Søk

Kategorier

april 2012
M T O T F L S
« mar   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fra månen til jorden

Det har vært mye omtale om Nord Korea den siste uken. Fredag avduket Kim Jong-un en statue av sin far ved siden av statuen av kommuniststatens første leder, hans bestefar, Kim Il Sung, i sentrum av den nordkoreanske hovedstaden. Jeg så det på TV, og la merke til en slank hengslet mann ved diktatorens side. Hadde jeg ikke sett han før?

Jovisst. Jeg var sikker. Jeg stod ved siden av ham og bukket til en statue av avdøde Kim Il Sung i eks-diktatorens mausoleum, et tidligere palass, en gang i 1994, i forbindelse med en delegasjonsreise fra det norske Stortinget. Han var visepresident, og vi stod oppmarsjert fire og fire på hver rekke. Siden jeg var plassert ved siden av visepresidenten kikket jeg på han, og gjorde som han. Han bukket. Jeg bukket like dypt. Kjell Magne Bondevik, som var mer anonymt plassert, nøyde seg med å nikke mot statuen, og har mobbet meg for det dype bukket siden den gangen.

Hver morgen ble barnehagebarn, soldater og arbeidere tvunget til å marsjere til statuen av Kim Il Sung i sentrum av hovedstaden, der han nå har fått selskap av den nylig avdøde Kim Jong Il. Nordkoreanere som ikke bukker til statuer av Kim Il Sung risikerer å bli sendt til konsentrasjonsleirer. Jeg risikerte bare en diplomatisk skandale og tvangsutsendelse fra landet. Men det var ikke riktig tid og sted for demonstrasjoner.

For min tidligere stortingskollega, Terje Nyberget, var det like før, da han i 1991 var på en internasjonal konferanse i Nord Korea. Tilbake på sitt hotellrom etter endt møte tok han seg en røyk, og fristelsen ble for stor. Han slukket røyken mot bildet av Kim Il Sung på en lokal avis som lå på rommet. Så kastet han avisen i søppelbøtten.  Mens han og de andre deltakerne var på møtet neste dag trålet nordkoreanske agenter hotellrommene. De fant den ødelagte avisen med brennmerket på pannen til nasjonens store sol. Og kom til hotellet for å arrestere den norske politikeren. Det lå an til den helt store diplomatiske skandalen. Heldigvis gled det over. Nybergets kollegaer kom til, og den norske delegasjonslederen klarte å roe ned de opprørte politifolkene.

Nord-Korea er et grotesk land å besøke.  Det fantes knapt biler, ja knapt nok sykler, selv om det stod pent uniformerte kvinnelige politikonstabler og dirigerte trafikken ved gatehjørnene. Det var sultkatastrofe, og selv høytstående tjenestemenn i kommunistpartiet som vi traff i hovedstaden virket underernærte. Maten de tilbød oss burde jeg ikke spist. Det var stort sett sjømat, av den typen vi ikke tør å spise hjemme, og jeg ble alvorlig matforgiftet. Jeg fikk hjerteklapp, svette, feber, kvalme og oppkast, og Kjell Magne Bondevik måtte tørke svetten av pannen min på hele flyturen videre til Seoul i Sør-Korea.

I Sør Korea er biltrafikken tett. Det er et yrende liv, og et vell av restauranter, butikker og kjøpesentra.  Ungene leker i gatene, mens de i Nord Korea marsjerer i takt til statuer av Kim Il Sung. Befolkningen kan selv velge  sine ledere. Å komme fra Nord Korea til Sør Korea må være som å komme fra månen tilbake til jorden.

I Nord Korea sulter folket fortsatt. Takket være blandingen av kommunisme og en ideologi som går ut på selvberging. Målet har vært å gjøre landet i stand til å dekke egne behov uten samhandel med andre.  Sør Korea derimot, har satset på global kapitalisme og markedsøkonomi.  Resultatet er blitt nød og fattigdom i nord, og velstand og rikdom i sør. Ingen tvil om hvilket system som er best.

Men det fattige landet i nord, der folket dør av sult, velger som vi har sett den siste uken å bruke ressursene sine på rakett-teknologi og militær opprustning. Det er diktaturets lov: Det er tilstrekkelig at diktatoren er mett, og at han hylles av folket.

26 comments to Fra månen til jorden

 • Robin Hood

  Her beskrives de negative sidene ved Nord-Korea. Deler av befolkningen har for lite mat, og opposisjonen myrdes, i den grad det finnes en opposisjon. Så jeg er helt enig med Jan Simonsen i hans halve beskrivelse av Nord-Korea.

  Det finnes også positive sider ved Nord-Korea. De er veldig dyktige til å ivareta nasjonens særegenhet, men monumenter (bukkingen til monumentene bør selvsagt være frivillig), klesdraktene, dansen, musikken, arkitekturen, museene, bibliotekene. Og som alkohol-Liker vil jeg også trekke frem det velsmakende Pyongyang og Taedong ølet som virkelig kan nytes med en bikkjesuppe til.

  Hvis regimet i Nord-Korea en dag styrtes er det viktig at de fortsetter med å ivareta nasjonens særegenhet. Og ikke blir en ren USA-kopi som Sør-Korea med disse forferdlige, digre kjøpesentrene og alle disse elektroniske duppedingsene som stikker ut av ørene på folk.

  La oss si at Fremskrittspartiet hypotetisk sett hadde tatt over makten i Nord-Korea så ville den fine nasjonalistiske koreanske kulturen bare blitt hivd på dynga og erstattet med vestlig kultur. Det blir etter mitt syn feil. Det er viktig å ta vare på verdens mangfold, med alle nasjonenes egenart.

  Og som jeg har sagt tidligere så har jeg mer sansen for det vennligsinnede og kulturelle Nord-Korea enn den arrogante og diktatoriske supermaskinen Kina. Nord-Korea er like mye nasjonalistisk som kommunistisk var i hvertfall mitt inntrykk.

  Også er det jo hyggelig å lese at Jan Simonsen og Kjell Magne Bondevik er gode kompiser som kommer godt overens.

  • Robin Hood

   Det skulle være med monumenter etc. Ikke men. Skrivefeil i Sherwwodskogen.

  • Du skriver at det er fint at Nord Korea viser frem «nasjonens særegenhet» Beklageligvis er «nasjonens særegenhet» blitt det underkuende diktaturet med konsentrasjonsleierer der eksempelvis avhopperes familier og nærmeste venner blir plassert, selv om de ikke engang selv har ytret seg mot regimeet, et selvbegingssystem som har ført til utsulting av befolkningen som må spise gress som deres siste måltid før de til slutt dør av sult, og en tvungen opplæring fra småbarn til voksne i å marsjere i takt. Med dette regimet og systemet finnes det ingenting positivt i det hele tatt. Sør Korea har sikkert adoptert for mye av den vestlige amerikanske kulturen, men Nord Korea har heller ikke tatt vare på tradisjonel koreansk kultur, men innført en ny kommunistisk kultur som er totalt undertrykkende og barbarisk.

   • Robin Hood

    Ja, her skriver du igjen om det negative med Nord-Korea. Enig. Jeg synes det var positive sider ved Nord-Korea også, som selvsagt kommer i skyggen for alt det barbariske. Og de positive sidene står i min første kommentar.

 • Robin Hood

  Gå gjerne inn på http://www.koryogroup.com å se de fine paradene og mass games på Rungrado May Day Stadium i Pyongyang. Unikt i verdenssammenheng. Viktig å bevare.

  • Flotte parader. Ja. akkurat som de flotte paradene for Adolf Hitler. Jeg har sett barn i Nord korea marsjere i takt utkledd som soldater, og sirkusartister som overgår det meste. Men det er mer skremmende enn imponerende.

   • Robin Hood

    Når det gjelder barns oppvekst i Nord-Korea og Norge så er det skremmende at nordkoreanske barn ikke får oppleve lek. Men det er også skremmende at mange av dagens norske unge ikke eier verken disiplin eller dannelse. Blant annet så har jeg lagt merke til at ungdommer som kommer ut i arbeidslivet ikke forstår at man skal holde arbeidstiden.

    Så her gjelder det å finne den gylne middelvei.

 • Kjetil R J

  Lovprisningen av nord-koreansk «kultur» og «vakre monumener» er like kvalmende, motbydelig som AKP-ml sin hyllest til Pol Pot-regimet i Kampuchea

  Pervers, råtten djevelskap fra a til å

  • Robin Hood

   Jeg hyller ikke regimet. Reis til Nord-Korea og se selv. De vestlige mediene som skriver artikler om Nord-Korea har som regel ikke vært der selv.

   • Men jeg har vært der, og selv om vårt vertskap gjorde alt de kunne for å overbevise om at landet fungerte godt og ble styrt demokratisk, fikk vi det akkurat motsatte inntrykket. Og selvsagt gjelder det alle gjester til Nord Korea. Reisene er styrt av myndighetene. Ellers har seriøse organisasjoner som Amnesty International laget rapporter som situasjonen i Nord Korea som forteller om groteske forhold i konsentrasjonsleirene.

    • Robin Hood

     Ja stortingskomiteen deres reiste som politikere. Og jeg synes det virker som dere hadde bestemt dere på forhånd at dere ikke skulle like noe som helst med dette landet. Da blir konklusjonen at alt er bare ræva med Nord-Korea.

     Jeg reiste som naiv turist og fikk det inntrykket at også fantes positive sider ved landet.

     Jeg har treft noen representanter for Amnesty i norske byer. De gjør sikkert mye bra, men de fremsto som venstreradikalere synest jeg.

 • Yme

  Du burde ta hintet når INGEN liker kommentarene dine «Robin Hood». For du farer bare med tull.

  • Robin Hood

   Du skjønner det Yme, at det har ingenting med hint å gjøre at folk velger å trykke like eller ikke trykke like.

   Hint er et utrykk vi i voksenverden bruker når vi prater til folk uten å være veldig direkte.

   Å trykke like er en konkret måte å vise at man liker innlegget. Å la det være er også en konkret måte å utrykke at man er uenig evt. uinterresert. Altså ikke noe som helst med hinting å gjøre det skjønner du Yme.

   Så her må du igjen tenke litt lenger enn din egen nesetipp før du skriver min venn.

 • Positive sider ved nord-Korea? Hmm…joda, jeg kan komme på et par: De har ingen fedmeepidemi. De har heller ikke et problem med internettavhengighet…(ikke akkurat bredbånd i hver hus der, for å si det sånn…).
  Utover det kan jeg ikke komme på noe. Jeg lurer jaggu på hva du tenker på, Robin Hood. Så skriver du:
  «La oss si at Fremskrittspartiet hypotetisk sett hadde tatt over makten i Nord-Korea så ville den fine nasjonalistiske koreanske kulturen bare blitt hivd på dynga og erstattet med vestlig kultur»

  Jeg lurer på hva det er som er så galt med vestlig kultur, jeg? Alt det den vestlige sivilisasjonen har gitt verden er så omfattende og overveldende at det vil være umulig å liste opp, men man kan i første omgang konkludere med at dersom du er over tredve år gammel og fremdeles i live, så skyldes det sansynligvis de samfunnsmessige, sosiale og medisinske framskrittene vi har gjort her i verden: Og bortimot alt er gjort i den vestlige kultursfære, de siste 1000 årene. Hadde alt det vesten har gjort for verden de siste århundrene kunne blitt strøket ut av historien, ville gjennomsnittlig levealder hvor som helst i verden fremdeles vært noen-og-tredve-år, og det du ville fylt dagene dine med ville vært å prøve å få skutt en kanin med pil og bue ute i skauen et eller annet sted, slik at du kunne hatt noe å spise.
  Du kan begynne med å lese:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Western_culture

  • Robin Hood

   Det er normalt at vi mennesker er nysgjerrige på hva andre tenker Moskus. Så det at du lurer på hva jeg tenker på for noe er helt kurant.

   Jeg vil helst avstå fra å lese wikipedia linken da jeg ikke er så veldig interresert i det som står der.

   Forøvrig er det helt fullstendig uaktuelt for meg å skade en kanin. Et av verdens nydligste dyr.

 • Kjetil R J

  «bukket til en statue av avdøde Kim Il Sung»

  Det synes jeg er etisk forkastelig å gjøre. Vi skal ikke hedre eller ære tyranner og massemordere, hverken levende eller døde (eller statuer som symboliserer/representerer de), men heller avsky alt deres verk og vesen

  Deltagelse i kulten rundt Nord-Koreas galne familiedynasti er noe politikere og andre besøkende fra siviliserte land helt bør avstå fra

  • Jeg er i utgangspunktet enig med det selvsagt. Men i denne situasjonen var det ikke noe valg. Enten å bukke for statuene (fem på to dager, pluss det balsarmerte liket) eller bli sendt ut av landet etter et par timer i Nord Korea. For meg var dette en viktig tur, ikke bare fordi jeg lærte en del, men mest fordi jeg skrev notater og tok bilder som jeg leverte til den sørkoreanske ambassaden i Oslo etter returen, og fordi sørkoreanerne ønsket at vi skulle reise. Dette var i sørgeperioden eter Kim Il Sungs død, og det var enda ikke utnevnt noen offisiell etterfølger. I Sør Korea var man derfor interessert i alle små og store signaler som vi kunne plukke opp rundt maktstrukturen i landet, men selvsagt også alle andre opplysninger o situasjonen i nord.

  • Robin Hood

   Jeg synes det er riktig å bukke til statuen av Kim il-Sung. Jeg gjorde det selv og la ned blomster. Man skal tilpasse seg det samfunnet man er i som best man kan.

   I Norge så liker vi jo heller ikke hvis innvandrere ikke respekterer at Jens Stoltenberg er valgt til å være vår statsminister.

 • Bjørn

  Jeg kvier meg litt for å legge igjen en kommentar her, fordi veldig mange er forhåndsprogrammerte for hva de skal tenke og mene. Men jeg tror jeg forstår hva Robin Hood prøver å si her, og det er at landet har en kultur og en historie. Det er mennesker som bor der, og de lever livene sine så godt de kan. De har familie, venner og slektninger som de tar vare på. Relasjoner er viktige når man mangler mye annet.

  Jeg har også vært gjennom lysløypa i Pyongyang og sett det myndighetene ønsker å vise frem. Men den virkelige innsikten jeg har fått om landet, har jeg fått gjennom vennskap med nordkoreanere som jeg har studert sammen med i Kina. Og jeg kan ikke si noe annet enn at dette er bra mennesker. Til syvende og sist er det menneskene, og ikke myndighetene i landet som bærer kulturen og tradisjonene videre.

  • Robin Hood

   Takk for et hyggelig innlegg Bjørn. Jeg har alltid interresert meg for dette landet. Og det jeg er veldig nysgjerrig på er hva de nordkoreanske studentvennene dine i Kina sier, mener og tenker om sitt land. Har du tid til å fortelle litt om det Bjørn? På forhånd takk.

  • Anonym

   Det er vel ikke mange nordkoreanere som har fått reise ut av landet, og de få som har gjort det, har store problemer med å komme seg inn i hjemlandet igjen. Fordi ledelsen har fryktet at de skulle ha med seg nye tanker som kunne utfordre regimet.

   • Noen nordkoreanere må nødvendigvis oppholde seg i utlandet, og oppdager at deres ledere har ført dem bak lyset med fremstillingen av Nord Korea som verdens beste land. Det gjelder først og fremst diplomater. Men systemet fungerer slik at dersom de velger å hoppe av, vet de at deres familiemedlemmer og til og med nærmeste venner, vil bli hentet av sikkerhetspolitiet og plassert i konsentrasjonsleirer der de må livberge seg av å spise rotter. Dermed klarer dette skrekkregimet å forhindre mange fra å hoppe av, og hjemme i Nord Kora kan de selvsagt ikke trygt fortelle om det de har sett i andre land.

  • Akkurat dette er jeg helt enig med deg i Bjørn. Kritikken av Nord Korea gjelder selvsagt ikke nordkoreanere flest. De er undertrykket og indoktrinert av verdens mest brutale politiske regime. Det er nettopp disse menneskene vi kjemper for når vi er imot de nordkoreanske kommunistene.

   • Robin Hood

    Ja her tror jeg faktisk at vi er på linje igjen Jan. Kanskje vi blir enige allikevel. Det er akkurat de vanlige nordkoreanerne jeg har i tankene også. Disse menneskene har mye fint å tilby oss som velger å besøke Nord-Korea. En fin kultur som jeg håper de får anledning til å bevare når regimet en vakker dag faller.

    Det er mulig jeg har forklart for dårlig lenger oppe. Det er ikke det autoritære lederskapet jeg støtter. Jeg er jo ikke helt idiot for å si det sånn.