Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Et besøk i landet som kommunistene ødela

Kim Jung IlI 1996 besøkte jeg Nord Korea sammen med en delegasjon under ledelse av stortingspresidenten. Under besøket hadde vi blant annet et møte med Hwang Jang-yop, som ifølge VG døde forleden dag, 87 år gammel. Han fortalte at han haddevært i Oslo. Ikke lenge etter at vi var kommet tilbake til Norge fikk vi høre at han hadde hoppet av i forbindelse med et besøk i Japan. Hwang var kjent som en nær medarbeider av Kim il Sung. Sammen utviklet de ideen om nasjonal selvberging. En ide, som blandet sammen med kommunistisk planøkonomi, er selve hovedårsaken til dagens nød.

Vi besøkte også mausoleet der landets diktator lå begravet. En kjempediger bygning, som nå kun inneholdt et balsarmert lik, og avdødes viktigste eiendeler. Først og fremst en Mercedes og en togvogn, som han hadde brukt på sin berømte reise til Sovjetunionen.

Erik Soheim, Kjell Magne Bondevik, Marit Nybakk, Håkon Blankenborg og flere andre norske stortingsrepresentanter marsjerte fire og fire på rekken langsomt i retning av en statue av Kim Il Sung. Det ble spilt sørgemusikk fra høytalere. Foran statuen måtte vi bukke ærbødig til landets store sol.

Vi bukket til mange statuer de få dagene vi var i Nord Korea i 1996. Vi ble vist mange marmorpalasser. Vi fikk høre at Kim Jung Il, landets nåværende diktator egenhendig hadde bygd en dike som skilte saltvann fra ferskvann, og sikret vannforsyning til risdyrkerne.  Og vi ble vist glade barn som danset og sang patriotiske sanger mot USA og Sør Korea.

Vi ble ikke vist befolkningen på landsbygden som var i ferd med å sulte i hjel, eller konsentrasjonsleirene for opposisjonelle. For de finnes, utrolig nok, i et land der bare diplomatene og partipampene vet at det finnes bedre land å leve i, utenfor Nord Koreas grenser.

VG: Trues av kjemiske våpen

VG: Kritiserer maktskiftet

VG: Internett-tilgang under feiringen

VG: Militærparade i Nord Korea

VG: Landet der fuglene ikke synger

4 comments to Et besøk i landet som kommunistene ødela

 • Anonym

  Håper Sør nuker Nord og at Israel nuker Iran og resten av araberstatene. USA kan også hjelpe til med litt sykronisert A-bombing visst det trengs. Tror verken Kina eller Rusland bryr seg nevneverdig….
  Deretter tar vi resten av muslimene, og vips, så er det fred og paradis på jord!

  Håper det skjer snart!

  • DS

   Ja, fordi det var jo fred og paradis på jorda før islam ble grunnet. Og vesten har jo aldri vært i noen kriger eller angrepet noen før muslimene kom..

 • Gud

  Dere må snart forstå at det ikke er folkeslagene det er noe i veien med, men lederne til de forskjellige landene. Det er de som kriger og lager helvette, bare for makt og penger. Det er eliten i verden det er noe skremmende galt med, og ikke folket. Vi må alle slå oss sammen og lære å leve sammen som mennesker.. men vi kommer nok desverre ingen vei slik det ser ut nå. Egentlig burde krigen vært 99.8% av jordas befolkning vs de som styrer oss, ikke alle mot alle – for da skjer det ingenting uten at flere millioner mennesker mister livet uten grunn.

 • Jone

  Fred på jorden er et umulig mål. Men å avkle totalitære ideologier er et viktig steg i riktig retning.