Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Påskekrim: Sprengte fly med sørkoreanere, ble folkehelt i Sør Korea

kim_hyoon_hui-150x150Kim Hyon-hui er i dag en sørkoreansk skjønnhet, forfatter og mangemillionær. Hun får bunkevis av frierbrev fra sørkoreanske menn. Millionær ble hun på å skrive bok om hvordan hun tok livet av 115 flypassasjerer. For det meste sørkoreanere. Da jeg for noen år siden besøkte Seoul, fikk jeg høre hennes den fantastiske historien om den nordkoreanske agenten og terroristen som ble folkehelt i Sør Korea. Her er hennes historie:

28.november 1987, et drøyt halvår før de olympiske leker i den sørkoreanske hovedstaden, Seoul, gikk Kim Hyon-hui om bord i Korean Air Flight 858 fra Bagdad til Abu Dhabi. Den da 25 år gamle damen var i følge med 70år gamle Kim Sung Il. Begge hadde falske japanske pass, og forestilte seg å være far og datter Shinichi og Mayomi Hachiya. De satte seg på rad nummer 7. Med seg i håndbagasjen hadde de en japansk radio av merke Panasonic og en flaske med likør, som ble ”glemt igjen” i flyet da paret gikk av i Abu Dhabi.

Korean Air- flyet fortsatte i retning av Seoul. Ni timer senere, mens flyet var i ferd med å passere Burma, eksploderte sprengstoffet som var plassert i likørflasken.

Et oppdrag som hadde krevd flere år med planlegging og systematisk trening var vellykket utført, slik Kim Hyon-hui hadde sverget overfor bildet av Kim Jung Il at det ville bli. Kim Jung Il var sønn av Nord-Koreas store sol, presiden Kim Il Sung.

Kampen mot de amerikanske imperialistene og deres sørkoreanske lakeier hadde igjen blitt kronet med en liten seier. Nå var det sådd et håp om at turister og delegater ville holde seg vekke fra den planlagte olympiaden i Seoul, i frykt for nye eksplosjoner.

Kim Hyon-hui kunne puste ut. Det var så vidt det lyktes. På flyplassen i Bagdad ville sikkerhetsvaktene fjerne batteriene fra radioen, og Kim Hyon-hui måtte spille fornærmet og hisse seg kraftig opp før vaktene beklaget og valgte å være hyggelige med det japanske paret. Det kostet 115 mennesker livet.

Ordren om bombingen av Korean Air- flyet ble gitt av Kim Jung Il 7.oktober 1987. Da hadde allerede Kim Sung Il og Kim Hyon-hui operert sammen som far og datter i tre år, med sikte på å være klare til aksjoner i utlandet når tiden var inne. Kim Hyon-hui ble vervet som agent i februar 1983. Hun passet utmerket fordi hun tilhørte en kjent partifamilie, hadde studert japansk ved universitetet i hovedstaden Pyongyang, og hadde et tiltalende utseende.

Først ble Kim Hyon-hui undervist i politisk ideologi, skyting, fysisk utholdenhet og andre militære disipliner ved et militærinstitutt. Deretter ble hun plassert som tjener ved et større gjestehuskompleks, som regjeringen brukte som overnattingssted for utenlandske gjester. Her tok hun seg av japanske gjester, slik at hun kunne perfeksjonere seg språklig og samtidig studere japanernes manerer og vaner.

Til slutt ble hun gitt profesjonell trening i spionasje, inkludert militær trening, bilkjøring, fotografering og bruk av moderne telekommunikasjoner, før hun ble sendt på en lengre utenlandsreise i Europa sammen med Kim Sung Il for å bli verdensvant i rollen som japansk turist.

De grundige forberedelsene hindret likevel ikke at Sør-Koreas effektive etterretningstjeneste raskt kom på sporet av agentene, etter at Korean Air- flyet hadde styrtet. Det var egentlig ikke vanskeligere enn å sjekke passasjerlistene for å finne ut hvem som forlot flyet i Abu Dhabi.

De to nordkoreanske agentene ble arrestert i Bahrain få dager etter massemordet. Kim Sung Il klarte å ta sitt eget liv ved hjelp av en giftampulle gjemt i en sigarettpakke, mens Kim Hyon-hui ikke var rask nok. En politikvinne beslagla pakken med de forgiftede sigarettene i siste liten. Kim Hyon-hui rakk å bite over filteret på en av sigarettene og besvimte.

Hun overlevde, ble utlevert til Sør-Korea, tilstod, fortalte sin historie, ble dømt til døden og benådet. Sørkoreanerne plasserte ansvaret der de mente det hørte hjemme. Hos Kim Jung Il. I dag styrer hans sønn Nord-Korea.

5 comments to Påskekrim: Sprengte fly med sørkoreanere, ble folkehelt i Sør Korea

 • Kjersti

  «Da jeg for noen år siden besøkte Seoul, fikk jeg høre hennes den fantastiske historien om den nordkoreanske agenten og terroristen som ble folkehelt i Sør Korea.»

  Hva er fantastisk med at en terrorist lykkes med sin terror Jan Simonsen ?, og hvordan kunne hun bli en folkehelt i Sør-Korea hvor de 115 drepte kom fra. Elsker sørkoreanere terror ?

  Jeg vile ha brukt ord som «Forbausende» istedet for fantastisk og jeg vill trodd at hun ble folkehelt i Nord-korea og ikke i Sør-Korea ?

  • Kjersti: Du har litt rett i det. Det korrekte uttrykket er nok «den utrolige historien», så språkbruken her var sikkert litt feil. For det er selvsagt utrolig at hun kunne bli folkehelt. Hvordan kunne det skje? Forklaringen ligger i at ansvaret ble lagt på Kim Jung Il og de nordkoreanske lederne som indoktrinerte henne.

   • Kjersti

    Ja, men å hylle en terrorist for å ha latt deg indoktrinere blir som å hylle muslimer fordi de medlemmer av den islamske terror ideologien. Det strider mot all fornuftlig tankegang og har ingenting i våre vestlig samfunn å gjøre.

    • Kjersti: Mulig det. Men slik er det. Denne terroristen ble tilgitt, først av myndighetene som slapp henne ut av fengsel og deretter av sørkoreanerne som mente hun var hjernevasket av det kommunistiske systemet og derfor ikke den skyldige.

     • Anonym

      Jeg tror ikke på at noen blir hjernevasket med mindre de er evneveike, de lar seg «hjernevaske». En god venninne av meg er lege (dr. med.) og oppvokst et sted i Øst-Europa. Hun skjønte godt hva som foregikk før hun begynte på folkeskolen.

      Hun lærte det samme hjemme som jeg gjorde i vest, nemlig å tenke selv. Jeg ble innprentet at alle er ansvarlige for sine egne handlinger. Det var noe jeg fikk inn med morsmelken selv om oppdragelsen min kan sies å ha vært liberal.

      Jeg er også helt sikker på at de fleste i Nord Korea ikke er så dumme at de virkelig gjør gymnastiske bukke- og neieøvelser foran Den store Leder med ekte entusiasme. De gjør det de må for ikke å få det enda verre.

Legg inn en kommentar