stalin den det samme?? Han reddet tross alt verden fra nazistene!!