Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kineserne ødelegger uigurenes hjem

KaramayMyndighetene i Karamay  i det okkuperte Øst-Turkistan (Xinjiang Provinsen i Kina) har begynt å rive to uigurisk nabolag for å rydde vei for en ny turistdestinasjon. Rundt 2000 mennesker er i ferd med å miste sine hjem, melder Radio Free Asia. De siste årene har det pågått rivninger av uigurske hjem flere steder i Øst Turkistan, inkludert i den historiske gamlebyen i  Kashgar. «Jeg vet ikke hvor vi skal bo etter dette, eller hvordan vi vil leve, og jeg er redd for å tenke på resten,» sier en uigur bosatt der hjemmene blir revet, og som ikke ønsker å bli identifisert.

 Ødeleggelsene av uigurske hjem i Karamay kommer uker etter at de kinesiske myndighetene begynte å rive uigurske hjem i Heijiashan i nærheten av hovedstaden Urumqi, som ble rystet av etnisk vold i juli i fjor, da kinesiske soldater drepte hundrevis av demonstranter fra den uigurske urbefolkningen.

 «Etter hendelsen i juli ifjor begynte  den lokale regjeringen å bli skeptisk til det uigurske nabolaget,» sier en annen mann fra Karamay til Radio Free Asia. Heller ikke han ønsket å bli identifisert.

En talsmann for myndighetene sier at over 400 husholdninger og 2.000 mennesker, de fleste uigurer, lever i de områdene som skal rives. En tredjedel av husene er blitt revet allerede, forteller han. Han sier også at formålet med riving var å bygge et turiststed i området, men vil ikke si noe om hvilket turiststed.

For tiden er bydelen som er i ferd med å ødelegges hjem for beboere som hovedsakelig jobber som leverandører på den ukentlige lokale basaren.

«Det er en liten basar som bare er åpen på fredager. Noen av oss selger frukt og grønnsaker, noen av oss selger mat, og noen av oss selger klær som skjerf og sokker. Vi lever bare av penger som vi gjør på fredager,» sier en innbygger til Radio Free Asia. Myndighetene sier at beboerne vil få en økonomisk kompensasjon på mellom 740 dollar og 3000 dollar pr. familie for sine ødelagte hjem.
Beboerne sier at det vil være umulig å kjøpe nye hus med denne erstatningen.

Før den etniske volden i Urumqi i fjor, hadde myndighetene også revet hjem i et annet nabolag for å bygge en offentlig park.
Skarpest reaksjon har det imidlertid skapt at de kinesiske myndighetene rev et tradisjonelt nabolag i gamlebyen i Kashgar, angivelig for å beskytte innbyggerne mot jordskjelv. Mange uigurer har ment at dette prosjektet først og fremst hadde til formål å slette sporene etter den tradisjonelle uigurske kulturen.

Her kan du se filmen om den kinesiske ødeleggelsen av gamlebyen i Kashgar.

1 comment to Kineserne ødelegger uigurenes hjem

  • Espen Franck-Nielsen

    Hvorfor er det ingen fra den politisk korrekte venstresida som har tatt til orde for å boikotte kinesiske varer? Vi hører jo stadig fra den politisk korrekte venstresida om hvor viktig det er å boikotte israelske varer fordi Israel har okkupert palestinsk land. Når det kommunistiske Kina gjør det samme, er det da helt greit?