Søk

Kategorier

februar 2011
M T O T F L S
« jan   mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Stortingsrepresentanter vil gi fredsprisen til Rabiya Kadeer

Venstres to stortingsrepresentanter, Trine Skei Grande og Borghild Tenden, har begge benyttet seg av privilegiet de har som stortingsrepresentanter til å foreslå kandidater til Nobels fredspris 2011, og har nominert fredsaktivisten Aminatou Haidar fra Vest-Sahara og ”uigurenes mor” Rebyia Kadeer til den prestisjefylte prisen, skriver Venstres nettside. Rabiya Kadeer er også foreslått av Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Karin Stahl Woldseth.

“Det er en stor ære å få lov til å nominere Kadeer og Haidar til Nobels fredspris 2011. Venstre har lenge vært engasjert i både uigurenes og saharawienes sak. Fellesnevneren for våre nominasjoner er kampen for menneskerettigheter”, understreker stortingsrepresentantene Skei Grande og Tenden.

Rebiya Kadeer er leder for World Uyghur Congress, som er en paraplyorganisasjon som representerer uigurer i eksil. Uigurene er den opprinnelige urbefolkningen i den kinesiske provinsen Xinjang. De har i årene etter 1949 vært utsatt for en massiv kulturell undertrykkelse, og mangler grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og religionsfrihet.

“Kadeer har tidligere mottatt Raftoprisen, og ved å gi Nobels fredspris 2011 til Kadeer vil man – i tillegg til å anerkjenne hennes innsats – legge ytterligere press på Kina i forhold til å redusere den omfattende undertrykkelsen som i dag finner sted, ikke bare av uigurer og andre minoriteter, men også av samtlige kinesere som ytrer seg kritisk om regimet”, understreker Tenden.

I brevet til Nobelkomiteen gir Karin Stahl Woldseth denne begrunnelsen for å foreslå fredsprisen til den uigurske menneskerettighetsforkjemperen og lederen:

“Rabiya Kadeer har ofret 8 år av sitt liv i fengsel for sin kamp for menneskerettigheter og minoritetsrettigheter i Kina. Hun ofret i tillegg hele sin formue og en viktig posisjon i det kinesiske samfunnet. To av hennes sønner ble arrestert dagen etter at hun ble valgt som president for World Uyghur Congress, sannsynligvis for å legge press på moren. De sitter fremdeles fengslet i Kina.

Rabiya Kadeer er med andre ord en kvinne som har ofret alt, utenom livet, i sin kamp for andre menneskers rettigheter. Som kvinne og muslim er hun er viktig symbol, og et bevis på at mennesker av alle religioner kan bidra som spydspisser i kampen for elementære menneskerettigheter som ytringsfrihet og religionsfrihet, og kjempe for økt selvstyre og demokrati gjennom ikke-vold.

Rabiya Kadeer har vært krystallklar i sin motstand mot enhver form for vold og terror, noe som gir et viktig signal i en verden der vold og terror alt for ofte brukes til å fremme politiske krav.  Hennes kamp har vart i mange år, og hun kjemper fremdeles menneskerettigheter som president i uigurenes eksilorganisasjon. 

For sin ikke-voldelige kamp for en fredelig overgang til mer demokrati og økte minoritetsrettigheter i Kina fortjener Rabiya Kadeer Nobels Fredspris.”

1 comment to Stortingsrepresentanter vil gi fredsprisen til Rabiya Kadeer

  • Politisk U

    Jeg har den stor respekt for Rabiya Kader og er enig i det meste hun står for, men å gi henne fredsprisen er en total missforståelse av Nobels testament. Men særlig under ledelse av Torbjørn Jagland (en person som er stolt over å bryte de mest grunleggende menneskerettingheter, trygghet for liv og eigendom)
    har Nobelkomité tildelt prisen for egen PR skuld og ikke til personer eller stater som virkelig har bidratt til fred.
    Verdens største problem er overbefolkning,det er det som skaper krig og uro. Det eneste landet som har gjort og gjør noe med problemmet er China, det er virklig fredsarbeid,de prøver og begrense viktigste årsaken til krig, overbefolkning,China fortjener fredsprisen. Ja jeg er vel kjent med at China bryter mange av de menneskerettigheter vi tar oss råd til, i teorien og respektere i vårt land. Men den viktigste menneskretten av alle, trygghet for liv og eigendom,
    brytes på det groveste i Norge. Når Trine Skei Grande og Borghild Tenden,foreslår Rabiya Kader til fredspriden må det være toppen av hykleri og dobbeltmoral. Skei Grande og Tenden er direkte ansvarlig for for de groveste brudd på de universelle menneskerettigheter i Norge