Søk

Kategorier

april 2012
M T O T F L S
« mar   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

«Storbritannias mulla Krekar» kan utvises

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har støttet utlevering av «Storbritannias mulla Krekar», Abu Hamza, og fire andre terrormistenkte fra Storbritannia til USA. Domstolen i Strasbourg har konkludert med at det ikke ville være noen brudd på menneskerettighetene for dem å bli utvist til USA og der risikere å måtte leve i isolat et høysikkerhetsfengsel, melder BBC.

Statsminister David Cameron sier han er «svært fornøyd» med nyheten fra Strasbourg-domstolen. «Det er helt riktig at vi har en juridisk prosess, men noen ganger kan du bli frustrert av hvor lang tid ting tar,» legger han til. «Jeg hilser velkommen beslutningen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å tillate utlevering av Abu Hamza og andre terrormistenkte. Jeg vil arbeide for at de mistenkte blir overlevert til amerikanske myndigheter så raskt som mulig,» sier innenriksminister Theresa May.

Også i USA er myndighetene fornøyd med avgjørelsen. «USA er fornøyd med avgjørelsen fa Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om tiltalte Babar Ahmad, Syed Ahsan, Mustafa Kamal Mustafa (Abu Hamza), Adel Bary og Khaled Al-Fawwaz.  Vi ser frem til at rettens avgjørelse blir endelig og til utlevering av de saksøkte for å stilles for retten i USA,» heter det i en uttalelse fra det amerikanske justisdepartementet.

Rettens avgjørelse er en av dens viktigste siden 9/11 fordi det godkjenner menneskerettighetene i amerikanske høysikkerhet fengsel, noe som gjør det lettere for Storbritannia å sende mistenkte til sin nærmeste allierte, skriver BBC.

Den europeiske domstolen sier at det ville ikke være noe brudd på menneskerettighetene dersom mennene vil bli holdt i isolat ved ADX Firenze, et statlig høysikkerhetsfengsel i Colorado, som brukes for personer dømt for terrorisme. Retten finner at det er tilstrekkelige muligheter for samhandling mellom innsatte. Mens innsatte er i sine celler kan de snakke med andre innsatte, riktignok bare gjennom ventilasjonssystemet.

Abu Hamza er anklaget for lovbrudd knyttet til gisseltaking i Jemen og en påstått plan om å sette opp en treningsleir for terrorister i USA. Han har i årevis gått fri i Storbritannia på grunn av omstridte utleveringsregler og anken til menneskerettighetsdomstolen. Haroon Aswat er også anklaget i forbindelse med treningsleiren. Babar Ahmad og Talha Ahsan er anklaget for å støtte terrorisme gjennom et nettsted drevet i London.

Som imam ved Finsbury Park-moskeen i London holdt Abu Hamza flammende prekener og oppfordret til voldsbruk og hellig krig. Han var også aktiv på islamistiske nettsteder, skriver VG. I mange år har han provosert den britiske offentligheten ved at han har beveget seg fritt og stadig har kommet med nye provokative uttalelser. Men nå er det endelig slutt. Han sendes ut av landet.

I 2008 laget BBC dette portrettet av Abu Hamza:

httpv://www.youtube.com/watch?v=QzwWB46J8uo&feature=relmfu

httpv://www.youtube.com/watch?v=to4sS3lmotA&feature=relmfu

Her svarer han for seg i Hard Talk i 2008:

httpv://www.youtube.com/watch?v=q9l_3PI6JNc&feature=relmfu

10 comments to «Storbritannias mulla Krekar» kan utvises

 • Terje

  Det ligger i sakens natur at en overnasjonal domstol vil utvikle seg til en overnasjonal regjering. Uansett om den befolkes av verdens klokeste, godeste og velmenende mennesker.

  Når vi i tillegg ser hvordan venstreekstremister har klart å pervertere innholdet i menneskerettighetene, fremstår domstolen mer og mer som en tragisk parodi på hva den var ment å skulle være.

  At venstreekstremister er så fokusert på «menneskerettigheter» er lett å forstå. Ved hjelp av vår tids perverterte utgave ser de mulighet til å endre samfunnet på en måte de aldri ville klart om de måtte gå via valglokalene og demokratiet.

  Selv om EMD dømte riktig i denne saken, er ikke det noe godt argument for å beholde domstolen.

  Den må avskaffes.

  • arifkarim

   «Selv om EMD dømte riktig i denne saken, er ikke det noe godt argument for å beholde domstolen.»
   Så selv om det opp for deg at alle vestlige muslimer er ikke barbariske terrorister, er det ikke noe godt argument for å beholde en liten minoritet av muslimer i vesten? 😀
   Typisk idiotisk hersketeknikk!!!

   Jeg er selv ingen tilhenger av en overnasjonal domstol. Men på en måte kan en overnasjonal domstol spille en rolle når nasjonale domstoler svikter i sine oppgaver.

  • Terje

   Internasjonale institusjoner som, med de aller beste hensikter, ble etablert i kjølvannet av den andre verdenskrigs redsler, har utviklet seg til å bli både antidemokratiske, elitistiske og korrupte. De kan ikke stilles til ansvar for noen. De har fått en gudommelig status.

   En innvandrer som har tatt livet av en jentunge kan ikke utvises, fordi det vil krenke hans «menneskerettigheter». I FN’s komité for menneskerettigheter finner vi representanter for verdens verste diktaturstater.

   Menneskerettighetsdomstolen’s «liberale» tilhengere får en pervers tilfredsstillelse hver eneste gang domstolen avsier en dom som er stikk i strid med den almene rettsfølelse. Jo mer hårreisende dommen er, jo større glede finner de i vanlige folks forargelse. På denne måten kan deres «liberale» holdningers fortreffelighet bekreftes gang på gang, i forhold til «det folkelige grumset».

   Derfor vil de like denne avgjørelsen særdeles dårlig. Den har aksept både i folket og deres demokratisk valgte regjeringer.

 • Vidar

  Kan ikke helt se hva DENNE saken har med vaar hjemlige «mullah» aa gjoere?
  Grunnen til at NORGE ikke kan sende ut «kreket», er jo at hjemlandet hans ikke kan garantere at den stakkars «mullah» ikke faar sitt jordeliv resolutt avkorta – iflg. lov og dom selvsagt 😉 – mens USA baade har begjaert imamen Abu Hamza utlevert OG forsikra at de ikke skal idomme han dodsstraff!
  Men islamsk terrorisme har aktualisert problemet med at EUROPA er blitt en frihavn for verdens verste forbrytere, og regelen om at slike ikke engang kan bli sendt til sine HJEMLAND, boer i det minste oppheves!

 • Terje

  Både Australia og USA har tidligere bedt om at mullah Krekar utleveres til disse landene. Hvorfor ble ikke dette etterkommet? Hva er status i dag på disse begjæringene? Noen som vet?

  • Jeg også har tenkt på Australia,siden de ikke praktiserer dødstraff. Og dersom USA virkelig ønsker og få utlevert Krekar,så kunne de bare garantert for at han ikke får dødstraff.Så hadde de jo fått han utlevert.Her kjører USA sine prinsipper,at USA ikke skal fire på sine krav.Og da er det igrunn greit at Norge også holder på sine prinsipper.Som går ut på å ikke utlevere folk som risikerer dødstraff.Fair enough

 • Norske folkevalgte har drevet med så mye svik ovenfor egen befolkning,at her jager alle Krekar(som om han er hovedproblemet). Krekar er bare en bagatell i forhold hvilke ødeleggesler/fare for fedrelandet våre folkevalgte utgjør.Krekar er kun en innvandrer med sine svin på skogen,som våre folkevalgte bruker til å legalisere de andre 100 000er av Krekarer som går rundt i det norske samfunnet.Man lurer befolkningen til å tro at kun Krekar er et uheldig eksemplar av en «human» innvandring.

 • Robin Hood

  Den harde realitet er som følger: Mullah Krekar blir i Norge resten av sitt liv. Han blir aldri sendt ut. Enkelte politikere reklamerer med at de skal kaste han ut. Bare retorikk.

  • Vidar

   Tror du tar veldig feil, Robin! «Kreket» er blitt et SAA stort – og belastende – politisk symbol, at flere politikere nok har «forbanna seg paa» at DEN fyren skal ut! Foer eller seinere, men ut skal han!
   Og en ny norsk regjering kunne vel ikke finne en mer effektiv maate aa bevise «handlekraft» paa, enn aa tuppe ut Krekar (og helst resten av familien hans ogsaa!) umiddelbart etter tiltredelsen!
   Krekar kommer NEPPE til aa bli alderspensjonist i Norge!

 • […] Brorskapet tredje valg for sin nye adresse bør komme som en overraskelse, skriver International Business Time. Det er London. Den engelske hovedstaden har imidlertid også tidligere vært vertskap for flere internasjonalt kjente islamister. International Business Time trekker eksempelvis frem de tunisiske islamistene Abu Qatada og Rached Ghannouchi, det egyptiske brorskapets tidligere talsmann Kamal Helbawy og den al-Qaida-tilknyttede predikanten Abu Hamza al-Masri. […]