Søk

Kategorier

mai 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Solvik Olsen med egen økonomiblogg

På FrPs finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsens blogg kan du få et innblikk i den jobben som gjøres fra Stortinget innen økonomisk politikk.  Den siste tiden har det blant annet vært diskutert heftig rundt at Tyskland bygger motorveier for norske oljekroner til 1,8 prosent rente, mens Norge låner kapital fra utlandet til opp mot 6,5 prosent rente for å utbedre norsk infrastruktur.

bloggen skriver Solvik-Olsen blant annet følgende:

”I Johnsens verden er det ansvarlig at Norge låner ut oljepenger billig til Tyskland for å finansiere tysk veibygging, og samtidig låner inn penger dyrt fra utlandet for å finansiere norsk veibygging. Mens Tyskland får låne oljepenger til 1,8 prosent rente, så betaler enkelte bomprosjekter i Norge hele 6,5 prosent rente for sine lån. Dette er fullstendig tullete. Det burde være absolutt unødvendig å låne penger av utlendinger for å bygge veier i Norge, og derfor vil FrP endre på handlingsregelen for bruk av oljepenger.”

7 comments to Solvik Olsen med egen økonomiblogg

 • En dummere skapning enn Ola Dunk, det finnes vel neppe på denne jord?
  Men at Jens som er sosialøkonom og ikke forstår mer enn han gjør, det sier jo bare mer om at det er viktigere å kjøre en total sinnsyk økonomisk politikk, enn at hodet på disse amatørene kobles inn. Når de låner ut penger til Tyskland til slike eventyrlige lave renter, mens de sjøl låner penger i utlandet til tre ganger høyere renter, ja da må det jo være mye som mangler i hodet på disse susekoppene som en knapt kan ta alvorlig.

 • Arne

  Jeg skal forslå en bedre måte å finansiere veier på enn å låne penger i utladet. Hvis vi tok et betydlig beløp, for eks. 500 mdr. kr. og brukte avkastningen av dette beløpet til å bygge veier så ville snart fått bra veier uten at politikerene behøvde å tenke på finansiereingen hvert eneste år.

  • Terje

   «(…) så ville snart fått bra veier uten at politikerene behøvde å tenke på finansiereingen hvert eneste år.»

   I følge Nasjonal Transportplan (NTP) 2010-2019, skal det brukes 219 milliarder til veiformål. Bilrelaterte avgifter i samme periode er beregnet å være 716 milliarder, nesten 3,3 ganger så mye som skal gå tilbake til investeringer og vedlikehold i vei. I perioden frem mot 2019 vil bilrelaterte avgifter gi en årlig kontantstrøm på mellom 65 og 85 milliarder (fremskrevet). I gjennomsnitt skal det årlig brukes ca. 22 milliarder årlig til veiformål. Det er vanskelig å argumentere for lånebehov med en slik kontantstrøm. Jeg har skrevet om dette tidligere her på FY, og hitsetter et kort avsnitt fra et annet innlegg:

   Bare for å gjenta en grunnleggende læresetning innen samfunnsøkonomi:

   Samfunnsøkonomisk teori sier at avgiften på en miljøulempe skal settes lik verdien av den skade som forvoldes.

   Med andre ord er Per Sandberg fullstendig på jordet når han påpeker at «Vi bør gradvis gå over til at forurenser skal betale», for forurenser gjør allerede det. Nesten tre ganger verdien av den skade som forvoldes betaler han/hun årlig. Dagens bilavgifter inneholder i dag et betydelig fiskalt element. Det er rent ut sagt utrolig at en person som Per Sandberg ikke synes å ha kjennskap til det.

   • pratmaker

    Helt korrekt. Dette har vært kjent i
    alle år og bilavgiftene har vært
    høyere enn hva som kommer tilbake
    til veinettet, men ifølge Jens føres
    det en rettferdig politikk.

 • Klodrik

  Denne bloggen til Solvik-Olsen kommer ikke jeg til aa besoke i nevneverdig grad. Man faar holde seg til Frie Ytringer. Her er det hoyt oppunder taket. Slik skal det vaere.

  Ketil Solvik-Olsen er sikkert en hyggelig privatperson. Men han er med paa aa odelegge det gode gamle Fremskrittspartiet som vi en gang i tiden var saa glad i. Partiet er ikke til aa kjenne igjen. Og det gjor det ikke saerlig bedre aa lofte frem denne selvopptatte karrierejegeren Anders Anundsen heller.

 • Kjetil R J

  Solvik-Olsen er ute i media med uklare signaler om Frps innvandringspolitikk

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10065605

  • Klodrik

   Det er ingen tvil om at det er splid i Frp om dagen. Den tradisjonelle floyen mot den nyliberalistisk floyen som skal i regjering, koste hva det koste vil.

   Vanligvis saa stotter jeg den tradisjonelle floyen. Men akkurat her er jeg litt enig med Solvik-Olsen. Det er barn det er snakk om. Hvis de skulle blitt sendt ut burde de vaert sendt ut for lenge siden. En uke etter ankomst. Naa har jo disse barna vaert her i mange aar og er en del det norske samfunnet. Integrert og det hele.

   Hvis myndighetene skal sende ut innvandrere saa kan de sende ut doplangere, voldtektsforbrytere og Arfhan Bhatti. Ikke forsvarslose barn. For noen ynkelige feiginger innvandringsmyndighetene er maa jeg si.