Søk

Kategorier

mai 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Vil fortsette kampen for demokratiske rettigheter med fredelige midler

Uigurenes eksilorganisasjon World Uyghur Congress valgte torsdag forrige uke Rabiya Kadeer til en ny tre-års periode som leder for de landflyktige uigurene fra Øst Turkistan, i dag okkupert av Kina. Kadeer overtok stillingen i 2006 og har allerede tilbrakt to perioder som leder av gruppen, som krever politisk uavhengighet for uigurene, melder den japanske avisen The Manichi. Møtet fant sted i Tokyo.

«Jeg er takknemlig overfor representanter for uiguriske mennesker verden rundt for å plassere sin tillit til meg igjen. Under min ledelse vil World Uyghur Congress fortsette å bruke ikkevoldelige og fredelige midler for å fremme de demokratiske rettighetene til det uiguriske folket, «sa Rabiya Kadeer etter at hun var blitt valgt.

«Jeg ber de kinesiske myndighetene om å avslutte sin svært undertrykkende og systematisk assimileringspolitikk i Øst-Turkestan, samt i Tibet og det sørlige Mongolia. Jeg oppfordrer kinesiske ledere til å seriøst vurdere de legitime kravene til uigurer, tibetanere og mongoler, samt å innføre menneskerettigheter og demokratiske reformer i Kina, og å løse de politiske spørsmålene i Øst Turkestan, Tibet og det sørlige Mongolia gjennom fredelig forhandlinger,» sa hun i sin avslutningstalr.

I en tale etter møtet sa Nobelpriskandidaten og Raftopris-vinneren at den kinesiske regjeringen «har gitt dødsdommer til modige unge uigurer som talte for frihet.» «Vår eksistens står på spill,» la hun til.

Kadeer uttrykte også takknemlighet til Japan for å la World Uyghur Congress få holde sin firedagers generalforsamling i Tokyo, til tross for motstand fra Kina. «Jeg setter pris på det japanske folk, regjeringen og parlamentet for å ha gitt oss en dyrebar mulighet til å avholde konferansen» sa Kadeer, ifølge den japanske avisen.

Rundt 120 uigurer som deltok på kongressen, samt ca. 80 japanske støttespillere, arrangerte en demonstrasjon i Tokyo med slagord som «frihet for uigurene» og «Kina dra hjem». Den kinesiske ambassadøren til Japan, Cheng Yonghua, har sendt brev til ca. 90 liberaldemokratiske parlamentarikere og protestert mot avholdelsen av uigurenes konferanse i Japan, sier medlemmer av det konservative japanske partiet. Parlamentarikerne reagerte på brevet med å hevde at det var en «åpenbar innblanding i indre anliggender», og de planlegger å sende et protestbrev til den kinesiske ambassadøren om kort tid. Blant parlamentarikerne som støtter uigurene, og som mottok brevet fra den kinesiske ambassaden, var Japans tidligere statsminister Shinzo Abe og Japans tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba, skriver Japan Times.

 

6 comments to Vil fortsette kampen for demokratiske rettigheter med fredelige midler

 • Klodrik

  Denne overskriften er et bevis paa at Rabiya Kadeer fortjener fredsprisen.

 • Terje

  Det vil være idiotisk av Rabiya Kadeer å si at hun vil fortsette kampen for demokratiske rettigheter med våpen, vil det ikke? Så hun gjør ikke det, hun overlater den jobben i det stille til terroristvennene sine, også de uigurer. Mange av dem sitter fengslet verden rundt, i selskap med andre muslimer, nettopp for terrorisme.

  Som alle andre politiske ledere tar hun (Rabiya Kadeer) avstand fra vold og terror, utad. Noe annet ville ødelegger det bildet hun har bygget opp av seg selv.

  Rabiya Kadeer er en styrtrik muslimsk forretningskvinne som vet hvordan hun skal opptre og oppføre seg for å lure naive vestlige tåkefyrster. Men islam er islam. Islam er mental terror mot ikke-muslimer, og utøvelse av troen ender alt for ofte i fysisk terror også.

  Mange muslimer har hevdet å kjempe for demokratiske rettigheter. Samtlige har løyet. Se på Bosnia. Det skulle bli et flerkulturelt mønstersamfunn. Virkeligheten er dog en annen: En halv million katolikker har tatt bena fatt, helt som forutsett av mennesker med et snev av fornuft. Tyrkia er også snart tømt for kristne.

  Rabiya Kadeer er muslim. Det i seg selv er uforenelig med å kjempe for demokrati og menneskerettigheter i vestlig forståelse av begrepene. Jeg mener at det å være muslim i seg selv er en forbrytelse mot menneskeheten.

  Det finnes ikke ett eneste eksempel på at muslimsk «frigjøring» har endt på noen annen måte enn at ikke-muslimer har måttet ta bena fatt og flykte fra de «frigjorte» områdene, altså de som ikke har vært så heldige å ha blitt drept.

  At en primitiv stamme med muslimske tyrkere, uigurer, plutselig skal vise seg å være noe helt annet enn andre muslimer er så hinsides at de som tror på det må lide av alvorlige vrangforestillinger.

  Jeg skjønner at det faller Jan Simonsen tungt for brystet at ikke hans kamp for etablering av nok et muslimsk terrorreir deles av andre. Det er helt greit. Men det må også være lov å være uenig med ham. Det er også lurt å forholde seg realistisk til saker og ting.

  All empiri viser at islam ikke kan sameksistere i fred og fordragelighet med andre religioner. Det finnes faktisk ikke eksempler på det, med mindre man tar til takke med et liv som mindreverdig menneske (ikke-muslim) i et muslimsk land.

  I en slik sammenheng er det fornuftig å utvise en betydelig skepsis selv om en «snill» gammel dame nå forsøker å selge islam som forenelig med demokrati og menneskerettigheter.

 • 1: Det er umulig å diskutere med en person som avfeier andres meninger med å hevde at de bløffer.
  2: Hvordan vet du at Rabiya Kadeer er styrtrik??? Faktum er at hun var en styrtrik forretningskvinn eda hun bodde i Øst Turkistan og var godtatt av de kinesiske lederne, men da hun begynte å argumentere for demokratiske reformer ble hun fengslet og fratatt alt hun eide.
  3: Etter alt jeg har skrevet om denne konflikten burde du ha fått med deg at det ikke er en religionskonflikt, men en etnisk konflikt der en urbefolkning kjemper for sin eksistens mot en fremmedkulturell innvandring.
  4: Du burde i det minste kunne innrømme at det er forskjell på det politiske systemet i det muslimske landet Tyrkia og i det muslimske landet Iran. Du tar feil når du plasserer alle muslimer i samme bås.
  5: «det er lurt å forholde seg realistisk til ting». Absolutt, og enda lurerer er det å holde seg til fakta.

  • Tiril

   Simonsen, hvorfor skriver du kun en sak hver eneste dag om disse muslimenes fortreffelighet. Synes du gjør en elendig jobb for uighyrene som kun spammer ned denne bloggen med et innlegg per dag. det virker nesten ikke troverdig når du bruke så liten plass på disse muslimene.

   • Kan du ikke telle. Jeg skriver 2-3 artikler om Kina og uigurenes demokratikamp i uken. Ikke en artikkel daglig. Så mye nytt av interesse skjer det ikke i denne delen av verden. Det går overhodet ikke ut over artikler om islam eller Israel eller andre tema. På nettet er det ubegrenset plass, og de som ikke vil lese om menneskerettighetsbrudd i Kina kan selvsagt uten å bruke mange sekundene på det, skrolle nedover siden og forbi disse artiklene. Er det så vanskelig?

 • Postman Pat

  En muslim som krever respekt for menneskerettigheter er en selvmotsigelse. For islam er en fascistisk ideologi, som kun har forakt overfor annerledes tenkende. Frihet for muslimer betyr mindre frihet for andre. Det ser vi eksempler på over alt i verden hvor muslimer trenger seg frem.

  Og muslimer legger åpenbart noe annet i begrepet frihet enn det de fleste andre av oss gjør.

  De som kjemper for muslimers frihet har et ansvar for å sannsynliggjøre at det blir til det bedre. For all erfaring til nå trekker nemlig i motsatt retning. Det er ingen grunn til å tro på uighurene før de har bevist det motsatte.