Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Rabiya Kadeer roser Nobelkomiteen

Rebiya KadeerEksillederen for de undertrykte uigurene i Øst Turkistan, som i dag er okkupert av Kina, Rabiya Kadeer, var en av favorittene til årets fredspris, men måtte se seg slått av den kinesiske opposisjonspolitikeren Liu Xiaobo. Nå roser hun Nobelkomiteen og gratuler Liu Xiaobo med prisen. ”Jeg applauderer den norske Nobelkomiteen for å skjenke denne æresbevisning til Liu, og for å stå opp mot et enormt press fra kinesiske myndigheter om ikke å tildele ham Nobels fredspris,” sier den uigurske menneskerettighetsaktivisten og Raftoprisvinneren i en pressemelding. 

”Den kinesiske regjeringen bør omfavne Liu som et symbol på ikke-vold, dialog og ansvarlig styresett. Det er en tragedie at kinesiske myndigheter i stedet har valgt å kvele denne stemmen for reform. Hvis den kinesiske regjeringen tillater ytringsfrihet og åpen debatt om politiske reformer blant alle kinesiske borgere, inkludert uigurer og tibetanere, vil dette bringe fremgang, velstand og stabilitet til det kinesiske samfunnet,” sier hun.

The Uyghur American Association, som er den amerikanske avdelingen av paraplyorganisasjonen World Uyghur Congress, der Rabiya Kadeer er president, gratulerer Liu Xiabo med prisen, og ber den kinesiske regjeringen om å frigi ham fra fengselet der han soner en straff på 11 år for å ha anbefalt Kina å innføre demokrati og menneskerettigheter. Uigurenes eksilorganisasjon sier at de ser på Liu som et symbol for alle politiske fanger i Kina, og håper at Nobelkomiteens handling vil markere et steg i retning av den dagen de vil bli fri. Uigurene berømmer også president Obama for å ha bedt kineserne setter fri Liu Xiaobo.

Rabiya Kadeers egen sønn sitter fengslet i Kina formelt dømt for skatteunndragelser, men etter en rettssak som Amnesty International sterkt har kritisert. Den egentlige årsaken til at han sitter i fengsel er trolig at moren fortsatte med kampen for menneskerettigheter i det okkuperte Øst Turkistan, som i dag er den kinesiske provinsen Xinjang, også etter at hun selv ble sluppet fri fra kinesisk fangenskap og bosatte seg i USA.

”Nobelkomiteens anerkjennelse av Liu Xiaobos fredelige og modige kamp for reformer og demokrati i Kina, som han foretok på bekostning av sin egen frihet, gir håp og oppmuntring til alle som fredelig taler for demokrati og menneskerettigheter, mens de lever under det undertrykkende kinesiske regimet,” sier Rabiya Kadeer.

I det siste året har en rekke uiguriske forfattere og webmasters blitt fengslet for sine anbefalinger om ytringsfrihet og for å ha gitt uttrykk for sine politiske meninger. I juli ble den uigurske journalisten og webmasteren Gheyret Niyaz dømt til 15 års fengsel. Myndighetene hevdet han var en fare for rikets sikkerhet etter at han hadde snakket med utenlandske journalister.

VG: Partiveteraner krever ytringsfrihet

VG: Nye besøk avlyst i Kina

VG: Fikk møte med ansatte

VG: Fikk ikke møte Liu Xia

VG: Kina avlyser nok et møte

VG: Hvem er Liu?

VG: Sensurerte nyheten om fredsprisen

VG: Giske ikke bekymret

VG: Spår flere reaksjoner mot Norge

VG: Ikke for sent å endre kurs

VG: Feiret fredsprisen

VG: Vesten tåler ikke suksessen vår

VG: Bekymret for Xiaobos kone

VG: Likte whisky og blondiner

VG: Rørt over prisen

VG: Fikk møte kona

VG: Frykter hun ikke skal returnere fra fengselet

VG: Konen forsvunnet

VG: Kan koste 380 mill

VG: Misforstått fredspris

VG: Obama krever løslatelse

VG: Kina kalte ambassadør inn på teppet

VG: Frykter kona blir fengslet

VG: Stoltenberg hyller vinneren

VG: Vil fornekte prisen

TV2: Fornøyd statsminister

TV2: De er nok litt sure og sinte

TV2: Vil skade Norge

TV2: Kona er sjokkert og lykkelig

VG: Prisen er gitt til en kriminell

VG: Kommer neppe til Norge

VG: CNN sending gikk i svart

VG: Kona i husarrest

VG: Fengslet i 11 år

VG: Liu fikk prisen

TV2: Liu fikk prisen

TV2: En lett avgjørelse

7 comments to Rabiya Kadeer roser Nobelkomiteen

 • Terje

  er enig med kinesiske myndigheter, det burde vært andre og gi denne prisen til. den er igjen noen duster opp i norge som kanskje har vært i kina en par ganger og tror de vet bedre enn de fleste andre. Nobelkomiteen er for meg en vennegjeng i norge som for lengst burde vært erstattet med vettuge folk, ikke folk som lever i en drømmeverden… Terje

  • Til Terje: Og du mener at Kina er et demokrati som ikke fengsler opposisjonelle? Eller mener du at det helt i orden at personer som anbfaler Kina å ta hensyn til menneskerettighetene settes i fengsel?

   • Terje

    Du har vel antagelig ikke vært så mye i Kina, jeg har bodd der endel og du er vel som de andre politikerne tror du er forstå deg påer bare fordi du er politiker, jeg mener det er helt iorden at han settes i fengsel så lenge han er kriminell, det skulle da bare mangle. Gi fredsprisen til de som fortjener det og som jobber totalt for fred. Kinesiske myndigheter er vel ikke noe værre enn Norske myndigheter. Nobel komiteen burde vært skiftet ut med normale folk, og ikke en vennegjeng.

    • I Kina blir menneskerettighetsforkjempere stemplet som kriminelle fordi de sier det de mener om systemet. Og fordi de er kriminelle kan de fengsles. At de blir fengslet trenger ingen å reise til Kina for å konstatere. Det er greit nok at du mener at et land kan stemple opposisjonelle som kriminelle og dermed putte dem i fengsel. Men du kan ikke vente at demokratisk innstilte politikere og mennesker skal være enig i ditt komunistisk/fascistiske standpunkt.

 • JILL W FANEBUST

  Ingen tror på han fått møte konen.Da må myndighetene
  endret mening at han fikk prisen.Tror ikke på noe
  av delene.

  JILL

 • Kjell Jensen

  Hei!
  Det er ingen tvil om at Kina undertrykker menneskerettigheter i flere tilfeller.
  Det er likevel et relevant spørsmål om Kina vil gjøre det bedre hvis de blir kastet ut i et demokrati, som de ikke har noen tidligere tradisjon for.
  Dette er «vestens» svar på hvordan alt blir bedre, men man kan ikke gjemme vekk at Kina i de siste ti år har forbedret levestandarden for kinesere på en måte som har utkonkurrert resten av verden. Det kan være verdt å spørre hva som er prioritet nr1 for Kinas 1.3 milliarder innbyggere, økt livskvalitet for hundrevis av millioner, eller radikale yttringer fra tusenvis.

  Vesten skjelver selvsagt når de ser hvor bra Kina gjør det, og muligens er en frempressing av demokrati eneste måten å stoppe deres fremgang? Sammenlign Kina med India(verdens mest folkerike demokrati) og vurder hvem som har gjort det best.

  Det er ikke sikkert at vestlige tankemåter er den eneste måten å løse problemer på her i verden.

 • Jone

  Da jeg kan være enig i at nobel komiteen er svært snodig. Og burde ikke være en vennegjeng med politiske elite tullinger.

  Så må jeg si at denne prisen er bedre og mer fortjent utgidd enn di tidligere farser som for eksempel Al gore og Barack Obama. Hva tenkte dem på da?

  Det er nermest en revolusjon i USA for tiden da det har dukket opp dokumenter i USA fra Barack Obama sin fortid som elev på en skole i indonesia. Det er en kontrollert revolusjon med topp politikere og jurister som sender ut formelle anklagelser og forlanger beviser for Obama’s fødselssted.

  Watergate vil være en flis i fingen i forhold hvis dette går den veien høna sparker.