Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Sår tvil om Kinas versjon av opptøyene i Øst Turkistan

uigurmassakren12-150x1505.juli ifjor resulterte en fredelig demonstrasjon i hovedstaden i det okkuperte Øst Turkistan i etnisk uro  der flere hundre kinesere og uigurer ble drept. Kineserne påstår at 200 mistet livet, de fleste kinesere, og at eksiluigurer, som de kinesiske myndighetene kaller «terrorister» stod bak. Uigurene hevder at minst 1000 uigurer ble drept da kinesiske sikkhergetsstyrker angrep demonstrantene. En menneskerettighetsorganisasjon har undersøkt hva som skjedde, og snakket med en rekke vitner. Den gir langt på vei uigurene rett.

Se her:

httpv://www.youtube.com/watch?v=k8sRrP1CExc

Tidligere har også Anesty International gitt uigurene rett. Basert på deres rapporter var det dette som skjedde:

5.juli 2009 deltok flere tusen uigurer i Øst Turkistans hovedstand Urumchi i en fredelig protest mot den kinesiske regjeringen. De protesterte mot at kinesiske myndigheter unnlot å forhindre at en rekke uigurer ble drept av kinesiske arbeidere i en fabrikk i den kinesiske byen Shaoguan.

Demonstrasjonen ble annonsert over Internett som en fredelig protest, og mange unge uigurer møtte opp. Enkelte av dem bar kinesiske flagg for å understreke at protesten ikke var en demonstrasjon mot den kinesiske okkupasjonen. De ba myndighetene etterforskere hendelsen i Shaoguan og ga uttrykk for sympati med familien til de som var drept og skadet.

Kinesiske sikkerhetsstyrket kom til stedet og brukt ekstrem makt og vold for å oppløse demonstrasjonen. Amnesty International har uttalt: ”Øyenvitneskildringer mottatt av Amnesty International tyder på at myndighetene brukte overdreven makt mot protestantene, noe som resulterte i sannsynligvis flere hundre drepte.”

Vitneutsagn mottatt av uigurenes eksilorganisasjoner forteller også at mange demonstranter flykter til andre steder i byen der de ble tvunget inn i flere stengte områder som de ikke kunne flykte ut av, og at politiet skjøt og drepte uigurske demonstranter i disse lukkede områdene, og arresterte de som overlevde.

På et tidspunkt i løpet av natten mellom 5. og 6. juli stengte myndighetene strømforsyningene i de uigurske nabolagene og flere vitner fortalte til avisen The Sunday Times at de hørte skyting hele natten.

Noen uigurer reagerte mot volden fra de kinesiske sikkerhetsstyrkene med vold og skadet og drepte etniske kinesere i voldelige angrep mot kinesiske forretninger. I dagene etter gikk kinesere til voldelige angrep mot uigurske forretninger, og drepte mange uigurer.

Ifølge Amnesty International arresterte myndighetene tusenvis av uigurer i etterkant av massakren 5.juli. Det er ikke mulig å oppgi noe nøyaktig tall. Dusinvis ble stilt for retten og involverte i demonstrasjonen ble truet med strenge straffer.

The Financial Times viste til en kilde som hadde deltatt på et møte i kommunistpartiet der aksjonene mot demonstrantene var blitt diskutert. Han forteller at partimedlemmene ble informert om at 4000 uigurer var blitt arrestert etter 5.juli og at nye fanger ble holdt fanget i varehus fordi alle plassene i fengslene var opptatt.

Det ble foretatt en lang rekke massearrestasjoner.  Human Rights Watch rapporterte eksempelvis at myndighetene gjennomførte større operasjoner der de kjørte inn i uigurske områder i Urumchi, arrestere unge menn og kjørte dem vekk i lastebiler og jeeper i dusinvis. Enkelte steder ble gatene sperret, innbyggerne ble tvunget ut av deres hjem og ut på den avsperrede gaten, unge menn ble separert fra de andre innbyggerne, dyttet ned på gaten og slått mens de ble stilt spørsmål om deres deltakelse under demonstrasjonene. Mange ble plassert i lastebilene og kjørt bort.

Kommentarer er skrudd av.