Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Vil bygge underjordisk Iron Drome

GazatunnelIsrael bør utarbeide et teknologisk svar på Hamas sin tunnelbygging for å gi pusterommet som trengs for å utvikle en handlingsplan mot Hamas og samtidig opprettholde den roen som har vært rådende siden Gazakrigen i 2014, skriver direktøren for Institute for National Security Studies i en analyse.

«Dersom en teknologi for å identifisere og/eller blokkere tunneler er utviklet og distribuert, vil det være lettere å bygge beredskap for neste konfrontasjon,» skriver Amos Yadlin, en tidligere israelsk general i det israelske luftforsvaret og militær attache til USA .

Han viser til suksessen med anti-rakettforsvaret Iron Dome og ser for seg en lignende underjordisk versjon av Iron Dome til å oppdage og ødelegge Hamas sine underjordiske tunneler. Den tidligere generalen mener at fraværet av en slik teknologi gjør det mer sannsynlig at det kan bli nødvendig med et preventivt angrep mot Hamas sin evne til å bygge tunneler. En teknologisk løsning vil med andre ord redusere krigsfaren.

Ifølge Financial Times har Israels forsvarsdepartement bekreftet at USA har budsjettert 120 millioner dollar for å hjelpe Israel med å utvikle den aktuelle deteksjonsteknologien for å løse problemet med terrortunneler, som er en trussel både fra Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon.

Den israelske hærens generalstabssjef Gadi Eizenkot sier ifølge den israelske avisen Allgemeiner at Israel i dag allerede har «avanserte muligheter» til å løse tunneltrusselen, løsninger som ikke er synlige for allmenheten.

Under Operation Protective Edge på Gazastripen i 2014 ble det ødelagt 32 tunneler som Hamas hadde bygget for å sende terrorister inn i Israel. Også Egypt har de siste årene ødelagt et stort antall tunneler fra Gaza og inn i Egypt. Det er kjent at Hamas i det siste har tatt opp igjen byggingen av tunneler både mot Egypt og Israel. Flere tunnelarbeidere er drept i Gaza de siste ukene etter at tunneler har kollapset under bygging.

Legg inn en kommentar