Søk

Kategorier

april 2012
M T O T F L S
« mar   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Norske eksportører kan bli skadelidende

Små og sårbare norske eksportører til det israelske markedet kan bli skadelidende etter Vitakjedens boikottaksjon mot det israelske dødehavsproduktet AHAVA.  De største israelske avisene har skrevet om saken, og nå går debatten høyt på avisens nettsider om hvordan israelerne bør reagere på boikotten. Ikke uventet er det Norge som får gjennomgå i innleggene, og ikke Vitakjeden. 

Mange oppfordrer til boikott av norske produkt, mens andre mener den israelske regjeringen bør gripe inn med en mer omfattende offentlig boikott.

«Norge er et avskyelig antisemittisk land som produserer svært lite foruten petroleum og tørr fisk så det er lite å boikotte, men Israel bør offentlig erklære at Norge er et fiendtlig land og av denne grunn kutte alle diplomatiske og kommersielle bånd. Ingen israelsk teknologi og medisin bør bli gjort tilgjengelig i Norge,» skriver en leser i Jerusalem Post.

En annen leser mener at boikott av norske produkter er feil vei å gå fordi boikotter straffer uskyldige mennesker og derfor er iboende galt. «Vi kan svare med en regjeringsboikott av alle norske produkter, og kanskje slå av våre diplomatiske kontakter og nekte visum til ikke-jødiske nordmenn», mener en tredje leser.

Flere lesere ønsker å boikotte norske produkt, men vet ikke hvilke. De har hørt om sardiner, olje og tørrfisk, men ikke så mye mer. Kanskje en trøst for oss nordmenn at flere lesere derfor tar til orde for å boikotte svenske produkt i stedet, siden de er mer synlige, og de mener at svenskene gjennomgående er like selvgode og antisemittiske som nordmenn.  Det eksisterer blant annet flere IKEA-butikker i Israel.

Her er noen andre kommentarer:

«Big deal. Norge er en svært skrudd nasjon som har kastet sin egen kultur. Innen en ikke altfor fjern fremtid vil jeg ikke bli overrasket om norske kvinner er iført full burka og at de har sharialover innebygd i Grunnloven deres. Dette er et av de mest skammelige anti-jødiske samfunn på planeten, støttet av islamistisk propaganda og en overgivelse til deres hvileløse islamske innvandrerbefolkning. Det er utrolig for meg hvordan et samfunn i utgangspunktet så tankeløst kan gi avkall på individuell frihet til fordel for totalitarismen til deres islamistiske minoritet».

«Jeg vil ikke kjøpe produkter fra Norge, slik som jeg ikke kjøper ting fra Iran eller andre land som er mot Israel. Jeg kjøper så mye israelske produkter som mulig, og jeg forteller andre mennesker å gjøre det samme».

«Jeg ønsker å boikotte norske produkter som hevn, men kan ikke komme opp med noe de selger her. Kan noen opplyse meg?»

«Jeg har alltid hatet germanere / skandinaver. Disse egoistiske selvrettferdige firkantede hodene trives med intellektuell apartheid som de svinger fra den ene ytterligheten til den neste».

25 comments to Norske eksportører kan bli skadelidende

 • Jeg skjemmes av å være norsk.Vi er en gjeng med bortskjemte,blåøyde og selvrettferdige square-heads som tror vi er flinke fordi vi tilfeldigvis bor på en flekk av jorden der det er funnet olje. Hele vår nasjon råtner på rot.
  LEVE ISRAEL!

  • Supreme Allah

   Skjemmes du over å leve i et land der vi står fritt til å kjøpe produktene som representerer våre verdier?

   På samme måten som Norge er et fritt land der aktører som Vita kan boikotte Israelske varer, står du fritt til å boikotte Vita, bare ikke forlang at resten av vårt langstrakte land skal dele din tolkning av Norske verdier.

   • «bare ikke forlang at resten av vårt langstrakte land skal dele din tolkning av Norske verdier»

    Suppe-Allah skal faen ikke komme her og belære meg om hva Norske Verdier er! Det er jeg som er norsk, ikke du! Mine forfedre har levd her i tusenvis av år! Har dine? Dra deg tilbake til det teltet i Arabia der du kommer fra, forbanna muhammedaner!

 • Vidar

  Saa norske myndigheter skulle liksom BEORDRE norske bedrifter til aa handle med Israel…? Israelere forstaar visst akkurat like lite av det norske samfunnet som deres muslimske broedre; NORGE skal straffes pga. enkeltmenneskers (eller -bedrifters) handlinger? LOL!
  Jeg trodde faktisk folkeopplysninga var kommet LITT lenger i Israel?!
  Naa er det neppe noe stort tap for nasjonen Norge aa bloi utsatt for en «boikott» fra Israel… Men et STORT tap for nasjonen ISRAEL aa bevege seg ned paa et SAA lavt nivaa – i sin paranoide reaksjon mot de som ikke er enig i deres egen politikk! Jeg gaar ut fra at israelske bedrifter og enkeltmennesker staar helt fritt til aa handle med – eller «boikotte» akkurat hvem de vil. La dem fortsette med det, men uten at STATEN Israel henger seg paa hysteriet!

  • Nå har jo ikke staten Israel hengt seg på noe som helst. Dette er bare en oppfordring fra noen tilfeldige velgere, som med god grunn er forbannet på den norske selvgodheten. Vitakjeden har selvsagt lov til selv å bestemme hvilke varer de vil omsette, men selv mener jeg at det bør være varenes kvalitet og omsettelighet som avgjør vareutvalget, og ikke politiske motiver.

   • Robin Hood

    Godt argumentert Jan.

   • Supreme Allah

    Om en bedrift er villig til å redusere sine inntekter for en sak de tror på er da dette beundringsverdig.

    På samme måte som boikotten mot Sør-Afrika var rettferdiggjort er det mange som mener det samme om en boikott av Israel

 • Terje

  Det ekstreme jødehatet i Norge blir lagt merke til i hele verden. Opptøyene i Oslo hvor muslimer gikk i marsj sammen med Kristin Halvorsen og som sa de skulle på jødejakt, gikk verden rundt. Jeg husker godt hvordan det ble kommentert i England selv i medier man ikke forbinder med Israel-sympati.

  • Vidar

   Det som maatte vaere av»jodehat» i Norge, representeres ikke av nordmenn, men av utenlandske muslimer! De – samt muligens et par gammel-nazister – er de eneste som naerer noe «jodehat» her i landet!

 • undrende

  Jan,
  Det er hyggelig at du mener at en kjede får lov til selv å velge hva de vil selge i sine utsalgs steder.

  Varens kvalitet er også viktig, men betegnelsen omsettelighet blir svada. Det er ikke omsettelighet som betyr mye, men den markeds andelen som en vare har.
  Alt har en omsettelighet, hos en skraphandeler er alt omsettelig, men det betyr ikke at de selger mye.
  Industrien må selv sørge for markedsføring av et produkt og derved skape et behov hos forbrukeren.
  Det nytter ikke med sympati eller antipati. Kunden velger selv hva de vil ha. Vil de ha produktet så finner de en annen som selger varen.
  Alle hylle varmerne driver kostnadene i en butikk, de tar plass og koster penger.
  Når du vet at en litt større forretning (ikke kosmnetisk) har fra 40 til 50 000 vare nr, så vil du forstå at man kan ikke drive med politikk, men med butikk. Det presenteres muligens opp til 2-3 000 nye vare linjer årlig i Norske butikker, noen må ut for at nye skal inn. Da er vi ved kjedene sine dilemma, hvem skal ut og hvem skal inn. Kjedene må se på omsetnings hastigheten på hvert enkelt segment og produkt innenfor disse.

  Det er neppe noen som driver politikk i de kjedene som er i Norge, de har ikke råd til det.

  Det er imidlertid politikk det som hevdes som en stadig sutring, angående Israelske produkter. Israelske produsenter må konkurere på lik ølinje med alle andre produsenter. Alle husker den tiden det kun var Jaffa appelsiner å få kjøpt i butikken. Tykt skall og håpløst sure. Da var det politikk fra staten Norge. I dag er det appelsiner fra hele den sitrus produserende verden å få kjøpt. Spania er den største leverandøren til Norge, tett fulgt av Maroko.
  Det er trolig ingen i Norge som importerer Mandariner siden de er så fulle av steiner. Clementiner er det som selges, siden de er nesten steinfri.
  Clementiner er en laget frukt som ble gjort av den Algeriske presten Clement Rodier i 1902.
  Frukten er siden produsert i mange land og deriblant Israel.
  Clementin nolles er den som er stor som en appelsin og slipper skallet svært lett. Den er min favoritt.
  Det er ikke noe Israel hat i Norge, men det er muslimer som skaper noe bråk angående Isreals politikk, det at det følger noen tåkelagte politikere med slike som SV får så være. Norge gir store bidrag til Israel hvert år, det er kanskje dumt, men det skjer, på lik linje som de gir penger til Palestinerne.
  Hvem som får mest er avhengig av over hvor lang periode man beskuer.

  • Jaffa-appelsiner er søte! Til og med min far (som trodde på palestnapropagandaen)elsket Jaffa-appelsinene. Nå er dessverre appelsinene vanskelig å finne pga norsk anti-Israel politikk som gjennomsyrer hele samfunnet. Noen som vet hvor jeg kan kjøpe Jaffa-appelsiner nå?

   • undrende

    KJELL,
    Så fint at du elsker jaffa apelsiner, de er sikkert vidre foredlet for mange år siden, men da staten Norge drev med sin poletikk, hvor det bare var Jaffa som skulle selges, da var de ikke søte. Vi som var unger måtte dytte sukkerbiter inn i dem og suge ut safta,de var gørr sure. I dag er de sikkert søte, men det var ikke poenget mitt. Innporten av sitrus frukter bestemmes av pris og etterspørsel, samt leverings dyktighet. Hvis kundene unisont krever Jaffa appelsiner fordi de har noen kvaliteter som kundene krevet så blir de sikkert importert. De ble borte fra markedet som følge av at noen leverte et bedre produkt til en bedre pris. Nu skal det også sies at appelsiner er vanskelig å lage som spesiellt merke navn.

   • Anonym

    Jaffa-appelsiner har jeg ikke sett på en stund,
    men SparMat har nydelige mandariner fra Israel.
    De har også røde søte paprika fra Israel,som
    jeg bruker i salat.

   • Jaffa-appelsinene er nok litt på vei ut. Appelsindrkingen betyr ikke lenger så mye for israelsk eksport som før i tiden, da Israel var et jordbruksland. I dag utgjør høyteknolögi 40 prosent av eksporten, og Jaffa-appelsinene nok bare et par prosent, men jeg har ikke tallet nøyaktig foran meg. Dermed blir venstresidens boikott av israelske appelsiner mest symbolsk. Skal de boikotte Israel bør de legge vekk mobiltelefonen og computeren, for nesten alle mobiltelefoner og pc-er inneholder delkomponenter fabrikert i Israel.

    • Anonym

     Nå lager du problemer for disse som ikke liker Israel. Nå går både PC og mobiltelefonen i søppla.
     Det går nok bra for blekk og penn og røyksignaler blir vel moderne nå.
     Takk for mange flotte emner du tar opp. Fortsatt god påske.

 • Angående om det er Israel hat her i Norge ,så er det vel mest rettferdig at jødene her får lov å svare selv
  på dette spørsmål.

  • Jødene ligger lavt i Norge for tiden. Men forstanderen i DMT i Oslo gikk ut nettopp og fortalte om hvor vanskelig det er blitt for den lille minoriteten med jøder å leve i Norge. Ikke minst barna er redde.
   Ellers er det sjelden jøder sier ifra. De ligger stille og håper hatet går over. Historien har vist at det blir verre. LEVE ISRAEL!

   • undrende

    KJELL,
    Det er forståelig at jøder ligger lavt i terrenget, fordi jeg tror det er en overveldende antall muslimer i spesielt Oslo. Olje og vann kan ikke så lett blandes.
    Når jeg sier at det ikke er noe jøde hat i Norge så mener jeg ikke annet enn at den vanlige Normann er ikke er noen jøde hater eller forakter. Det må være lov til å kritisere staten Israel sin politiske utspill uten at det har noe brådd mot Jøder. Det er ikke å stikke under stolen at det er mange og ufine Muslimer i Norge, men vi kan ikke si det om alle. Det er mange raringer i Israel også, jeg tenker på de ultra ortodokse, hvis du reiser i de områdene så blir du advart mot at de ikke liker andre enn sine egene, men det har ingen ting med jødene i Norge eller resten av Europa å gjøre. Den skribenten som beriker oss av og til er etter mitt syn svært opplysende, men til tider direkte sutrete. Det er ikke mere synd på jøder i Norge enn det er på andre nordmenn blir trakasert av ekle Muslimer. Jeg tenker på Batta og lignende utskudd. Desverre får de gå løs og dokumentere hvor handicappet det som omtales som rettstaten Norge, sitt rettsystem. Batta ble ikke dømt for skytingen mot synagogen i Oslo, men ble dømt for en delaktighet. Alle tror og mener at han skulle vært fjernet og det for lang tid, kanskje til evigheten tar han. Jeg har muslimer som både venner og naboer, samt jøde som omgangs venn. Ikke finner jeg noen forskjell på dem siden de er ikke anderledes enn andre kjekke og rettferdige mennesker. Religion diskuteres aldri, men politikk får av og til gjennomgå. Vi er nemlig enige om det meste. Muslimene er ikke stolte av det som andre muslimer gjør og de som er jøder er ikke altid stolt over hva staten Israel sine politikere gjør.

  • Anonym

   Kanskje svaret du savner er at ambassaden bytter ut folkene sine veldig ofte. Hvorfor???

 • Jeg er enig med leserne av den israelske avisa. Jeg vil tippe at litt over halvparten av den norske befolkningen har slukt og svelget den «anti-israelske» (dårlig skjult antisemittisme) propagandaen NRK og dagsavisene har fora dem med i årevis. Norge er derfor et antisemittisk land. Vi unntakene finnes, men vi har blitt færre med åra.
  Sverige er enda verre, selvfølgelig. Jeg støtter israelske borgeres boikott mot norske varer, men jeg håper selvfølgelig de da sørger for å boikotte svenskene i samme slenge.
  De eneste skandinavene det fremdeles er litt både vett og tak i, er danskene.

 • undrende

  MOSKUS,
  DU SKRIVER at du støtter Israelernes boikott av Norske vare#
  Hvorfor gjør du ikke det selv, og det her i landet.
  Kutt ut strømmen, bensin og Norske matvarer.

  Du vil bl noe tynn og kald etter hvert, men du viser din solidaritet og klare holdninger.

  • Litt vanskelig å boikotte alle norske varer når man er norsk, undrende…men jeg kan i hvert fall boikotte Vita. Jeg har pleid å alltid gi parfymer til damene i familien til jul (lett å sjekke hva de bruker, og man kan ikke ta feil m.h.t. størrelse o.s.v.), men den kommende jula finner jeg en annen kjede å handle hos. Evt. får jeg gi smykker i stedet. Vanskeligere er det ikke.

 • Anonym

  Hey, all you BDS «Boycott Israel» Muslim and Leftist Jew-haters… Keep it up! You are contributing to more Israeli economic success than it’s ever had before!

  What is BDS? The global movement for a campaign of Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) against Israel until it gives up all the land that rightfully belongs to the state of Israel was initiated by Arabs of Palestine in 2005, and is coordinated by the «Palestinian» BDS National Committee (BNC), established in 2007. BDS is a strategy that allows Jew-haters from every walk of life to play a role in destroying the Jewish state and giving its land to a people who have only been known as «Palestinians» since 1967.

  The group called «We are Synonomous» is made up mainly of Christians and Jews who counter the boycott and protest activities of anti-Israel groups who try to shut down stores and businesses that do business with Israel or carry Israeli-made goods. «We are Synonomous» says, «If you threaten to boycott an Israeli Business, we will move in and make them profitable, whether we need what they are selling, or not.»

  httpv://www.youtube.com/watch?v=JGbPL_FhKfY

 • Petter

  Stoltenberg bør pågripes snarest