Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israelvenn og brobygger opptrer i Oslo Spektrum i kveld

Leonard_Cohen3En av verdens mest anerkjente poeter og sangere, brobyggeren og Israel-vennen Leonard Cohen opptrer i kveld i Oslo Spektrum. 24.september i fjor, bare tre dager etter sin 75 årsdag, stod han på scenen foran 47 000 fans i Tel Avivs forstad Ramat Gan. Leonard Cohen har aldri latt seg skremme av Israel-fiender og antisemitter som oppfordrer til boikott av Israel. Under krigen i 1973 underholdt han for de israelske soldatene.

I Ramat Gan holdt Cohen en konsert for samarbeid, toleranse og fred. I følge New York Times gikk inntektene av konserten til å opprette et fond styrt av både israelere og palestinere, som skal gi penger til grupper som fokuserer på sameksistens.

Leonard Cohens manager, Robert Kory, sa til New York Times at pengene vil gå til organisasjoner bestående av folk som har betalt en stor personlig pris på grunn av konfliktene mellom israelere og palestinere, og som likevel jobber for fred. I en telefonsamtale med New York Times pekte han spesielt på organisasjonen “the Parents Circle”, et foreldreforum etablert av israelere og palestinere som har mistet nære familiemedlemmer i konflikten.

Da Cohen planla sin 2009-turne ville han strekke ut en hånd til palestinerne. I samarbeid med både israelere og palestinere planla han konserter både i Israel og i Ramallah, for å vise sin støtte til en tostatsløsning og støtte til en egen palestinsk stat.

Palestinerne ville tvinge sangeren til bare å opptre i Ramallah, boikotte Israel, og signalisere at Israel ikke har rett til å eksistere. Cohen sa nei, skrev den israelske avisen Haaretz.

Det var en palestinsk gruppe som arbeider for at palestinerne skal boikotte Israel, som grep inn og presset de palestinske arrangørene. Gruppen ledes av en medisinerstudent ved universitetet i Tel Aviv. Han, og hans tilhengere, forlangte at Leonard Cohen skulle støtte deres sak, og bare opptre i de palestinske områdene.

Da Cohen nektet å avlyse konserten i Israel, la gruppen press på de palestinske arrangørene, slik at de til slutt trakk invitasjonen til Leonard Cohens fredskonsert i Ramallah, dermed ble det kun opptreden i Israel.

Cohen har opptrådt i Norge flere ganger, sist i Langesund og Molde i fjor sommer. Første gangen han opptrådte i Oslo, 29.mai 1976 i Chateau Neuf, ble lokalet utsatt for en bombetrussel helt på slutten av konserten, og publikum måtte evakueres. Cohen forlot bygningen ca. en halvtime senere og oppdaget at det fortsatt stod en gruppe mennesker utenfor. Han holdt deretter en liten ekstrakonsert på gresset bak Chateau Neuf for denne gruppen av ivrige fans.

Musikktidsskriftet Puls har denne presentasjonen av Leonard Cohen på sin nettside:

”For fem år siden trodde ingen at Leonard Cohen ville turnere igjen. Fredag besøker han Norge for fjerde gang siden 2008. I dag regnes Leonard Cohen som en av de aller fremste singer/songwriterne i bransjen. Men egentlig var det dikt han ønsket å skrive. Over tretti år før Cohen fikk et slags kommersielt gjennombrudd med klassiske I’m Your Man i 1988, debuterte han som poet. Han ga ut to romaner og en rekke diktsamlinger før han innså at det var vanskelig å leve av å være forfatter.

Han var en brukbar gitarist og hadde skrevet sanger siden ungdommen, men hadde ingen tro på at stemmen hans kunne bære dem. Han dro derfor til USA for å jobbe som låtskriver. Han skrev legendariske ”Suzanne”, som Judy Collins senere spilte inn og gjorde til en hit. Den samme Collins oppfordret Cohen til å gjøre et forsøk på å synge sangene sine selv. Det var en lang prosess, men i 1967 spilte han inn sin første plate, Songs of Leonard Cohen.

På denne tiden var Cohen fortsatt sammen med Marianne Jensen (nå Ihlen) som han hadde møtt på kunstnerøya Hydra noen år tidligere. Forholdet deres var inspirasjon for en rekke av Cohens mest kjente sanger, som ”So Long Marianne” og ”Bird on the Wire”. Forholdet tok slutt et par år senere, og Cohen traff Suzanne Elrod som skulle bli mor til hans to barn. Monogami var imidlertid ikke noe for Leonard Cohen, som var nysgjerrig på alle fristelser livet kunne tilby ham.

Etter albumet Songs From A Room i 1969 ga han ut Songs of Love and Hate året etter. Et album som må kunne beskrives som noe av det mørkeste musikkhistorien har sett. ”There’s a funeral in the mirror”, snerrer han i fantastiske ”Dress Rehearsal Rag”. Han spilte låten allerede to år tidligere under en konsert i London, og forklarte:

– Det fins en sang i Tsjekkoslovakia som heter ”Gloomy Sunday”, som er forbudt å spille fordi den er så trist at folk hopper utfor bygninger og bruer når de hører den. Jeg har en slik sang selv, en sang jeg egentlig har bannlyst. Jeg synger den bare i svært lykkelige omstendigheter, slik at jeg kan være trygg på at omgivelsene tåler den. Sangen heter ”Dress Rehearsal Rag”.

Cohen har etter eget utsagn slitt med depresjoner mesteparten av livet. I starten av karrieren var han dessuten svært ukomfortabel med å spille sangene sine foran et publikum. Et opptak fra 1972 viser Cohen som bryter sammen i gråt etter å ha fremført ”So Long, Marianne”. Han ber de tilstedeværende om unnskyldning og avbryter konserten. Han beholdt imidlertid et engasjert og lojalt knippe publikum det meste av syttitallet.”

Her er noen opptak fra Leonard Cohens konsert i Israel i fjor:

httpv://www.youtube.com/watch?v=VmL9_odOkco&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=yy9_OZnnOe8&feature=related

httpv://www.youtube.com/watch?v=zc_p7gV7hCg

httpv://www.youtube.com/watch?v=_2bAx5bInGM&NR=1

Mer om israelsk kultur, musikk, økonomi og næringsliv kan du lese på www.nihk.org

3 comments to Israelvenn og brobygger opptrer i Oslo Spektrum i kveld

 • a

  Morsomt å se at du liker leonard cohen! Jeg er også stor fan, men er mye yngre enn deg og har helt andre meninger enn deg. _Helt_ andre meninger, og nettopp derfor er det fint å se at man kan ha ting til felles, og samtidig respektere hverandres forskjeller, for da hadde det kanskje vært mindre vondt i verden.

  • Ja. Jeg har alltid ment at musikk er fredsskapende og har selv foreslått Bob Geldorf til Nobels Fredspris, som et symbol på rockemusikkens funksjon som brobygger. Musikken krysser grenser og skaper en følelse av samhold. Derfor var det trist at palestinerne avlyste konserten med Leonard Cohen.

 • Vidar

  Jeg kan godt forstaa at palestinske grupper ville boikotte Cohen, siden han valgte aa opptre i Israel. Men derfra til aa PRESSE arrangoerer til aa kansellere en konsert, er helt uakseptabelt!
  Det blir litt som om Apartheit-motstanderne i Norge skulle pressa Momarkedet-arangoerene til aa kansellere konserten med Cliff Richard i 198…, naar var det igjen?
  Jeg var selv med aa demonstrerte mot at han skulle opptre i Mysen rett etter konsertene i Sor-Afrika (selv om jeg allerede da var en stor Cliff-fan!), men det var jo aldri snakk om verken aa NEKTE (eller presse) arrangoerene eller Cliff aa opptre!!!