- Jan Simonsens blogg - http://www.frie-ytringer.com -

Et besøk i landet som kommunistene ødela

Kim Jung IlI 1996 besøkte jeg Nord Korea sammen med en delegasjon under ledelse av stortingspresidenten. Under besøket hadde vi blant annet et møte med Hwang Jang-yop, som ifølge VG døde forleden dag, 87 år gammel. Han fortalte at han haddevært i Oslo. Ikke lenge etter at vi var kommet tilbake til Norge fikk vi høre at han hadde hoppet av i forbindelse med et besøk i Japan. Hwang var kjent som en nær medarbeider av Kim il Sung. Sammen utviklet de ideen om nasjonal selvberging. En ide, som blandet sammen med kommunistisk planøkonomi, er selve hovedårsaken til dagens nød.

Vi besøkte også mausoleet der landets diktator lå begravet. En kjempediger bygning, som nå kun inneholdt et balsarmert lik, og avdødes viktigste eiendeler. Først og fremst en Mercedes og en togvogn, som han hadde brukt på sin berømte reise til Sovjetunionen.

Erik Soheim, Kjell Magne Bondevik, Marit Nybakk, Håkon Blankenborg og flere andre norske stortingsrepresentanter marsjerte fire og fire på rekken langsomt i retning av en statue av Kim Il Sung. Det ble spilt sørgemusikk fra høytalere. Foran statuen måtte vi bukke ærbødig til landets store sol.

Vi bukket til mange statuer de få dagene vi var i Nord Korea i 1996. Vi ble vist mange marmorpalasser. Vi fikk høre at Kim Jung Il, landets nåværende diktator egenhendig hadde bygd en dike som skilte saltvann fra ferskvann, og sikret vannforsyning til risdyrkerne.  Og vi ble vist glade barn som danset og sang patriotiske sanger mot USA og Sør Korea.

Vi ble ikke vist befolkningen på landsbygden som var i ferd med å sulte i hjel, eller konsentrasjonsleirene for opposisjonelle. For de finnes, utrolig nok, i et land der bare diplomatene og partipampene vet at det finnes bedre land å leve i, utenfor Nord Koreas grenser.

VG: Trues av kjemiske våpen

VG: Kritiserer maktskiftet

VG: Internett-tilgang under feiringen

VG: Militærparade i Nord Korea

VG: Landet der fuglene ikke synger

Les også: