Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Straffes for å prate med medier

Patigul_GhulamEn mor fra den uiguriske urbefolkningen i det okkuperte Øst Turkistan må stille for en kinesisk rett etter å ha snakket med radiostasjonen Radio Free Asia om sin sønn som forsvant etter opptøyene i hovedstanden Urumqi i 2009. Flere hundre uigurer, mange studenter, ble massakrert under en fredelig demonstrasjon. Flere tusen andre er forsvunnet.

Moren er i følge kilder nær familien som Radio Free Asia har snakket med, anklaget for å ha lekket statshemmeligheter. Enken Patigul Ghulam har vært en av de mest taleføre uigurene som har arbeidet for å presse de kinesiske myndighetene til å fortelle hva som har skjedd med forsvunne familiemedlemmer etter massakrene i Urumqi 5. juli 2009.

Hennes sønn, Imammemet Eli, som nå ville være 32, ble tatt av politiet 14. juli 2009 og hun hørte sist om ham ni måneder senere, da andre innsatte sa at han ble funnet alvorlig torturert og tatt med til et sykehus. Patigul Ghulam har mast på det lokale politiet i Urumqi, hovedstaden i det som i dag er den kinesiske provinsen Xinjiang, for å få informasjon om hennes sønn, men har ikke mottatt noen tilfredsstillende svar, skriver Radio Free Asia.

Sønnen er blant flere tusen mennesker som ifølge uiguriske eksilgrupper forsvant i kjølvannet av volden, den mest dødelige episoden av etnisk uro i Kinas nyere historie, skriver Radio Free Asia.

Patigul Ghulam, som hadde vært i husarrest og under tung overvåking siden september 2012, ble pågrepet mai 2014, en måned etter at hun ga et intervju til Radio Free Asia. På den tiden fortalte hun at hun møtte Wang Mengshen, Urumqis politisjef, og sa at Wang fortalte henne at politiet fortsatt leter etter hennes sønn.

Patigul Ghulam venter nå på et lukket rettsmøte 7. april forteller en person nær familien hennes til Radio Free Asia. Kilden ba om at hennes identitet ikke blir avslørt av frykt for represalier fra myndighetene.

1 comment to Straffes for å prate med medier

  • Max

    Dette må være dagens aprilspøk.

    Kina er jo tatt inn i varmen og landets president reiser på hyggelige koseturer både til USA og andre demokratiske fyrtårn. Såvidt jeg forstår er han også hjertlig velkommen til Norge. Dersom tusenvis mennesker bare forsvinner er jo Kina styrt av et terrorregime og landet burde boikottes.

Legg inn en kommentar