Søk

Kategorier

januar 2012
M T O T F L S
« des   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kritiserer regjeringens manglende oppfølging av tannhelsereformen

Hvor blir det av de flotte løftene fra Arbeiderpartiets landsmøte før valget i 2009 om gratis tannpleie til alle over 75 år, spør Demokratenes nestleder Svein Otto Nilsen, etter at TV2 har dokumentert at løftet om billigere tannlege ble et tannløst løft. «Demokratene mener at det haster med en tannhelsereform som til slutt må sikre gratis tannpleie for alle, som en del av folketrygdordningen,» sier han.

«Demokratene i Norge konstaterer at vi nesten må ha det ene benet i graven før vi kan få gratis tannpleie, dersom de rød-grønne får bestemme,» legger han til, samtidig som han også konstater at regjeringen springer fra løftet om å gi gratis tannpleie til de eldste pensjonistene. «Man kan ikke springe fra sine løfter slik de rød-grønne partiene nå har gjort gjennom det siste statsbudsjettet,» mener Nilsen

Anslag fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 140.000 mennesker i Norge har behov for å gå til tannlege, men lar være å gjøre det på grunn av økonomi, melder TV2.

Skulle man tatt regjeringspartienes program på ordet burde det ikke vært slik. Våren 2009 vedtok Arbeiderpartiets landsmøte at tannhelse skulle bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen i sitt program for 2009-2013. Altså at det ikke skulle være dyrere å slite med et dårlig kne enn med dårlige tenner. Regjeringspartner SV var ikke mye dårligere enn Arbeiderpartiet. I programmet de gikk til gjenvalg på, står det at egenandelen for tannbehandling skal være på maks 2500 kroner i året. Da gjenvalget var sikret for flertallsregjeringen ble de rådyre tannløftene fra valgkampen vraket, konstaterer TV2..

Allerede da statsbudsjettet for 2010 ble lagt frem etterlyste Demokratenes leder, Vidar Kleppe, valgløftene fra Arbeiderpartiet og SV. «Hvor blir det av de flotte løftene fra APs landsmøte før valget i 2009 om gratis tannpleie til alle over 75 år» spurte han da, og konstaterer at han kan stille det samme spørsmålet i dag, i 2012. Han mener i likhet med sin nestleder at det haster med en tannhelsereform som til slutt må sikre gratis tannpleie for alle, som en del av folketrygdordningen.

Kleppe minner Arbeiderpartiet om at mange mennesker i Norge er fattige eller i det minste har en trang økonomi. “Mange av disse nordmennene har ikke råd til å få kontinuerlig tilsyn hos tannlege, og får dårlige tenner lenge før de blir gamle,” mener han. Kleppe viser til at Demokratene har programfestet at nødvendig tannpleie skal regnes som en ordinær helsetjeneste og dekkes av folketrygden på lik linje med annen legebehandling.

”Tennene er en del av kroppen, derfor er det meningsløst at tannhelsen ikke er underlagt de samme støttereglene som skader på resten av kroppen,” sier han, og minner om at denne programposten har vært med i Demokratenes program siden partiet ble stiftet, og alltid vært ansett som en av partiets viktigste programposter

1 comment to Kritiserer regjeringens manglende oppfølging av tannhelsereformen