Søk

Kategorier

mars 2012
M T O T F L S
« feb   apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kristne tvinges ut av Sudan

Da Sør Sudan, med en hovedsakelig kristen befolkning, i fjor ble selvstendig fra Sudan, der den gjenværende nordlige befolkningen hovedsakelig består av muslimer, vedtok lederne i Sudan å kaste alle kristne beboere med bakgrunn fra sør ut av landet. Nå har en halv million mennesker bare noen uker på seg til reise fra sine hjem, melder det kristne nettstedet ENI News.

8.april er fristen som det islamske regimet i Sudan har satt og mange kristne ledere frykter nå at det ikke lar seg gjøre. «Vi er veldig bekymret. Flytting er ikke lett. Folk har barn i skolen. De har boliger. Det er nesten umulig,» sier den romersk katolske biskopen Daniel Adwok til ENI News.

Mange av de mellom 500 000 og 700 000 kristne sudanerne som bor i de nordlige områdene flyktet nordover i løpet av den lange borgerkrigen som ble utkjempet mellom regjeringen i Sudan og de tidligere opprørerne, Sudan Folkets Frigjøringsfront. De har bodd der i flere tiår sammen med barn som ble født der. Få har forbindelser med Sør-Sudan, skriver ENI News. «Vi ønsker at rettighetene til disse menneskene skal respekteres. Alle har en rett til å velge hvor de vil bo. Det er en menneskerett,» sier Adwok.

«8.april er den offisielle fristen, men vi vet ikke hvordan Khartoum regimet vil reagere,» sier John Ashworth, en rådgiver for Sudan økumeniske forum.

Noen kirkeledere frykter økt forfølgelse av kristne i nord eller tvunget hjemsendelse for dem som kanskje ønsker å bli boende «Frykten har vært der fra begynnelsen. Det har vært en form for trakassering, som kan intensivere etter denne datoen,» sier pastor Don Bosco Ochieng, en romersk katolsk prest i Rumbek bispedømme. Hjelpeorganisasjonene i landet har bedt om forlengelse av fristen. De advarer om at den nåværende fristen vil skape en logistisk og humanitær katastrofe.

11 comments to Kristne tvinges ut av Sudan

 • Vidar

  «Menneskeretts»-argumentet har aldri hatt noen verdi i moetet med islam!

 • Terje

  I kronikken «Sudan ved et veiskille»

  skriver Erik Solheim at «Selv om det å skille ut og etablere en ny stat innebærer store utfordringer, er dette mulighetenes tid for hele Sudan. Stabilitet og samarbeid mellom nord og sør vil være til fordel for alle sudanere. Økt handel og samarbeid mellom nord og sør og med alle Sudans naboer vil bety økonomiske muligheter for de unge. De utgjør over halvparten av Sudans befolkning.»

  Han sier altså implisitt at muslimer og ikke-muslimer ikke kan bo sammen i en nasjon. Ubevisst? gir han et spark til islam når han skriver «(…) for kvinner og jenter, som hittil ikke har hatt full adgang til utdanning og arbeidslivet»

  Sudan er det seneste eksempelet (av mange) på at islam er helt inkompatibelt med alt annet. Likevel har europeiske politikere åpnet døren på vidt gap for muslimsk innvandring til et moderne, kjønnslikestilt og (stort sett) sekulært Europa. Det MÅ gå galt. Jeg tror at selv no-brainere innerst inne skjønner det.

  • eplejuice

   Jeg leste nettopp lederen i den arrogante
   drittblekka fvn. Beklager språket, men
   jeg blir lei av det selvtilfredse vrøvlet
   som kun er basert på tynn luft. Avisen
   insisterer på at vi er en del av den globaliserte verden og ønsker høyere innvandring velkommen. Alle blir jo en del av det norske samfunnet etter en generasjon eller to likevel, hevdes det som en kommentar til SSB`s siste tall. Og Kong Harald var
   og en innvandrer etter gjeldende definisjon, så da så.

   Vel, så hva skjer om en ser litt utenfor ens
   egen egen lille boble ? http://www.stonegateinstitute.org/2219/netherlands-abandons-multiculturalism

   • Terje

    @eplejuice

    Du bør ikke lese drittblekker sent på kvelden, det medfører vanskeligheter med innsovning, ofte søvnløse netter. Ellers takk for meget interessant link! Legger ved en link som kanskje du finner interessant.

  • arifkarim

   Hahaha:
   «Sudan er det seneste eksempelet (av mange) på at islam er helt inkompatibelt med alt annet»
   Det finnes enda flere muslimer i India enn Pakistan. Er indiske muslimer inkompatibelt med alt annet? Idiot!

 • Ja det er vel disse tilstandene som den islamske innvandrerlobbyen her i Norge ønsker også her? Når vi veit hvilke vei det går med den etnsike befolkningen iløpet av 30-40 år, da er det stor grunn til bekynring, og der Norge kan oppleve akkurat de samme tilstandene som vi nå ser i Sudan. Men å få våre uansvarlige politikere til å forstå, og gjerne tenke framover noen årtier, nei det er nesten ikke mulig i dette gjennominfiserte naive landet.
  Og en dag vil de nok forstå, men da kan nok intet gjøres…

 • Vi burde sende våpen til sør-Sudan. Våre politikere er villige til å kaste millioner på millioner etter alle inhumane, islamske regimer, av en eller annen grunn, mine og deres skattepenger. Hadde det vært opp til meg skulle ikke islamske regimer fått en krone. Derimot er jeg helt for å bevæpne land som er under press fra islamske naboland med norskproduserte våpen. På Kongsberg produserer vi kanoner, haubitser, maskingevær og angrepsrifler. Kampen mot islamsk imperialisme er global, og vi burde støtte enhver nasjon som er villig og nødt til å ta opp kampen.

  • Vidar

   Sor-Sudan trenger sikkert vaapen, men i forste omgang trenger de faktisk MAT! Det er allerede en sultkatastrofe av dimensjoner der, og den ser bare ut til aa ekskalere! Og det er IKKE en katastrofe pga. torke eller flom el.l., men en reint menneskeskapt og menneske-VILLET katastrofe! Og den er initiert av den samme MUSLIMSKE presidenten i Sudan som er ansvarlig for ETNISK RENSING i landet; Innen veldig kort tid MAA alle ikke-muslimer enten ha forlatt Sudan eller konvertert til islam! Denne frista er dessuten saa kort at den er ugjennomfoerbar for de fleste – og hva skjer DA med de som ikke «bekjenner seg» til islam? Presidenten, Omar al-Bashir, kan jo ikke TAALE at en del av et islamsk land har revet seg loes fra islams herredomme – og gjoer naa ALT for aa odelegge for «utbryterne»! Etter forst aa ha gjort livene helt uholdbare for ikke-muslimer I Sudan…
   Men til tross for Erik Solheims aapenbare kunnskap om og forstaaelse av problemet – hva gjoer NORGE for aa stoppe Bashirs «stats-terrorisme», og for aa komme befolkninga i Sor-Sudan til unnsetning?
   Men bare vent, i lopet av aaret vil «hungerskatastrofen i Sor-Sudan» (og omegn) vaere paa alle avisers forsider og medfoere innsamlingsaksjoner og nodhjelps-bevilgninger! Formodentlig uten enhver referanse til det ISLAMSKE forsoeket paa etnisk (eller rettere REIGIOES) rensing og bevisst HEVN overfor de som nekter aa underlegge seg «Allah»!

 • arifkarim

  «Alle har en rett til å velge hvor de vil bo. Det er en menneskerett»
  Lol! Forklarer gjerne denne «menneskeretten» til sionistene i Israel og islamistene på Gaza. For der kan ikke palestinaarabere og jøder bo i hverandres områder 😀

 • Anonym

  No matter what you think of George Clooney, unlike Hussein Obama, he is trying to help the (mainly black Christian) people of Sudan.

  httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p89OuPODBMM#!

  In Sudan, it is estimated that over 3 million Christians have been killed by adherents to Islam since 1984. Sudan has been a nation in almost constant turmoil and civil war which manifests as genocide targeting Christians.
  http://www.thetrumpet.com/9219.8060.0.0/religion/christianity/over-half-a-million-sudanese-christians-forced-to-leave