Søk

Kategorier

mars 2012
M T O T F L S
« feb   apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Folkekongressen truer med økt maktbruk

Det kinesiske kommunistpartiet har nettopp avholdt sin folkekongress. Uttalelser fra flere partitopper om situasjonen i det okkuperte Øst Turkistan gjør at uigurenes eksilorganisasjon Uyghur American Association frykter en økning i den offisielle undertrykkelse av uigurer, inkludert ulovlige arrestasjoner og sikkerhetskontroller, og en tilsvarende økning i uroen i det okkuperte landet.

Guvernøren i det som i dag fungerer som den kinesiske Xinjiang Provinsen, Nur Bekri, blir sitert i offisielle kinesiske medier for å ha sagt at Kina ikke vil spare noen anstrengelser for å forebygge og slå ned på «sabotasjeaktivitetene de tre onder», separatisme, ekstremisme og terrorisme, for å sikre sosial stabilitet.

De kommunistiske makthaverne i Beijing definerer vanligvis all kamp for menneskerettigheter og økt selvstyre, også i form av fredelige demonstrasjoner eller artikler på Internett, som enten separatisme, ekstremisme eller terrorisme. Lokale kinesiske myndigheter i Øst Turkistan har den siste tiden benyttet denne retorikken til pågripelse, fengsling og tortur av opposisjonelle, hevder Uyghur American Association.

Etter liknende uttalelser fra guvernøren i 2009 ble det gjennomført en brutal «sikkerhetskampanje» mot uigurer, som utgjør urbefolkningen og folkeflertallet i det okkuperte Øst Turkistan.  Aksjonen innbefattet hus-til-husransakelser, massearrestasjoner, sikkerhetskontroller, og raids av fredelige religiøse sammenkomster.

«Kinesiske myndigheter har unnlatt å erkjenne sin egen rolle i promotering av uro og etnisk splid i Øst Turkistan. Ved å fremme en fortelling som setter all skylden for uroen på krefter som kommer utenfor regionen og som ikke er representative for den totale uiguriske befolkningen, har kinesiske tjenestemenn skapt et røykteppe som maskerer feil ved deres egen politikk og sikrer kommunistdiktaturets fortsatte grep om makten,» skriver den uiguriske eksilorganisasjonen i USA i en pressemelding.

«Under den dødelige uroen som rystet den regionale hovedstaden Urumchi i juli 2009 jobbet regionale tjenestemenn aktivt for å forverre disharmonien mellom Han-kinesere og uigurer, men myndighetene har ikke offentlig anerkjent deres rolle i å fremme etnisk splid,» mener organisasjonen.

«Ved å stole på brutal makt og stadig undertrykkende restriksjoner på uigurenes kultur og religion, er kinesiske myndigheter med på å skape en ond sirkel der kinesiske myndigheter svarer på uiguriske klager ved å slå ned protestene med enda hardere maktmidler», sier president i Uyghur American Association, Alim Seytoff.

Kommentarer er skrudd av.