Søk

Kategorier

november 2011
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

64 år siden historisk FN-vedtak

Tirsdag denne uken var det 64 år siden det historiske vedtaket i FNs Hovedforsamling, som med 33 mot 13 stemmer vedtok delingsplanen for det britiske mandatområdet i Palestina, som ga grunnlaget for opprettelse av jødenes hjemland. Riktig nok hadde jødene flere tidligere juridiske avtaler og løfter å vise til, men dette historiske FN-vedtaket var den direkte foranledningen til at staten Israel ble proklamert 14.mai året etter.

I februar 1947 besluttet Storbritannia, som hadde kontrollert mandatområdet siden 1917, å overlate spørsmålet om Palestina-mandatet til FN. FN opprettet en Spesiell Kommisjon for Palestina, (UNSCOP), som anbefalte opprettelse av to stater – arabisk og jødisk – på området, og Jerusalem som en internasjonal enklave.

Den jødiske befolkningen – selv om den var misfornøyd med den lille størrelsen på det området som ble foreslått avsatt til deres stat, i kontrast til løftene som ble gitt av Folkeforbundet i 1922, så vel som planen om å splitte Jerusalem fra staten ved å internasjonalisere byen – godtok kompromisset.  I skarp kontrast til dette avviste de arabiske statene og de arabiske innbyggerne i mandatområdet uten videre UNSCOPs anbefalinger.

FNs Hovedforsamling holdt en avstemning om delingsplanen og den 29. november 1947 ble Hovedforsamlingens Resolusjon 181 vedtatt med 33 mot 13 stemmer, mens 10 land avsto.

Tiden etter Resolusjon 181

Den arabiske avvisningen av delingsplanen begrenset seg ikke til en politisk handling.  Araberne i mandatområdet iverksatte en storstilet terroristkampanje rettet mot deres jødiske naboer.  Dette ble fulgt opp med en invasjon av Israel av fem arabiske arméer som ønsket å ødelegge Israel da landet proklamerte sin uavhengighet den 14. mai 1948.  Men med den høye prisen på 1% av den samlede befolkningen og store skader på den nye staten, forsvarte den jødiske befolkningen seg mot arabernes erklærte planer om å «kaste jødene på havet.»

Den arabiske befolkningen i mandatområdet led også som resultat av deres avvisning av delingsplanen.  Mange fulgte sine lederes oppfordring om å flykte, og andre dro etter å ha blitt innhentet av kampene.  Det store antallet som ble værende i Israel ble statsborgere med like rettigheter.  Ikke desto mindre var det palestinske flyktningeproblemet skapt.  Det skulle bli holdt kunstig ved like av det arabiske og palestinske lederskapet helt til i dag, men det tilsvarende jødiske flyktningeproblemet ble løst i den nyfødte staten Israel.

Ved krigens slutt hadde Egypt kontroll over Gaza-stripen, og Jordan annekterte Vestbredden.  Ingen av dem anså det som passende å etablere en palestinsk stat på det området de kom til å kontrollere i 19 år.

Mens Hovedforsamlingens Resolusjon 181 uttrykte det internasjonale samfunns vilje til opprettelsen av en jødisk stat, måtte Israel fremdeles oppfylle alle vilkårene for FN-medlemskap for å bli opptatt i organisasjonen.  Etter godkjenning i Sikkerhetsrådet inntok Israel sin plass som det 59. medlemsland i FN den 11. mai 1949.

Betydningen av Resolusjon 181

Resolusjonen fra FNs hovedforsamling hadde tre hovedelementer som har beholdt sin betydning frem til i dag.

Resolusjon 181 utgjør en anerkjennelse fra det internasjonale samfunn av at det jødiske folk er berettiget til sin egen stat, en jødisk stat, i sitt historiske hjemland.

Resolusjonen oppfordret til dannelsen av to stater for to folk – jødisk og arabisk – mellom Middelhavet og Jordan-elven, som hver for seg oppfyller de nasjonale aspirasjonene til sine respektive befolkninger.  Den formuleringen er fremdeles Israels standpunkt i forhold til fredsforhandlinger.  Imidlertid avslo araberne i det britiske mandatområdet å akseptere en stat fordi det innebar å gjøre kompromiss.  I dag fortsetter palestinerne å avvise kompromiss for å oppnå en stat.  Den gang som nå vil en palestinsk stat ikke bli opprettet uten viljen til å gjøre kompromiss og forhandle.

Avvisningen til den arabiske befolkningen i mandatområdet av å godta Resolusjon 181 demonstrerte at de ikke var interessert i å opprette sin egen stat dersom det innebar å tillate eksistensen av en jødisk stat.  Denne motstanden mot å anerkjenne en jødisk stats rett til å eksistere i Midtøsten ligger i kjernen av konflikten.  Selv i dag avviser det palestinske lederskap oppfordringer om å anerkjenne Israel som den jødiske staten, en avvisning som vil forhindre enhver løsning av konflikten.

Dersom palestinerne hadde valgt kompromissets vei i 1947, ville lidelsene på begge sider ha vært forhindret.  Det er ikke for sent å vende tilbake til direkte forhandlinger som kan føre til en bedre fremtid for de to folk.

Moderne rekonstruksjon av hendelsen

For første gang i Israels historie blel dagen da FNs Hovedforsamling vedtok resolusjonen til støtte for opprettelsen av den jødiske staten rekonstruert.  På initiativ fra Verdens sionistiske organisasjon skjedde det på plassen ved Bygningen for de nasjonale institusjoner – som den gang rommet Knesset.  Tusener tok del i massefeiringene, dansen og jubelen til lyden av opptaket fra FN-avstemningen akkurat slik det skjedde for 64 år siden.

Historiske personer, inkludert de tidligere statsministere David Ben Gurion og Golda Meir, som tok del i de opprinnelige feiringene, ble fremstilt av skuespillere og de hilste de fremmøtte fra den historiske balkongen sammen med skuespillere som fremstiller Israels daværende sjefsrabbinere.

To Citroen limousiner som den gang kjørte hovedpersonene, så vel som en britisk militærjeep, ble også vist frem på plassen.  En avisselger  delte ut aviser som er trykket spesielt for denne anledningen i datidens ånd.  I tillegg var det være gatemusikanter og dansegrupper i folkemengden som ledet dansesirkler og folkedans.  Andre kjente personer fra den tiden var ogs med sammen med fotografer som tok bilder av folkemengden med autentiske kamera.» Kilde: Israels UD.

Det historiske øyeblikket 14.mai 1948:

httpv://www.youtube.com/watch?v=6ZDSBF5xtoo

Hva har skjedd med Israel i løpet av disse 64 årene:

httpv://www.youtube.com/watch?v=yCEDbNyT4xQ&feature=youtu.be&mid=53

25 comments to 64 år siden historisk FN-vedtak

 • Anonym

  Det britiske mandatområdet Palestine. ikke Palestina. Egennavn oversettes ikke.

  Sikkerhetsrådet avviste UNGA 181.

 • Vidar

  Og disse 64 aara burde vaere en solid leksjon for «det internasjonale samfunn» om ALDRI aa gjenta et slikt prosjekt! Ei heller aa la EN part i en konflikt «ta seg til rette» uten at FN tar kontroll og stopper handlinger og utvikling i strid med FN’s egne vedtak!
  Foroevrig var denne artikkelen et veldig godt eksempel paa tendensios og propagandistisk historie-framstilling! Men ingen her paa bloggen hadde vel forventa noe anna…;-)

 • Per

  Det er ille at man enda ikke har lært at statsdannelse fundamentert på apartheid-prinsipper skaper konflikt. Selv med denne kjempetabben i midtøsten og flere tiår etter at verden gikk sammen om bekjempelse av apartheid i Afrika klarer man selv her i Norge å skape nye ordninger for forskjellsbehandling på etnisk grunnlag (finnmarksloven). At man finner det legitimt å snakke om en jødisk og en palestinsk stat basert på etnisitet i 2011 er nesten ikke til å tro. Når territorialkravene dessuten baseres på noen huleboeres hallusinasjoner i bokform er skandalen komplett. Om alle verdens folk skulle kreve territorie ut fra den situasjonen de anser som mest fordelaktig for sin gruppe i et historisk perspektiv blir det ikke mye fred i verden.

  • Tidenes forenkling fra Per og Vidar i denne tråden, ser jeg. Vidar skrev: «Og disse 64 aara burde vaere en solid leksjon for “det internasjonale samfunn” om ALDRI aa gjenta et slikt prosjekt!»
   Det «internasjonale samfunn» hadde ingenting med saken å gjøre. Resolusjoner ble vedtatt i både den ene og den andre retning. Verken araberne eller jødene brydde seg noe om dem, og saken ble avgjort på bakken, med rifler, artilleri og pansrede biler. Slik var det i 1948.
   Vidar skriver videre: «Ei heller aa la EN part i en konflikt “ta seg til rette” uten at FN tar kontroll og stopper handlinger og utvikling i strid med FN’s egne vedtak!»
   Det var ikke EN part som «tok seg til rette» i 1948. ALLE partene «tok seg til rette». F.o.m. 15.mai ville «Palestina» vært et statsløst område. Et anarkisk ingenmannsland, da araberne nektet å godta ethvert forslag til deling. På et tidspunkt forelå det et forslag om en jødisk «ministat». Araberne godtok det ikke. Det forelå et forslag om en relativt liten jødisk støt, der 500 000 av innbyggerne ville være jøder og 400 000 ville være arabere. Araberne nektet å godta forslaget.
   Jødene «tok seg ikke til rette» noe mer enn araberne. Hadde du visst noe om historie, ville du forstått dette.
   Da araberne angrep 15.mai, var det, i ethvert praktisk hensende, deres egen «statserklæring» for Palestina-området. De var tydelige om sine hensikter: Å «feie jødene på sjøen». M.a.o.: To folkegrupper erklærte, i praksis, sin egen «stat» på det samme området. Så kjempet de om landet. Den ene parten tapte. «FN» hadde ingenting med saken å gjøre, og dersom man av en eller annen grunn skulle mene det er nødvendig å plasser «skyld» eller ansvar» for situasjonen, så er det, dersom man ser saken utenfra, og i et historisk perspektiv, helt uten noen fordommer og helt uten å se på saken gjennom noen politisk-justerte briller verken i den ene eller andre retningen, mer skyld å plassere hos araberne enn hos jødene.

   Og Per: Disse «apartheid»-prinsippene du nevner: Det er meningsløst å sammenligne Israel med sør-Afrika. I Israels tilfelle dreier det seg om to folkegrupper som hver har en legitim rett på (deler av) landet. Problemet er bare at de ikke kan utstå hverandre, og ikke klarer å leve i fred. Så i den grad den israelske staten praktiserer «apartheid» (hvilket er en temmelig absurd påstand i utgangspunktet, ettersom de har en arabisk-muslimsk befolkning på rundt 20%, som er israelske statsborgere), så er det ikke for å kunne undertrykke og utnytte (de ikke-israelske) araberne, men for beskytte seg selv mot angrep fra dem.

   «At man finner det legitimt å snakke om en jødisk og en palestinsk stat basert på etnisitet i 2011 er nesten ikke til å tro»
   Innenfor vår vestlige, demokratiske, sekulære og moderne diskurs, nei. Men det er langt fra Norge til midtøsten. Det er nærmest som om man kan føle hvordan tiden skrus flere århundrer tilbake idet flyet svever over Libanon.

   «Når territorialkravene dessuten baseres på noen huleboeres hallusinasjoner i bokform er skandalen komplett. »
   Fullstendig meningsløst. Dette har ingenting med Torahen å gjøre. For min egen del er jeg forresten 100% ateist. At jødene kommer fra det landet som i dag er Israel og at Jerusalem er en genuint jødisk by fra begynnelsen av, bygd av jødene, er et arkeologisk faktum. Det har ingenting med Bibelen å gjøre.

   • Anonym

    Araberne fikk sin del 25. mai 1946, Transjordan. Dagens Jordan var endel av Palestine mandatet.

 • Geir

  Vidar- kan du fortelle hva det er som er propaganda i denne historie-fremstillingen?

  Mener du at jødene, som har historiske røtter i palestina, ikke hadde rett til en del av mandatområdet?

 • Geir

  Per- på hvilken måte forskjellsbehandler finnmarksloven på etnisk grunnlag? Har du noen eksempler?

  • Per

   At avgjørelser vedr hele befolkningen i Finnmark tas av mennesker utnevnt på grunnlag av valg der bare ca 10% av befolkningen i fylket har stemmerett er udemokratisk. At det gjennom tidene er begått urett mot folk over hele verden, samer, jøder og palestinere inkludert bestrides ikke. Overgrep skal bekjempes, men forsøk på å rette opp problemet for lang tid etter resulterer bare i nye overgrep mot andre grupper.

  • undrende

   Morroa skal vi snart se i ikke bare Finmark, men i hele 40% av Norsk land areal. Jeg hørte på radioen ei dame fra parlamentet i Same land, hun klarte til slutt å si at de skulle ha aller rettighetene under grunnen og i havet og under havet. Det vil si at de våte drømmene hennes var all olje intekter fra møre og til den Russiske dele linjen. Blir morro dette. Jeg tror de vil beholde supsidiene for reins kjøttet også. De får jo ikke solgt det.
   Skulle likt å være Politiker, tenk å prate så mye tull uten å stå til ansvar for det.
   Jeg støtter statelig organisert og kontrollert trille grupper for men. Det bør være på sentrale strøk, slik at det passer så godt i Finnmark.

 • GOD BLESS ISRAEL NOW AN FOR EVER!
  Faller Israel da faller også Vesten, noe
  som disse jødehaterne i Norge ikke forstår!

  • Shakir

   Amund Garsfors@ mener du at vesten styres av Israel eller?? Er det derfor dere vil falle?? Eller er dette bare et ord fra en jøde som vil at vesten aldri må gi opp å hjelpe Israel??

 • eplejuice

  Gratulerer med kompromissviljen og
  storsinnet som jødene har vist i møte
  med verdens mest uforsonlige folk.
  Muslimene larmer og bråker rundt omkring, men
  nyter mer frihet og velferd innenfor Israels
  grenser, enn hvor de selv får skape sin politiske virkelighet. Hva kan det komme av?

  • Vidar

   Unnskyld, men kompromissvilje og storsinn har vel ikke akkurat vaert noe saerpreg for staten Israels politikk…!! Saasant du ikke mener at heile «mandatomraadet» tilhoerer joedene og staten Israel, og alt som IKKE innebaerer utsletting av saavel palestinere som deres eiendommer, er eksempler paa «storsinn» og «kompromissvilje»…
   Men det gjoer du vel forresten….;-)

 • wenche

  Norge vil nok forstå engang, men da går det ikke flere tog.

  • Vidar

   Men paa den annen side, dersom «dommedag» allerede er kommet, er det vel ikke saa noye heller…

 • Anonym

  «Hva har skjedd med Israel i løpet av disse 64 årene: http://www.youtube.com/watch?v=yCEDbNyT4xQ&feature=player_embedded »

  What a Contrast: While the Muslim world is focused on how to «wage war against all mankind,» the Jewish state is focused on the best way to save mankind.

  Ishaq:208 «When Allah gave permission to his Apostle to fight, the second Aqaba contained conditions involving war which were not in the first act of submission. Now we bound themselves to war against all mankind for Allah and His Apostle. He promised us a reward in Paradise for faithful service. We pledged ourselves to war in complete obedience to Muhammad no matter how evil the circumstances.» Bukhari:V4B52N177 (Hamas article 7): “The Day of Judgement will not come about until Moslems fight the Jews (killing the Jews), when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say O Moslems, O Abdulla, there is a Jew behind me, come and kill him. Only the Gharkad tree, (evidently a certain kind of tree) would not do that because it is one of the trees of the Jews.” Ishaq:472 «Muhammad’s Companions are the best in war.» Qur’an:8:7 «Allah wished to confirm the truth by His words: ‘Wipe the infidels out to the last.'» And you (infidels) should know, the Qur’an defines «unbelieving infidels» as Christians three times in the 5th surah so the command in the 8th surah should be translated «Wipe the Christians out to the last.»
  And you should know, the Qur’an defines «unbelieving infidels» as Christians three times in the 5th surah so the command in the 8th surah should be translated «Wipe the Christians out to the last.»

  The war against Israel is not a war against Israel. It is a war against the West. It is jihad. Israel is simply receiving the blows that are meant for all of us. If there would have been no Israel, Islamic imperialism would have found other venues to release its energy and its desire for conquest. Thanks to Israeli parents who send their children to the army and lay awake at night, parents in Norway and Europe can sleep well and dream, unaware of the dangers looming. Many in Europe argue in favor of abandoning Israel in order to address the grievances of our Muslim minorities. But if Israel were, God forbid, to go down, it would not bring any solace to the West. It would not mean our Muslim minorities would all of a sudden change their behavior, and accept our values. On the contrary, the end of Israel would give enormous encouragement to the forces of Islam. They would, and rightly so, see the demise of Israel as proof that the West is weak, and doomed. The end of Israel would not mean the end of our problems with Islam, but only the beginning. It would mean the start of the final battle for world domination. If they can get Israel, they can get everything. Therefore, it is not that the West has a stake in Israel. It is Israel.

 • eplejuice

  http://www.document.no/2011/12/er-jodedommen-og-kristendommen-like-voldelig-som-islam/

  Denne artikkelen bekrefter hva anonym over skriver:
  De moderne autoritetene er enige. Jihad i Encyclopedia of islam av Emile Tyran beskrevet slik;
  «Utbredelsen av islam ved våpen er en religiøs plikt
  som tilfaller muslimer generelt (..) Jihad må utføres
  helt til verden er underlagt islam.» Osv.

  PS. har noen problemer med Disqus om dagen? Jeg kan
  hverken lese eller kommentere på Aftenposten, TV2 og
  Document fordi kommentarfeltet ikke lastes opp.

  • Anonym

   Dette minner om det som heter munnkurv. Problemene forsvinner??? hvis vi ikke får lov å komme med noen slags ytringer. Det ulmer mindre da – eller?

 • vs60

  Fått med dere denne, fra R.Spencer.

  This calls for some champagne: A second Iranian nuclear facility has exploded
  Accident? Or canny Israeli self-defense? Either way, it’s good news. «A second Iranian nuclear facility has exploded, as diplomatic tensions rise between the West and Tehran,» by Sheera Frenkel for The Times, November 30

  En iransk kjernefysisk anlegg har blitt rammet av en enorm eksplosjon, det andre en slik eksplosjon i en måned,det spørres og spekuleres på om Teherans militære og atom nettsteder er under angrep.
  Satellittbilder sett av The Times bekreftet at en eksplosjon som rystet byen Isfahan mandag og slo anrikningen av uran anlegget der ut, til tross for fornektelser av Teheran.

  Bildene viste tydelig bølgende røyk og ødeleggelse, benektende iranske myndigheter hevdet i går at ingen slike eksplosjonen har funnet sted. Israelske etterretningskilder sier til The Times at det var «ingen tvil» om at eksplosjonen rammet den kjernefysiske anleggene på Isfahan og det var «ingen ulykke».

  Eksplosjonen ved Irans tredje største by kom som satellittbilder og viser skadene forårsaket ved en militærbase utenfor Teheran for to uker siden som drepte ca 30 medlemmer av Revolutionary Guard, inkludert general Hassan Moghaddam, lederen for den iranske rakettforsvar program.

  Iran hevdet at Teheran eksplosjonen skjedde under testing på et nytt våpensystem utviklet for å angripe Israel. Men flere israelske tjenestemenn har bekreftet at eksplosjonen var tilsiktet og en del av et forsøk på å ramme Irans atomvåpenprogram.

  På mandag rapporterte Isfahan innbyggere en eksplosjon som rystet høyhus i byen på ca 2:40 og så en sky av røyk stige opp over det kjernefysiske anlegget i utkanten av byen.

  «Dette forårsaket skader på anlegg i Isfahan, spesielt på de elementer vi mener er involvert i lagring av råvarer,» sa en militær etterretning kilde.

  Han ville ikke bekrefte eller benekte Israels engasjement i eksplosjonen, istedenfor å si at det var «mange ulike parter som ønsker å sabotere, stoppe eller tvinge Iran til å stanse sitt atomvåpenprogram».

  Iran kom med panisk fornektelse i går da nyheten om eksplosjonen ved Isfahan dukket opp. Alireza Zaker-Isfahani, byens guvernør, hevdet at eksplosjonen ble forårsaket av en militærøvelse i området, men statlige etater i Teheran fjernet snart denne historien, og kom med en fornektelse på at eksplosjonen ikke hadde funnet sted i det hele tatt.

  På mandag, Dan Meridor. minister i den israelske Intelligence, sa: «Det finnes land som vil ilegge Iran økonomiske sanksjoner, og det er land som vil opptrer på andre måter i arbeidet med den iranske kjernefysiske trussel.»

  Major-General Giora Eiland, Israel tidligere direktør for nasjonal sikkerhet, sa Israels hær radioen at Isfahan eksplosjonen var ingen tilfeldighet. «Det er ikke mange tilfeldigheter, og når det er så mange hendelser det er trolig en slags styrende hånd, men kanskje det er Guds hånd», sa han ..

  P.S. Jeg har ingen tro på noen inngripen fra Gud. Det er vel Jødiske data – eksperter som står bak, eller hva mener de, Herr Simonsen?.

  • Tja. Hva jeg mener? Egentlig er det umulig å trekke sikre konklusjoner, men at Israel er istand til å få til det meste, tviler jeg ikke på. Jeg viser til en annen artikkel lengre nede på siden om Israels planlagte elektroniske krigføring mot Iran, og bruken av datavirus.

 • vs60

  Har ikke hørt et pip om dette i mediene, rart.

 • Anonym

  Arabs use $50 million bribes to get UN members to vote against Israel! While there is little need to provide incentives for most nations to vote against Israel at the UN General Assembly, some Arab states are nevertheless bribing countries that traditionally side with the Jewish state in order to make passage of anti-Israel resolutions more one-sided.

  That according to Johnson Toribiong, president of the Pacific island nation of Palau, who was in Israel for an official state visit last week. Toribiong told Israel’s Yediot Ahronot newspaper that he was recently offered $50 million by the United Arab Emirates (UAE) to start voting against Israel at the UN. “We told them: ‘Forget it. We will not vote against Israel for anything in the world’,” Toribiong said. Toribiong was accompanied by Iolu Johnson Abil, president of Vanuatu, another Pacific island nation. Palau, Vanuatu, Micronesia, the Marshall Islands and a number of other Pacific micro nations are firm supporters of Israel at the UN as result of their strong Christian faith. That nations are trying to buy UN General Assembly votes against other nations speaks loudly about the state of affairs at the world body. What speaks even louder is that these allegations of severe impropriety are being completely ignored by the UN and the international community. And it’s not the first time. When the Solomon Islands, another Pacific island nation, suddenly began voting against Israel in 2009, many wondered why. Like other Christian island nations, the Solomon Islands had always backed the Jewish state. Later it was discovered that Iran’s foreign ministry had bribed the impoverished Solomon Islands with a $200,000 check and technological aid.
  http://www.israeltoday.co.il/News/tabid/178/nid/23031/language/en-US/Default.aspx http://elderofziyon.blogspot.com/2011/11/uae-offered-50-million-to-palau-to-vote.html