Søk

Kategorier

mai 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Bøndene bør kreve dereguleringer

Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann, Torgeir Trældal, er opptatt av bøndenes inntekter og landbruksoppgjøret, men har en annen innfallsvinkel enn vår kommentator Amund Garfors.  Han mener at landbruket må kreve produksjonsfrihet i stedet for mer subsidier i lønnsforhandlingene.

FrP vil ikke love mer subsidier til bøndene, men vil heller sikre bedre lønnsomhet med produksjonsfrihet, fremgår det av en pressemelding gjengitt på partiets hjemmeside.

«Det er begrenset hvor lenge Norge kan verne om nasjonale landbruksinteresser ved å sende regningen for lønnsoppgjøret til forbrukerne. Jeg tror bøndene hadde fått mer aksept, blant folk, ved å kreve økt næringsfrihet enn mer statlige penger i lønningsposen,» sier han.

Trældal viser til at FrP flere ganger har foreslått en deregulering norsk landbruk. Blant annet ved å gi bøndene rett til selv å bestemme hvordan areal og eiendommen skal forvaltes og utnyttes. «Når jeg møter bønder er de opptatt av å deregulere landbruket, og flytte makt fra organisasjonene og landbruksdepartementet over til den enkelte bonde,» sier han.

«Jeg mener landbruksorganisasjonene må kreve en omlegging av landbruket i stedet for økte måltall og penger fra staten. Jeg hadde håpet at organisasjonene på vegne av bøndene hadde krevet at regjeringen fjernet kvotetakene og at landbruksprodusenter likestilles uavhengig av hvor store eller små de er», legger Trældal til.

Han reagerer også på dagens aksjoner fra bøndene. «Bøndene skyter seg selv i foten ved å ty til aksjoner som rammer forbrukerne. Det er tross alt folk flest som betaler for store deler av lønnsoppgjøret gjennom høyere matvarepriser. Her stopper man trafikken slik at folk ikke får levert barn i barnehagen og kommer for sent på jobb, og skaper farlige trafikksituasjoner. – Slik sett tror jeg aksjonene virker mot sin hensikt. Aksjonene blir et irritasjonsmoment og bøndene får ikke mye sympati for sin sak. De burde heller aksjonert mot regjeringen som har ansvaret for oppgjøret,» mener han i følge frp.no.

3 comments to Bøndene bør kreve dereguleringer

 • Terje

  Norsk landbruksproduksjon er ikke optimal. Langt derifra. Men FrP’s enkle løsninger er egentlig bare et angrep på en uskyldig person, bonden.

  Jordbrukspolitikk er

  1. matproduksjon

  2. distriktspolitikk

  3. sikkerhetspolitikk

  Det å forene disse områdene gir beskrankninger for utformingen av landrbukspolitikken, og det er innenfor dise beskrankningene vi må utarbeide den mest optimale politikken.

  1. Den mest optimale jordbruksmodellen ville være å produsere maten der det i en kombinasjon av klima og nærhet til forbruker er mest lønnsomt. Men jordbrukspolitikken er som kjent noe mer.

  2. Jordbrukspolitikk er også distriktspolitikk, især ses dette i melkeproduskjonen som ofte foregår lengst mulig fra forbruker. Her må man altså balansere hensynet til distriktspolitikk og optimal matproduksjon

  3. Men jordbrukspolitikken og distriktspolitikken har også et sikkerhetsmessig aspekt. Nemlig at man vil at mest mulig av landet skal være befolket. Matproduksjon i hele landet er det beste virkemiddelet for å sikre spredt bosetting. Ingen andre virkemidler har vist seg så effektive, hverken i Norge eller i andre land.

  Det er mye som kan, og bør(!), gjøres med norsk landbrukspolitikk, men FrP’s enkle løsninger (som vi ser altfor mange av også på andre områder, f. eks. privatisering av brannvesenet) på et komplekst spørsmål, er bare lavpannet og primitiv politisk retorikk hentet fra nederste hylle.

 • undrende

  #bare lavpannet og primitiv politisk retorikk hentet fra nederste hylle.#

  Ja detkan stå som svar på ditt innlegg angående jordbruket.

  Hvis den enkelte bonde kan selv få bestemme hvor mye han/hun vil og kan produsere, så ville mye være borte av problemene for en stor rekke bønder. Hvis bonden i tilleg slipper å bli belastet med et hav av sjemaer som skal fylles ut og søkes på, så ville masse tid bli frigjort. Hvis de i tilleg ville slippe alle disse byrokratene som forsurer deres jobb, så vil de kunne arbeide med det som de ønsker. Selvfølgelig vil det da framkomme store forskjeller i inntekt, forskjell i de naturgitte muligheter, samt størrelse på brukene. Hvis man kunne slippe å lete etter dyrekadaver på beite fordi noen «tullinger» vil ha ulv, bjørn, jerv og gaupe over det ganske land, da ville ytterlig tidsforbruk og kostnader synke. Det kan hende at de små avsidesliggende brukene ikke kan kalleas annet enn hobby bruk, men de som er proffe får bedre muligheter.

 • Klodrik

  Det er i hvertfall viktig aa bevare kulturlandskapet og seterdriften ute i distriktene. Men det er slettes ikke sikkert at det gjores best ved subsidier. Hva med aa heller satse paa skatte og avgiftslettelser for landbruket.

  Naar det gjelder spredt bosetting, har jeg aldri skjont hvorfor det skal vaere noe maal aa faa fler folk til aa bo paa bygda. Jeg bor selv i en liten bygd deler av aaret og synes det er fint stille og fredlig med at det er saa lite folk der. Lite forurensing, lite trafikk og og korte koer. Jeg er derfor langt paa veienig i Frps distriktspolitikk. Lite folk i distriktene bor vaere et maal.