Søk

Kategorier

februar 2012
M T O T F L S
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kina angriper religionsfriheten

Kinesiske myndigheter i det okkuperte Øst Turkistan (Xinjang regionen) har lansert en ideologisk kampanje rettet mot religionsutøvelse, skriver Radio Free Asia med offisielle kinesiske medier som kilde. Kampanjen vil ha fokus på å forhindre «ulovlige religiøse aktiviteter» gjennom bruk av «patriotisk utdanning», skriver det kinesiske kommunistpartiet talerør, Folkets Dagblad.

Kampanjen, med tittelen «Moderniserings- og fremgangsuke» ble formelt lansert av Xinjiangs regionale festkomiteen forrige torsdag, med sikte på å spre budskapet om partiets politikk vedrørende etniske minoriteter og religion, heter det i rapporten. Kampanjen skal ifølge Folkets Dagblad utdanne regionenes innbyggere om loven, slik at de kan bli «nye modellinnbyggere med en moderne holdning».

Øst Turkistans urbefolkning, uigurene, er for det meste moderate muslimer, samtidig som det også finnes kristne minoriteter blant befolkningen. Praktiseringen av islam er strengt regulert av det ateistiske kommunistregimet, som forbyr personer under 18 år å besøke moskeene, og kontrollerer prekener på forhånd. Studier av Koranen er ulovlig og blir betraktet som «illegal religiøs aktivitet».

Kampanjen mot religionsutøvelse er rettet både mot muslimske og kristne uigurer. Også kristne prester får i dag gjennomlest sine prekener før de blir fremført. Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet (USCIRF) bemerket i sin 2010 rapport at det har vært en markant forverring av religionsfriheten i Kina i de siste årene.

En kristen pastor fra Øst Turkistan ble i oktober 2010 dømt til 15 års fengsel av en domstol i Kashgar. Pastoren var anklaget for å ha lekket statshemmeligheter til en fremmed organisasjon, fordi han hadde kritisert undertrykkelsen av uigurene i samtaler med besøkende kristne fra USA, skrev Compass Direct News.

Pastor Alimjan Ymit og hans kone Gulnur var ledere for en uigurisk kirke før de ble arrestert i januar 2008. Den opprinnelige anklagen mot Alimjan gikk ut på at han hadde ”fremmet separatisme”, en vanlig anklage mot uiguriske opposisjonelle og menneskerettighetsforkjempere, samt at han hadde ”lekket statshemmeligheter”, som også er en vanlig anklage mot personer som forsøker å få støtte i vesten for deres kamp mot undertrykkelsen av menneskerettighetene i Øst Turkistan eller Kina.

Pastorens ble funnet skyldig i å ha pratet med amerikanerne om uigurenes situasjon og dermed i å ha lekket statshemmeligheter, og han ble dømt til 15 års fengsel, en dom som 16.mars 2009 ble oppretthold av ankeinstansen, som er provinsens høyesterett.

Også i andre deler av dagens Kina blir religiøse minoriteter som tilhengere av Falun Gong, kristne, buddhister og muslimer forfulgt og får sine religiøse rettigheter satt til side. I følge en rapport fra det  amerikanske utenriksdepartementet, lagt frem i desember 2010, har trusler og tortur mot religiøse grupper tiltatt i omfang de siste årene.

Kinesiske myndigheter har presset religiøse grupper å bli med i en «patriotisk religiøs tilknytning,» og til å endre sin tro. Hjemmekirker, moskeer og religiøse skoler er blitt stengt. Etter uroen i Tibet i mars 2008 ble munker og nonner slått og fratatt mat og søvn i lange perioder. Noen ble drevet til selvmord. Falun Gong utøvere skal ha blitt torturert. Noen var internert i psykiatriske sykehus på ordre av sikkerhetstjenestemenn. De ble gitt kraftige medisiner og utsatt for elektriske støt.

I det okkuperte Øst Turkistan har myndigheter ikke klart å skille mellom fredelig muslimsk religiøs praksis og terrorvirksomhet. Kinesiske myndigheter har også stoppet uregistrerte kristne og tibetanske grupper fra å delta i arbeidet etter jordskjelvet. De som har forsvart religionsfriheten er blitt fengslet, heter det i rapporten.

15 comments to Kina angriper religionsfriheten

 • Robin Hood

  Og hva har vesten og Norge tenkt å gjøre for å vise at Kinas overgrep på uigurenes menneskeretter er uakseptabelt. Handel og samarabeid, slik at Kinas styresmakter får enda mer penger og resurser til å fortsette undertrykkingen av Øst-Turkistan og Tibet? Ola Dunk

 • Godt sagt, Robin Hood. Her er det ikke mye moral ute å går. Pengene rår.

 • arifkarim

  Vesten handler med samtlige muslimske land som er velkjent for å drive tortur og forfølgelse av etniske minoriteter. Saudi Arabia – et sharia-wahhabi land fra førmiddelader er USAs største alliert pga. sine store oljeforekomster. Kina er idag største eieren av amerikansk utenlandsk gjeld:
  http://visualeconomics.creditloan.com/where-is-americas-debt/

  Det er ironisk men vestens dobbelmoral kommer lett til syne når de lager bråk om Iran men handler fritt med kommunistiske Kina og islamistiske Saudi Arabia 😀
  Denne dobbelmoralen er kanskje pga. Israel siden verken Kina eller Saudi Arabia har truet Israel på noe måte. 😀

  • Mr Big

   Er det i det hele tatt noe i uten- og innenrikspolitikken du ikke greier å knytte opp mot Israel?

 • Vidar

  Det er feigt og holdningsloest av baade norske og andre vestlige og/eller «siviliserte» samfunn ikke aa protestere KRAFTIG overfor samtlige stater, det vaere seg kommunistiske eller muslimske, som undertrykker sine innbyggere! Eller holder folk fengsla og innespaerra uten lov og dom… Handelsboikkott, kulturell boikott og saagar brudd i diplomatiske forbindelser KAN ogsaa vaere virkemidler. Spesielt KINA bedriver naa en okonomisk politikk som gjoer flere og flere land langt paa vei avhengig av «gode forbindelser» med Kina, men NORGE er IKKE i en slik situasjon, og vi burde absolutt kunne bruke vaar okonomiske uavhengighet til aa tale undertrykte ogsaa i Kina sin sak!
  Norske politikeres ryggesloeshet og feighet viser seg ogsaa paa DETTE omraadet…;-(

  • baaaah

   tror du skal google NDAA og våkne fra dvalen din for alt du hyler og skriker om er nå vedtatt med lov er tillatt å utføre mot det amerikanske folk og verden forøvrig.ja det høres nok sykt ut men NDAA som obama underskrev 31.12.2011 betegner heile verden som en battlefield der folk kan drepes,tortureres og bare forsvinne i mørke hull hvis fredspris guden obama vil det. media er som vanlig dødens stille 😉

 • Anonym

  Jeg er så glad for at jeg ga penger til en predikant som ordnet med bibler til Kina. Mengden var stor og når jeg forstod at en bibel kunne bli lest av minst hundre så ble det glade budskap delt med mange.

 • baaaah

  Whatever the price of the Chinese Revolution, it has obviously succeeded not only in producing more efficient and dedicated administration, but also in fostering high morale and community of purpose. The social experiment in China under Chairman Mao’s leadership is one of the most important and successful in human history.
  – David Rockefeller

  en av zionistene du ser opp til mr simonsen???

  • Jeg respekterer da folk som har andre meninger enn meg selv. Det er slik vært vestlige demokrati fungerer. Men jeg er ikke enig i denne analysen. forøvrig har jeg ikke noe kunnskap om personen David Rockefeller og heller ikke noe grunnlag for å vurdere hans samfunnsinnsats eller politiske vurderinger.

   • baaaah

    vel da er det jammen med på tide du setter deg inn i hva som egentlig skjer her i verden for det er en av de absolutt toppene i verden og målet hans er å omgjøre «prøveprosjektet kina» til å gjelde heile verden og vestens politikere bøyer seg i støvet og kysser skoene hans når han er i rommet!!
    «For more than a century, ideological extremists at either end of the political spectrum have seized upon well-publicized incidents to attack the Rockefeller family for the inordinate influence they claim we wield over American political and economic institutions. Some even believe we are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as ‘internationalists’ and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure – one world, if you will. If that’s the charge, I stand guilty, and I am proud of it.»

    — David Rockefeller (Memoirs, 2002)

 • baaaah

  We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected the promises of discretion for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subject to the bright lights of publicity during those years. But, the world is now more sophisticated and prepared to march towards a world-government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the National autodetermination practiced in past centuries.– David Rockefeller in an address to a Trilateral Commission meeting in June of 1991