Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Jobber med bok som avslører det usbekistanske diktaturet

Evgeni_ Dyakonov«Jeg håper at utgivelsen av boken vil åpne øynene til EU og USA om hvem som i virkeligheten styrer Usbekistan. Det er Stalin og Hitler rullet inn i en og samme person, sier forfatteren Evgeni Dyakonov til EurasiaNet.org. Han ga ut den regimekritiske boken «In the Zone, Uz: Book One» på engelsk i 2014. Nå arbeider han med å få boken utgitt på norsk.

Til Frie Ytringer forteller han at han endelig har lykkes med å få støtte til oversettelsen, og at han har et forlag som har vist interesse for å gi den ut her i landet. Selv har han en vaskejobb mens han samtidig forsøker å etablere seg som journalist, forfatter og filmskaper.

Evgeni Dyakonovs bok handler om en fange som heter Serzh Ivakov som han holder ut vilkårlig mishandling i fangenskap. Den er delvis basert på hans egne opplevelser og forteller om de forbrytelsene mot menneskeheten som forfatteren mener finner sted i dagens Usbekistan – politisk undertrykkelse, sensur, tortur, utenom juridiske henrettelser, og omskoleringssystemer.

Dyakonov som nå bor i eksil i Norge ble fengslet i Usbekistan i slutten av 1990 og dømt for hva han insisterer var falske anklager.
«Da jeg ble tatt i forvaring skjønte jeg med en gang at det var total lovløshet. Jeg var ikke sikker på om jeg ville overleve fengsel, så jeg begynte å skrive ned alt fra den første dagen der. Det resulterte i denne boken,» sier han i intervjuet med EurasiaNet.org.

Dyakonov var en krigsveteran fra Afghanistankrigen. Etter å ha fått en grad fra Tasjkent State University begynte han i 1991 i underholdningsbransjen. Han åpnet etterhvert sin egen rockeklubb i Tasjkent, som ble svært populær. Men med det startet også hans problemer. Den private rockeklubben var i konkurranse med aktivitetene til Kamolot, en offentlig ungdomsorganisasjon som i hovedsak var etterfølgeren til det usbekiske leninistiske kommunistiske ungdomsforbundet (Komsomol). Dyakonov mener at det var konkurrentene fra denne organisasjonen som sørget for at han ble arrestert for falske anklager, og dermed satt ut av spill.

«Offisielt jeg ble dømt for en rekke forbrytelser, fra besittelse av narkotika og oppbevaring av våpen og anti-statlige flygeblad til angrep mot den konstitusjonelle orden. Selvfølgelig, alt var fabrikkert,» sier han. «Min forbrytelse var at jeg kom i veien for noen tjenestemenn fra den regjeringsvennlige organisasjonen Kamolot.»

Dyakonov ble arrestert 1. mars 1997 og snart etterpå dømt til 22 års fengsel. Har hadde ingen tror på rettsvesenet, så han unnlot å anke saken sin. I stedet solgte han alt han eide, skaffet til veie en sum på 30 000 dollar, og bestakk fengselstjenestemenn som sendte han til et psykiatrisk sykehus som erklært han psykisk syk. Etter ett år i varetekt ble han derfor løslatt. Senere reiste han til Norge og fikk flyktningstatus her.

«Vilkårlighet er en viktig funksjon for president Islam Karimovs regime, en funksjon som trengs for å skape frykt i befolkningen. Hvis myndighetene opphevet undertrykkelse og tortur, ville de miste sin makt over folket,» sier han. «De er tvunget til å holde folk i kontinuerlig frykt.»

I en rapport skriver det amerikanske utenriksdepartementet ifølge EurasiaNet.org at fengselsforholdene i Usbekistan i enkelte tilfeller er så harde at de er livstruende. Rapporten fremhevet også bruken av tortur i usbekiske fengsler. Den tidligere usbekiske fangen Hazratqul Khudojberdi som nå bor i Sverige kaller det usbekiske fengselssystemet «en av de mest anti-humane i verden.»

«Dagens fengsler i Usbekistan er overfylt med titusenvis av helt uskyldige mennesker. En stor gruppe av de domfelte er medlemmer av opposisjonen, menneskerettighetsaktivister, deres pårørende og sympatisører. En annen stor gruppe består av journalister, forfattere, og kunstnere som våget å kritisere ulovlige handlinger foretatt av myndighetene,» sier Khudojberdi til Eurasianet.org.

«Konstitusjonelt står regjeringen i Usbekistan for maktfordelingsprinsippet, ytringsfrihet og representativt styre. I virkeligheten holder den utøvende makten nesten all makt. Den dømmende makten mangler uavhengighet og den lovgivende, som bare møtes noen dager hvert år, har liten makt til å påvirke lovene,» står det om Usbekistan i Wikipedia. Dyakonov mener det er en riktig beskrivelse.

Dykanov sammen med Marianne Skånland, Åge Simonsen og Frie Ytringers redaktør, Jan Simonsen:

Selskap

1 comment to Jobber med bok som avslører det usbekistanske diktaturet

  • Hemoroider eller kreft?

    Den sekulære (frafalne) Islom Karimov er vel bare som «hemoroider» i forhold til «kreftsvulsten» Jumma Kasimov & co.. Nasjonen består jo av 88% sunnimuslimer (m.a.o. en kjempesvulst) og 9% østlige ortodokse. Så «wake up and smell the coffee!» Noe utstillingsvindu for «menneskerettigheter» og «demokrati» osv., blir det nok neppe…

    https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Movement_of_Uzbekistan

    httpsv://www.youtube.com/watch?v=j5mIVdZtvKE

    httpv://www.youtube.com/watch?v=y5ivP6kCqZw

Legg inn en kommentar