Søk

Kategorier

mars 2012
M T O T F L S
« feb   apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

FrP krever svar fra bistandsministeren

FrPs Peter N. Myhre vil ha svar på om utviklingsminister Heikki Holmås vil etablere et eget, uavhengig organ for kontroll av bistanden. Peter Myhre, som er FrPs bistandspolitiske talsmann, setter Heikki Holmås umiddelbart i arbeid som statsråd. Stortingsrepresentanten krever svar på en rekke spørsmål knyttet til norsk bistandspolitikk.

– Jeg lurer blant annet på om Holmås vil sørge for reell nulltoleranse for korrupsjon i bistandspolitikken og etablere et eget, uavhengig organ som kan kontrollere bistanden. Jeg vil også vite om Holmås har tenkt å bli den utviklingsministeren som sørger for at Norge avslutter sin usolidariske handelspolitikk over for U-landene, og gir alle lavere middelinntektsland nulltoll ved import til Norge, sier Peter N. Myhre.

Videre vil Myhre har svar på om Holmås vil skrinlegge 1-prosentmålet i bistanden, og heller fokusere på resultater og hva som faktisk oppnås.

– Jeg vil også ha svar på om Heikki Holmås vil redusere antall mottakere av norsk bistand, og om han vil fokusere engasjementet på færre land og sektorer. Jeg lurer også på om den nybakte statsråden vil fokusere på resultater i FN og gjøre norsk bistand til verdensorganisasjonen avhengig av fremskrittene i reformarbeidet i organisasjonen, sier Myhre.

Stortingsrepresentanten fra Oslo spør også om Holmås vil bidra til å sette en øvre grense for hvor stor andel av bistandsorganisasjonenes budsjett som kan komme fra det offentlige. Myhre ønsker også svar på om utviklingsministeren vil utarbeide en ”svarteliste” over de bistandsorganisasjonene som ikke tar korrupsjonsproblematikken på alvor, og som ikke treffer egnede tiltak for å motvirke korrupsjon i bistandsengasjementet.

– Holmås bør også svare på om han vil inkludere utviklingen av et levedyktig næringsliv som en integrert del av norsk bistandspolitikk. Vil han bidra til å opprette et fond for investeringer i det private næringsliv i U-landene, og vil han avstå fra å gi budsjettstøtte til land med norsk bistand hvor den demokratiske utviklingen går i feil retning?

– Alt dette mener jeg den nyutnevnte utviklingsministeren må kunne gi ordentlige svar på, sier Peter N. Myhre.

4 comments to FrP krever svar fra bistandsministeren

 • Vidar

  Fornuftige – og hoyst betimelige – sporsmaal fra Myhre. MEN, de framstaar – og vil dermed enkelt ogsaa kunna avvises – som et utrykk for «bistandsmotstand og ekstrem norsk egoisme»… Hadde Myhre enda lagt til noen velvalgte ord om f.eks. HENSIKTA med null-toll, HENSIKTA med aa fokusere paa korrupsjon og naeringslivsutvikling – som et meget effektivt virkemiddel for aa HJELPE u-landa, hjelpe mottakerne til aa bli i stand til paa sikt aa klare seg UTEN bistand og pengeoverforinger fra utlandet!!!!
  Noe av problemet med «bistandsindustrien» er jo at det etterhvert er blitt saa mange aktoerer i de RIKE landa (deriblant i Norge…) som er totalt avhengige av (og ihvertfall tjener MASSE penger!) paa denne «utviklingshjelpa»! En oversikt over NORSKE «interesser» i denne stor-industrien, hadde ogsaa vaert av stor interesse…

 • Robin Hood

  Den beste og mest effektive bistanden er private bidrag. Det vil si rett fra giver til mottaker. Ingen inblanding fra organisasjoner og myndigheter.

  Hvis noen kan bevise for meg at den statlige bistanden virkelig forer til fremgang for mottakerlandene er jeg villig til aa revurdere min skepsis til NORAD.

  • Vidar

   Spesielt naar det gjelder korrupte regimer og ledere (og alt for mange av landa i «den tredje verden» er jo belemra med slikt!), er okonomiske bidrag direkte til STATENE, av liten verdi. Tidvis er de bare med paa aa opprettholde disse korrupte ledernes makt, og den politikken som gjoer at landa ER i den hengemyra av underutvikling de faktisk befinner seg i! OG spesielt naar rike land – som Norge – ikke toer aa stille KRAV til sine donasjoner! Naar hoerte vi sist f.eks. Erik Solheim stille KRAV til noen av mottakerlanda for norske milliardbeloep, som forutsetning for pengegavene? Men ogsaa gaver til PRIVATE organisasjoner maa kontrolleres og dobbeltsjekkes – det er ikke bare OFFENTLIGE ansatte som er korrupte 😉