Søk

Kategorier

november 2012
M T O T F L S
« okt   des »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Nyhetsbildet som ikke når frem i mediene

Yvette Espersen er kronikør i den danske avisen Den Korte Avis. I en fersk kronikk lister hun opp en del av de fakta rundt den siste israelske Gaza-operasjonen som få av de toneangivende avisene i Danmark og Norge har nevnt. Her er noen av de opplysningene hun tar med i sin artikkel, og som forteller en god del om den israelske humanismen.

1: Uten sammenlikning med noen andre krigførende land fortsetter Israel å forsyne Gaza med mat, bensin og medisiner av humanitære årsaker, hver eneneste dag. Bare søndag ble det kjørt inn 64 lastebiler med mat og 16 lastebiler med medisin, og 26 pasienter fra Gaza ble overført til israelske sykehus. Over 100 000 palestinere som bor utenfor Israels grenser mottar legehjelp ved israelske sykehus hvert år. Og mange palestinere benytter seg av israelske utdanningsinstitusjoner.

2: Før det israelske forsvaret innleder et angrep sendes det ut radiomeldinger via Hamas egen radiostasjon, som israelerne har tatt kontroll over. Det sendes sms-beskjeder og automatiske telefonbeskjeder, og sleppes ned flyveblad for å advare innbyggerne i Gaza om hvor de ikke bør oppholde seg. Det er unikt i enhver sammenheng.

3. Antallet døde etter 1000 israelske rakettangrep er fremdeles under 100, et svært lite antall døde sammenliknet med de massive angrepene mot militære mål. I praksis viser det at israelerne gjør alt hva de kan for å unngå sivile tap, og at de oppnår en betydelig grad av presisjon, som er sjelden under tilsvarende aksjoner, eksempelvis i Afghanistan.

4: Israel har hatt svært få tap til tross for det massive antallet raketter som er avfyrt inn mot israelske byer. Det skyldes at Israel har bygget en lang rekke tilfluktsrom og bunkerser der sivilbefolkningen kan søke ly. Hamas har ikke gjort det samme for å beskytte sin sivilbefolkning, og skyter i stedet raketter fra områder hvor det befinner seg et stort antall sivilpersoner. Resultatet blir langt flere døde sivilpersoner enn nødvendig.

5: Et stort antall av Hamas sine raketter har slått ned på Gazastripen. Til nå rundt 100 av ca. 700 raketter. Det har sågar ført til tap av menneskeliv. Blant de drepte var 4 år gamle Mahmoud Sadallah som ble vist frem av den egyptiske statsministeren som et påstått offer for de israelske rakettene.  Tirsdag ble en langtrekkende rakett sendt opp av Hamas i retning Jerusalem. I følge nyhetene landet den på Vestbredden.

6: Til tross for at krigen er ille nok i all sinn gru, og selvsagt rammer sivile selv om det ikke er tilsiktet fra den israelske siden, i motsetning til den palestinske siden som jo bevisst sender rakettene sine mot sivile mål, bruker Hamas «skuespillere» i sin propaganda mot Israel. Arabiske filmfotografer som enten jobber freelance eller for internasjonale nyhetsbyråer filmer uskadde og levende personer som blir kastet inn i ambulanser og kjørt vekk som sårede eller døde.

7: I forbindelse med den forrige Gazakrigen innrømmet parlamentsmedlemmet fra Hamas, Fathi Muhammed, at Hamas bruker sivile som menneskelige skjold. Han uttalte blant annet følgende: «For det palestinske folk er døden blitt en industri som kvinner har lært å mestre, og det samme har alle mennesker som bor i dette landet. De gamle mestrer det, og det samme gjør Mujahideen og barnene. Dette er grunnen til at de har skapt de menneskelige skjoldene av kvinner, barn, gamle, for å utfordre den sionistiske bombemaskinen. Det er som om de sier til fienden at vi ønsker døden, slik dere ønsker livet».

8: Hamas forsøker å bløffe ikke bare internasjonale medier, men også egen befolkning, men sine oppdiktede løgner. Forrige fredag påstod eksempelvis Hamas at Israels Ben Gurion flyplass var stengt og at det hadde lykkes Hamas å skyte ned et israelsk F16 fly over Tel Aviv, og at byen var uten strøm.

9: Hamas har sendt ut en ny film på YouTube der det trues med bruk av selvmordsbombere mot både israelske sivile i busser og på kafeer, samt mot israelske soldater.

10: Mediene lyver i sin dekning av konflikten.  BBC og flere andre TV-selskap filmet en angivelig såret palestiner som ble kastet inn i en ambulanse, men som få minutter senere ble sett frisk og i full aktivitet. BBC nektet å be om unnskyldning da svindelen ble avslørt. Flere vestlige medier fremstilte også den 4 år gamle gutten som ble drept av en rakett fra Hamas, som et offer for Israels raketter. BBC journalist Jon Donnison ble avslørt i å ha sendt ut bilder fra Syria mens han påstod at det var bilder fra Gaza.

 

26 comments to Nyhetsbildet som ikke når frem i mediene

Legg inn en kommentar