Søk

Kategorier

mai 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kontroversiell danseforestilling om islam

Fra i morgen og frem til søndag settes den kontroversielle og brennaktuelle forestillingen ”Can we Talk About This?” opp på Dansens Hus i Oslo, skriver fritanke.no. Da forestillingen ble vist i London ble den avbrutt av deler av publikum som kastet tomater mot skuespillerne og ropte ”dette er ren fremmedfrykt” og stormet ut. Det var imidlertid trolig en del av showet.

Oppsetningen er av det berømte, britiske kompaniet DV8 Physical Theatre – som gjester Norge for første gang på over 20 år – og er del av gruppas kritikerroste verdensturné, skriver nettstedet.

”Can we Talk About This?” beskrives som dokumentarisk danseteater, og tematiserer ytrings- og trykkefrihet, sensur, toleranse, religionskritikk og islam på grunnlag av intervjuer med profilerte politikere og andre samfunnsdebattanter.. Roy Brown representerer International Humanist and Ethical Union (IHEU) ved FNs Menneskerettighetsdomstol i Geneve, og var svært begeistret for forestillingen da den gikk i London:

«Forestillingen er ekstraordinært viktig, modig og underholdende, og sporer historien om muslimske ekstremister i Europa fra 1985 frem til i dag. Vi ser en avatar av Flemming Rose, stående på sitt eget hode med åpen buksesmekk, mens han forsvarer publikasjonen av Muhammed-karikaturene i Jyllandsposten», sier Brown til fritanke.no.

Publikum får se og høre Ayaan Hirsi Ali forklare sorgen etter drapet på Theo van Gogh, i bare undertøyet. Før publikum ser et videoopptak av demonstrasjonstog i London, mot publikasjonen av Salman Rushdies ”Sataniske vers”. Alt i en surrealistisk innpakning, i følge IHEU-representanten. Hvert eneste ord av forestillingen er ordrette gjengivelser av hva protagonistene har sagt, blant annet gjengis en kringkastet debatt mellom en islamist og en motstander, som utviklet seg til en brølekonkurranse. Menneskerettighetsdomstolen i Geneve ble også dekket, og forestillingen viste hvordan IHEU har kjempet mot internasjonal blasfemilovgivning og sharialover.

Lørdag 12. mai kl. 17 på Dansens Hus arrangeres et åpent debattmøte, kalt ”Dilemma: Er islamofobi den nye rasismen? Er det rasistisk å kritisere islam?” De siste tiårene har vi sett en rekke terrorangrep knyttet til ekstremistiske muslimske miljøer. Kan vi snakke om det? Hvordan snakker vi om det? Forestillingen og debattmøtet vil bidra til den vanskelige samtalen, mener fritanke.no.

Her møter regissør og grunnlegger av DV8, Lloyd Newsom, Shabana Rehman, komiker og skribent, Inyat Bunglawala i Muslim Council of Britain og Anne Sofie Roald, professor i religionshistorie. Samtalen ledes av journalist Martine Aurdal.

Les mer om forestillingen og debattmøtet på Dansenshus.no.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tmP3vHb2aeE

6 comments to Kontroversiell danseforestilling om islam