Søk

Kategorier

november 2011
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Nye rakettangrep kan utløse ny Gazakrig

Rakettene fra Gazastripen mot sivile mål i Israel har igjen haglet ned over de israelske byene i syd. Det kan føre til en ny Gazakrig. Israel har gitt militæret fullmakt til å ta alle nødvendige skritt for å stanse rakettangrepene fra Gaza, inkludert en bakkeoperasjon, sier en israelsk militær tjenestemann til Associated Press.

Det israelske forsvaret vil handle i samsvar med alvorlighetsgraden av det palestinske angrepet, noe som betyr at en bakkeoffensiv kan bli satt i verk etter massive rakettangrep, sier tjenestemannen, som uttaler seg anonymt til telegrambyrået.

Egypts ambassadør til de palestinske selvstyremyndighetene sier ifølge Time at Egypt fikk et israelsk løfte om å vise tilbakeholdenhet mens Egypt jobbet med å overtale militante palestinere til å stoppe rakettangrepene.

Den plutselige økning i volden begynte da militante i Gaza begynte å skyte raketter mot Israel sent i forrige uke, og Israel gjengjeldte med luftangrep. En israelsk sivilperson og minst 10 palestinske militante ble drept i den verste volden på den fronten i måneder, skriver Time. Konfrontasjonen truet med å utvikle seg til en større konflikt, og Egypt steppet inn for å prøve å gjenopprette ro.

«I de siste par timene har Egypt reddet Gaza fra alvorlig ødeleggelser og lyktes i å sikre israelsk tilbakeholdenhet for å gi egypterne tid til å nå frem til en våpenhvileavtale med palestinske fraksjoner,» sa Egypts ambassadør til de palestinske selvstyremyndighetene, Yasser Othman, til The Associated Press tirsdag .

Mandag advarte Netanyahu fra talerstolen i den israelske nasjonalforsamlingen at Israel vil handle «kraftig og resolutt» mot dem som truer landets sikkerhet. «En sikkerhetsfunksjonsfilosofi kan ikke stole på forsvar alene,» sa Netanyahu. «Det må også omfatte offensive evner.» Rakettangrepene som forstyrret livet i det sørlige Israel, tvang skolene til å stenge. Omtrent 1 million israelere bor innen rekkevidde av raketter fra Gaza.

Gazas regjerende Hamas-gruppe, som har drept hundrevis av israelere i tidligere voldshandlinger, har ikke direkte vært involvert i angrepene. Israel holder likevel Hamas ansvarlig for all vold fra territoriet, ettersom Hamas styrer i området, skriver Time.

7 comments to Nye rakettangrep kan utløse ny Gazakrig

 • Anonym

  It All Started When Israel Fired Back… Again! Haven’t we been here before? Palestinian terrorists launch or attempt to launch rockets from Gaza on to Israeli towns and cities and Israel responds. So who is ultimately responsible? And which side is engaged in aggressive acts and which is carrying out defensive measures? You’d think it was obvious. But not to some of the media covering a barrage of Palestinian missiles that killed one Israeli, injured a number of others and brought terror to the residents of Israel’s south.

  The BBC News site reported: Five Palestinian militants have been killed in a number of Israeli air strikes on the south of the Gaza Strip. The violence is the most serious since a major prisoner exchange deal earlier this month between Israel and Hamas, the Islamist militant group that governs in Gaza. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15506823 Melanie Phillips is on the case: No mention of the Palestinian rocket attack on Ashdod last Wednesday. No mention of the 35 rocket attacks on Israel during the past day, nor the Israeli killed in Ashkelon. Instead, the BBC has given the false impression on its website that the Israelis initiated the attacks — and the only casualties it reported were Palestinian. This website report was timed as ‘last updated’ at 1412 on Saturday. But even on the midnight Radio Four news bulletin just now there was still no mention of the rocket attacks on Israel over the past day, nor the murdered Israeli, nor of last Wednesday’s Grad attack – merely a vague and weaselly reference to Israel accusing the Palestinians of ‘carrying out recent rocket attacks’. http://melaniephillips.com/the-bbc-airbrushes-out-palestinian-attacks-again

  Phillips followed the progression of headlines and story updates on the BBC: Anyone going to the BBC website a little later, however, will have seen this item, last updated at 08:38 GMT: «Ten killed in Israel-Gaza attacks. An Israeli man has been killed by a rocket attack from Gaza after nine Palestinian militants were killed by Israeli air strikes on the south of the Gaza Strip.» This was of course quite wrong. The Israeli was murdered in Ashkelon by rocket fire from Gaza following a sequence of events which started last Wednesday with a Grad rocket attack from Gaza on Ashdod. That was followed by an Israeli strike on Gaza targeted at the Islamic Jihad cell which Israel said had carried out Wednesday’s attack and which, it said, was preparing to fire more long-range rockets. That strike in turn was used as the excuse for the barrage of rockets from Gaza yesterday which killed the Israeli in Ashkelon. So anyone clicking on the BBC News home page and just scanning the headlines there would have received the entirely false impression that the Israeli had been killed because the Palestinians were retaliating to aggressive Israeli attacks. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15510279

  FAULTY CHRONOLOGY
  According to the Financial Times: The weekend escalation was triggered by an Israeli air strike on Saturday that left five members of the Islamic jihad militant group dead. The initial Israeli air strike was apparently connected to the firing of a Grad-type rocket at Israel by an Islamic jihad cell three days earlier. (Just how many rockets does it take for the FT to be convinced that Israel is within its rights to take action?)
  HORRENDOUS HEADLINES
  Some headlines engaged in promoting a narrative of “exchanges of fire” or “back-and-forth violence”: Officials: 10 killed in Gaza, Israel in back-and-forth violence – CNN
  Israel-Gaza exchange rocket and air strikes killing 10 – BBC
  Israelis, Palestinians exchange rocket fire; 11 dead – Globe and Mail
  Other headlines employed the active tense to describe Israeli measures while describing Palestinian terrorists (or “militants” in media-speak) in passive terms, leaving the reader under the impression that Israel is the chief aggressor: Israeli airstrike kills militant in fresh Gaza violence – Washington Post
  Israeli air strikes kill nine militants – The Guardian
  Tension high after Israeli air strikes kill nine in Gaza – Irish Times
  And if an Israeli air strike targets terrorists about to launch rockets, who exactly has broken a “ceasefire”? Israeli airstrike breaks brief Israel-Gaza cease-fire – Christian Science Monitor
  Israeli air strike kills militant in Gaza Strip after truce announced – Daily Telegraph
  THE “CYCLE OF VIOLENCE” AND FALSE MORAL EQUIVALENCE
  According to The Guardian, violence just seems to occur in some sort of vacuum: A spiralling round of Israeli air strikes and rocket fire from Gaza claimed the lives of nine Palestinian militants and one Israeli civilian on Saturday following weeks of relative calm. And in a later article: The weekend’s cycle of violence began when the Israeli air force targeted a group of militants in southern Gaza on Saturday, claiming the militants were preparing to launch long-range missiles into Israel.
  According to CNN: At least 10 people are dead in Gaza and southern Israel, in a wave of back-and-forth attacks between the Israeli military and Palestinian militants, according to medical and military officials.

  Credit to Tim Marshall of Sky News who, in his usual informed manner, says: Dozens of Grad missiles had been fired into Israel since last Wednesday killing one man and wounding several other civilians. About a dozen cars were destroyed and several buildings damaged. After Islamic Jihad fired the first salvo in this latest round of violence Israel responded with air strikes.
  VIDEO: TERRORIST SQUAD PREPARING TO LAUNCH ROCKET FROM GAZA

  httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KmL7sCBcG50

  Once again, some media have failed to note that rockets from Gaza are regularly fired into Israel. Those that land in open or non-urban areas or are successfully intercepted by Israel’s Iron Dome anti-missile system rarely register on the media radar.

  Number of rockets fired in to Israel between September 2010 and August 2011 = 626! http://idfspokesperson.files.wordpress.com/2011/09/chart.jpg?w=540&h=560 So it’s no surprise when an uninformed readership is presented with half the story that presents Israel as the aggressive force responsible for escalating violence in the region.

  More than half a million Israelis have less than 60 seconds to find shelter after a rocket is launched from Gaza into Israel. Most rockets launched from Gaza into Israel are capable of reaching Israel’s biggest southern cities: http://idfspokesperson.files.wordpress.com/2011/08/rocket-range1.jpg?w=540&h=900

  • Anonym

   VIDEO: TERRORIST SQUAD PREPARING TO LAUNCH ROCKET FROM GAZA

   httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KmL7sCBcG50

 • Shakir

  Jan Simonsen@ Det kom ikke som en bombe. Det er jo derfor Israel slapp disse menneskene fri. Fordi Abbas gikk til FN og dette er den eneste måten å sabotere freds forhandlinger. Dessuten hvorfor ligger militære bygninger og annet så langt inn i Israel?? Skulle liksom ikke Israel beskytte sine borgere?? De bruker dem som levende skjold og lar det regne raketter over dem. Dessuten kan du dokumentere at det virkelig blir skutt så mange raketter som du hevder. Jeg vil ikke ha noe Israelsk propaganda dokumentasjon men en sikker og uavhengig kilde. Israel vil ikke ha internasjonal innblanding i konflikten. Da kan de ikke drepe og konfiskere som de vil. Dessuten var det ikke Israel som startet en flyangrep nå sist. Og dette ble besvart med raketter??

  • Shakir. Du bør snart forstå at Israel er et demokrati med en fri og uavhengig presse. Det er ikke propaganda når israelske aviser som Jerusalem Post refererer til raketter som har slått ned på israelsk område. I denne artikkelen er imidlertid kiden Associated Press, et anerkjent internasjonalt pressebyrå.

 • Vidar

  Blir ikke lett aa faa til fred, naar en opererer med TO parter som ikke onsker det! Det er sterke krefter baade i Israel og blant palestinerne som definitivt ikke onsker verken noen fred eller opprettelse av noen palestinsk stat! Og for dem begge passer det utmerket med en ny liten krig naa, saa fokuset blir vendt vekk fra den langsomme prosessen med aa etablere et fritt Palestina gjennom FN. Loslatelse av terrorister, provokative angrep fra begge parter, i tillegg til lobbyvirksomhet, sladderkampanjer, bygging av nye settlement, kutting av bevolgninger til UNESCO… Skal ikke forundre MEG om vi snart har en ny Midt-Osten-krig istedenfor en ny palestinsk stat… Og baade islamister og sionister vil juble over aa ha faatt vilja si;-)

  • Måkke

   Vidar måkke skrive etter å ha røyka sokkan, tåfisen er for sterk for deg 😉

   • Vidar

    Og andre burde kanskje la vaere aa skrive sa lenge de overhode ikke har argumenter… Slike innlegg, «Makke», vitner jo bare om at avsenderen er en stakkars undermaaler og «IQ-brems» som strengt tatt ikke har noe paa et diskusjonsforum aa gjoere. Helt greit om du er uenig i det jeg skriver, men evner du ikke aa gi uttrykk paa det paa anna maate, burde du ha saapass selverkjennelse at du i det minste ikke publiserte dine reaksjoner 😉
    Looser!