Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Lørdagsfilmen: Raidet mot Entebbe

Yoni_NetanyahuDen 27. juni 1976 tvang fire terrorister, to fra Folkefronten for Palestinas frigjøring og to fra den tyske Revolutionäre Zellen, Air France Flight 139, en Airbus A300, først til å lande i Benghazi i Libya for å fylle opp tanken og frigi de kvinnelige gislene, og senere på Entebbe lufthavnen i Ugandas hovedstad Kampala, etter å ha tatt flyets 248 passasjerer og de tolv ansatte som gisler. 

Flyet var på vei fra Paris til Tel Aviv med mellomlanding i Athen, og flesteparten av passasjerene var israelske statsborgere, mens en mindre del var amerikanske og europeiske jøder. I Entebbe ble de fire terroristene møtt av ytterligere tre andre terrorister, støttet av den propalestinske diktatoren Idi Amin av Uganda.

Flykaprerne forlangte at Israel omgående skulle løslate 53 arabiske terrorister, som etter dømme satt i primært israelske, men også europeiske fengsler. Etter landing i Ugandas hovedstats Kampalas lufthavn, Entebbe, løslot flykaprerne den franske besetningen og alle ikke-jødiske passasjerer, mens de beholdt de 105 jødiske gislene. Tidsfristen for å oppfylle kaprernes krav var satt til 48 timer.

Den israelske regjeringen godtok å forhandle om flykaprernes krav, og gikk samtidig i all hemmelighet i gang med å forberede en eventuell militær aksjon. Ved å godta forhandlinger skaffet israelerne seg tid, og en ny tidsfrist ble satt til den 4. juli 1976.

Her er historien om hvordan gislene ble befridd og hjulpet i sikkerhet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=14JSLs5Nkjk

Bare to israelere omkom i forbindelse med Entebbe-aksjonen.  Den ene var en eldre dame som var syk og dermed var blitt brakt til et sykehus i Uganda, der hun ble myrdet av Idi Amins menn. Den andre var befrielsesaksjonens militære leder, Yoni (Jonathan) Netanyahu, bror av Israels nåværende statsminister. Han døde som en av Israels store helter:

httpv://www.youtube.com/watch?v=aDEl19AJP9M&feature=related

1 comment to Lørdagsfilmen: Raidet mot Entebbe

  • Ugle Sett

    De røde stod utenfor kinoene og prøvde å hindre folk å se den filmen som ble laget om denne hendelsen på 70 tallet.