Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Verdig demonstrasjon mot massakren i Urumchi

uigur_demonstrasjon2Det var en både verdig, og samtidig oppfinnsom, demonstrasjon som i går ble arrangert av det uigurske miljøet i Oslo mot Kinas massakre av flere hundre, kanskje mer enn tusen, uigurer 5.juli i fjor. Først i demonstrasjonen gikk medlemmer av ungdomsorganisasjonen til Den Norske Uigurkomiteen med en båre som forestilte Kinas drap på uigurene og symboliserte drapet på deres kultur og nasjon.

Deretter fulgte et opptog med plakater som krevde demokrati og menneskerettigheter.Mange bar det blåe flagget til det okkuperte Øst Turkistan, og enkelte kvinner var kledd i tradisjonelle uigurske folkedrakter.

Uigurene markerte hendelsen i hovedstaden i det okkuperte Øst Turkistan 5.juli 2009 da flere tusen uigurer deltok i en fredelig protest. Kinesiske sikkerhetsstyrket kom til stedet og brukt ifølge Amnesty International ekstrem makt og vold for å oppløse demonstrasjonen, noe som ifølge Amnesty resulterte i sannsynligvis flere hundre drepte.

Vitneutsagn forteller at mange demonstranter flykter til andre steder i byen der de ble tvunget inn i flere stengte områder som de ikke kunne flykte ut av, og at politiet skjøt og drepte uigurske demonstranter i disse lukkede områdene, og arresterte de som overlevde.

Ifølge Amnesty International arresterte myndighetene tusenvis av uigurer i etterkant av massakren 5.juli. Det er ikke mulig å oppgi noe nøyaktig tall. Dusinvis ble stilt for retten og involverte i demonstrasjonen har fått strenge straffer.

Den Norske Uigurkomiteen sier at den ønsker at norske myndigheter ber de kinesiske myndighetene om å gjøre følgende:

1: Sørge for at de som er beskyldt for kriminalitet i forbindelse med hendelsene i juli 2009 får en rettferdig rettegang i en åpen rett, og selv får velge sine egne forsvarsadvokater.

2: Unnlate å dømme noen til døden.

3: Umiddelbart å løslate alle de som er arrestert utelukkende for å ha deltatt fredelig i en demonstrasjon.

4: Offentliggjøre en fullstendig liste over fengslingene som er blitt foretatt siden 5.juli 2009, informere familiemedlemmene til de arresterte om hvor de holdes fengslet, og løslate fanger som er blitt holdt uten bevis.

5: Tillate utenlandske medier fri adgang til å rapportere fra Øst Turkistan og til å dekke rettssakene mot de som er tiltalt for kriminalitet relatert til hendelsen i juli 2009.

6:Tillate en uavhengig granskning av hendelsene i juli 2009 og invitere FNs generalsekretær, FNs høykommissær for menneskerettigheter, og uavhengige eksperter til å besøke Øst Turkistan.

7: Sikre at arresterte og fanger ikke blir utsatt for tortur eller andre former for dårlig behandling, etterforske rapporter om tortur, og sørge for at personer som har utført tortur blir brakt for retten.

8: Endre politikken som har resultert i uroligheter, først og fremst den religiøse og kulturelle undertrykkelsen, og den økonomiske diskrimineringen, av uigurene

uigur_demonstrasjon

uigurdemonstrasjon5

 

uigur_demonstrasjon3

uigur_demonstrasjon2

VG: Korrupsjonsdømt henrettet i Kina

8 comments to Verdig demonstrasjon mot massakren i Urumchi

 • Hoot

  Jan Simonsen. Støtter du kampen mot terrorisme eller?
  Urumchi er muslimer. De driver samme faenskap som taliban.

  Er du med oss eller mot oss i kampen mot terrorister?

 • Hoot

  Jeg støtter Kina, Forsvaret og Israel!

 • Lurifaks

  Det er ikke lett å bli klok på Kina. Sist jeg var der ( circa en måned siden) tok jeg opp denne problemstillingen med en oppegående dame som snakker en smule engelsk.
  Hun sier rett ut at dette er ikke noe problem for disse menneskene er ikke kinesere. Og uansett så var bråket over nå. Slik at det var ikke noe å snakke om.
  Kina er delt i to. De som må underkues og isoleres fra moderne politisk kunnskap. Og på den andre siden dem som skal utvikle landet til en stormakt.
  Som et eksempel på sensur kan jeg nevne at når jeg vil lese Bergens Tidende eller VG på nettet så får jeg opp beskjed om at microsoft har stengt disse sidene p.g.a. at de vil infiltrere pc’en og stjele informasjon om bank passord og lignende.
  For å unngå denne sensuren settes pc’en opp på en spesiell måte.
  Selvfølgelig tilpasset dem som skal bringe landet videre.
  Denne todelingen var tatt opp på et universitet det et fagteam tok opp dette med sensur.( sensur er fag i land som dette)Der kunne det som et eksempel på vellykket sensur vises til at i den konflikten som artikkelen viser til lot det seg gjøre å hindre vesten å få vite at han-kineserne kappet hodene av uigurene og satt dem på stolper til skrekk og advarsel.
  Forøvrig når det er sagt så ligger ikke problemene våre på den andre siden av jordkloden. Det får være opp til spesielt interesserte.
  Våre problemer ligger i å videreføre tradisjonen for å være verdens beste land å leve i uten at folk utenfor landegrensene skal få lov til å rive ned det som generasjoner har bygd opp.

 • En fra det uigurske miljøet i Norge er i dag fengslet av PST for meget alvorlige terrorplaner og tilvirking av sprengstoffet TAT (Triacetone Triperoxid).

  Uigureren hadde tilknytning til al-Qaida, kom til Norge som asylsøker på slutten av 1990-tallet og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

  Også to andre muslimer er i dag arrestert for samme sak i Norge (andre arrestert i utlandet), de kommer fra vidt forskjellige land og har kun islam felles når de planla og ville utføre terrorangrep mot vestlige sivile.

 • Nei til Islam

  DE TRE TERRORSIKTEDE ER:

  En mann med norsk statsborgerskap (39), og med uighursk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007.

 • Uiguren som har fått norsk statsborgerskap kom som kvoteflyktning via FN, han er lederen av den norske terrorcellen og al-Quaidas kontaktperson. Den «norske» uiguren har også vært på treningsleir i Pakistan og Afghanistan.

  Mange land rundt dette området i Kina er muslimske, det er derfor naturlig at de heller reiser dertil. Tyrkia bør vel kanskje også åpne opp for en del av disse? Europa bør lære seg å være litt mer forsiktig.

  På tide å KUN gi internasjonal hjelp i deres nærmeste trygge område og ikke la dem reise via mange trygge land til høykostlandet Norge.

  • Glemte dette avsnittet fra Aftenposten:

   «Til tross for at mange uigurer ønsker en fredelig løsning på problemene med kinesiske myndigheter, er det også dem som ikke gjør det. Flere bombeangrep har rammet byer i Xinjiang de siste årene, og flere uigurer var blant dem som ble arrestert av amerikanske soldater i Afghanistan i kjølvannet av 11.september-angrepene og som ble fengslet på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba.

   Disse uigurene skal ha vært i nabolandet for å trene sammen med Al-Qaida, men amerikanske myndigheter fant etter flere år ut at de ikke utgjorde noen trussel for USA. Trolig var de i Afghanistan for å forberede angrep mot Kina.»