Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Skjøt skadet terrorist av frykt for at han ville sprenge seg i luften

Hebron_terrorist2En israelsk soldat skjøt og drepte en skadet terrorist angivelig fordi han fryktet terroristen var iført en bombevest og ville sprenge seg i luften. Soldaten er tatt ut av tjeneste mens saken etterforskes. I den norske avisen Dagen er overskriften om saken «Soldat suspendert etter drap på palestiner». Lesere som bare ser overskriften får ikke vite at palestineren var en terrorist.

Verken i NRKs melding om saken eller i Dagen blir det fortalt noe om årsaken til hendelsen annet enn at palestineren hadde blitt skadet da han gikk til angrep på en soldat som fikk mindre sårskader av knivangrepet. Fokuset i mediene er på at en israelsk soldat skjøt terroristen, og ikke på at terroristen forsøkte å drepe en israelsk soldat. Det skrives ingenting om hvorfor den israelske soldaten valgte å skyte terroristen i hodet.

Men i den israelske TV-kanalen Channel 2 sin nyhetssending intervjues slektninger av den israelske soldaten som skjøt som kan fortelle at årsaken var at terroristen hadde på seg en tykk jakke på en varm dag, noe som fikk soldaten til å frykte at han kunne skjule en selvmordsvest. Siden han fortsatt var i live var soldaten redd for at han ville utløse den og sprenge soldatene og ambulansefolkene i luften, skriver Israel National News..

Den israelske hæren suspenderte soldaten torsdag ettermiddag, etter at en radikal venstreorientert frivillig organisasjon, B’Tselem, lastet opp en video som viser ham skyte en av de to arabiske terroristene som like før hadde angrepet soldatene med kniver.

I videoen kan man se den ene terroristen liggende urørlig, mens den andre beveger seg litt. En soldat klargjør våpenet sitt og skyter terroristen som beveger seg i hodet.

På en annen video kan man høre ambulansefolkene si på hebraisk at «denne terroristen er fortsatt i live, denne hunden … ikke la ham angripe oss.» Deretter høres en annen stemme som sier «det virker som om det er et sprenglegeme på ham, ta hensyn, vent til en bombeekspert kommer, ikke rør ham.» Deretter sier den første mannen «Han er i live, kom hit, noen må gjøre noe.»

Den sårede soldaten hadde blitt knivstukket flere ganger i overkroppen og ble senere evakuert til Shaare Tzedek Hospital i Jerusalem, hvor hans tilstand ble stabilisert og forbedret, og han ble reklassifisert som lett såret, skriver Israel National News.

«En innledende gransking av hendelsen fant dette å være en svært alvorlig hendelse som strider mot den israelske hærens verdier og hva som forventes av dens soldater og kommandanter. I lys av funnene i den innledende etterforskningen er etterforskningen overlatt til «IDF Criminal Investigation Division (CID),» heter det i en uttalelse fra den israelske hæren, der det også opplyses om at soldaten som skjøt er arrestert og avhørt.

Brigadegeneral Moti Almoz, som er pressetalsmann for den israelske hæren, sier at vanlig praksis som skal følges i forbindelse med terrorhandlinger av denne typen er at soldatene etter at terroristene er nøytralisert umiddelbart skal gi medisinsk hjelp til sårede, inkludert terroristene. Det har tidligere vært en større debatt i Israel om terrorister som er hardt såret skal gis hjelp før eller etter at alle ofrene er tatt hånd om.

«Hendelsen er svært alvorlig, og helt i strid med den israelske hærens verdier og kampmoral. Vi må ikke tillate, selv om vårt blod koker, et slikt tap av kontroll. Denne hendelsen vil bli behandlet på den strengeste måten,» sier den israelske forsvarsministeren Moshe Ya’alon. Forsvarsministeren poengterer at det er nødvendig å holde en høy moralsk standard, bevare menneskelighet og unngå å handle på umoralske måter, når man står overfor fienden.

«Husk at vår styrke ikke kommer fra våre militære evner alene, men – først av alt – fra vår moralske makt,» sier han.

Advokaten til soldaten som skjøt terroristen i hodet, Benjamin Malka, viser på sin side til at soldaten mente soldatene og ambulansepersonalet var i fare. Han fryktet at terroristen som var hardt skadet, men fortsatt var i live, ville rekke å detonere en bombe. Han viser til at videoen tydelig viser at terroristen har på seg en frakk som kunne skjule en bombevest og andre eksplosiver.

Advokaten frykter forhåndsdømming og viser til at etterforskningen er i sin startfase. «Ting har ennå å bli dypt undersøkt, og jeg synes det er trist å se at en offentlig rettssak har blitt gjennomført før den mistenkte har fått rett til å forsvare sin uskyld,» sier han.

Soldaten selv er sitert for å si til sin familie at han mente han gjorde det rette til rett tid for å forhindre at «noe annet dårlig skulle skje». Han fryktet at terroristen, som allerede hadde lyktes i knivstikking av en annen soldat, hadde tenkt å prøve å angripe andre soldater.

«Han hadde på seg en tykk pels og derfor fryktet jeg at han ville stå opp og detonere et bombebelte. Jeg skjøt ham fordi jeg fryktet at terroristen ville blåse seg i luften.»

5 comments to Skjøt skadet terrorist av frykt for at han ville sprenge seg i luften

 • Max

  Jeg mener det er helt opplagt at denne soldaten er uskyldig. Og ikke bare det. Omstendighetene tatt i betraktning var det også helt riktig å likvidere terroristen.
  Jeg håper Israel ikke finner på å straffe egne soldater som har en svært krevende tjeneste for hendelser som har så logiske utfall. Hva som blir sagt i denne typen skarpe situasjoner må det ikke legges vekt på. Det er kun selve hendelsen som har betydning.

 • balle klorin

  antisemittismen i media er sterk, kakerlakkene i nrk de fremste i rekken. sannheten holdes nede i rennestenen.

 • Moskus

  Helt forståelig at hendelsen etterforskes, da det er standard prosedyre. Det er heller ikke uventet at norsk media ikke vet dette. Soldaten kommer nok til å bli frikjent.

 • Anonym

  Like greit gi blaffen

 • […] er det at det påstås at palestineren «åpenbart ikke utgjorde noen fare for noen». Forklaringen til soldaten som skjøt var nettopp at han fryktet at den sårede terroristen ville drepe ambulansefolk og […]

Legg inn en kommentar