Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Lørdagskrimen: Udyret fra Ukraina

Onoprienko2Mellom 1997 og 2001 var jeg medlem av Europarådet. Jeg involverte meg i en debatt om Ukraina, som ble truet med utkastelse dersom landet ikke fjernet dødsstraffen. Det var ikke enkelt for de ukrainske politikerne. Langt over 90 prosent av velgerne var tilhengere av dødsstraff, og kriminaliteten i Øst-Europa kunne vanskelig sammenliknes med kriminaliteten hos oss. Det tillot jeg meg å påpeke i mitt innlegg.

”Vi kan ikke uten videre pådytte våre verdier og lover på de nye demokratiene i Øst-Europa, med en annen kultur, tradisjon og historie, og helt andre forhold når det gjelder kriminalitet, ” sa jeg i mitt innlegg, og forventet pipekonsert eller overdøvende taushet. Men jeg merket en del spredt applaus, spesielt like bak meg. Da jeg snudde meg så jeg inn i ansiktet til Russlands kommunistleder, Zuganov. Han strakk ut labben og takket for innlegget.

Omtrent på samme tid foregikk en rettssak i Ukraina, mot en av verdens fremste seriemordere. Nummer 10 på listen over seriemordere med flest drap gjennom verdenshistorien.

Anatoly Onoprienko har fått flere kallenavn. Han er kjent som ”Udyret fra Ukraina”, ”The Terminator” og ”Citizen O”. Da han ble arrestert i april 1996, 36 år gammel, innrømmet han 52 drap. I rettsaken sa han at han ikke angret på noen av dem. ”Jeg er et bedre menneske enn alle de jeg drepte,” var hans begrunnelse. Onoprienko ble dømt på et tidspunkt i 1999 da Ukraina fremdeles hadde dødsstraff på papiret, men var tvunget av Europarådet til ikke å utføre dødsdommene. Udyret fra Ukraina ble dømt til døden, men fikk omgjort straffen til livsvarig fengsel.

Her kan du rettsreportasjen fra fjernsynskanalen ITV:

httpv://www.youtube.com/watch?v=MdbXA51pr_I

I 2007 innrømmet en annen russisk ukrainer, Sergey Tkach, å ha tatt livet av 40 personer. Her er TV-reportajsen da han ble arrestert:

httpv://www.youtube.com/watch?v=-FMCU5OTcCA&feature=related

Kommentarer er skrudd av.