Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Radikaliseres ikke av økonomiske og sosiale forhold, men av ideologi

adam_dean2Muslimske prester hjernevasker påvirkelige ungdommer med sine ekstreme synspunkter i et forsøk på å bygge en islamsk stat i Storbritannia. Den skremmende advarselen kommer fra en rekrutt til en fryktet terrororganisasjon som forklarer hvordan han ble radikalisert i Storbritannia, skriver Sunday Express. Han sier at radikaliseringen ikke skyldes sosiale eller økonomiske forhold, men ideologien.

Som tenåring sluttet Adam Deen seg til Al Muhajiroun, en organisasjon som truer med jihad mot Vesten, lokket av «ideen om at enhver muslim bør ha en islamsk stat». Til Sunday Express sier han at gruppen, som har vært knyttet til halvparten av terrorangrepene i Storbritannia, nøye har skreddersydd sitt budskap for å ha maksimal effekt på utsatte ungdommer.

«De gjorde at islam syntes relevant. Som ung vestlig muslim, ble jeg betatt,» sier han til den britiske avisen. «Jeg var i tenårene, jeg ønsket å lære mer om min tro og denne gruppen fascinerte meg og utløste min nysgjerrighet. De var unge, jeg kunne forholde meg til dem, og de snakket et språk jeg kunne forstå. De snakket om islam på en måte som gjorde at det ble levende, og presenterte en intellektuell versjon som var verdener borte fra de abstrakte og fjerne begreper jeg tidligere hadde vært utsatt for.»

7/7 angrepene i London og mordet på Lee Rigby er blant mer enn 20 planlagte terrorangrep utført av medlemmer av Al Muhajiroun i Storbritannia. Michael Adebowale og Michael Adebolajo, som myrdet Lee Rigby da han gikk nedover gaten i Woolwich i sør-øst London i 2013, hadde begge deltatt i arrangementer i regi av Al Muhajiroun. Minst en av angriperne som gjennomførte sprengningene i London i 2005, som drepte 52 mennesker, hadde møtt med Omar Khyam, en terrorist som hadde forbindelser til Al Muhajiroun.

Al-Muhajiroun ble grunnlagt av den syriskfødte geistlige Omar Bakri Muhammad i 1983, opererte fritt som en islamsk organisasjon i Storbritannia fra 1986, men ble forbudt i 2005. For å omgå loven er gruppen relansert flere ganger under forskjellige navn, blant andre Islam4UK og Need4Khalafah, skriver Sunday Express.

Adam Dean forklarer at det ikke var fattigdommen som drev ham eller andre som ham til ekstremisme, men den manglende evnen til det muslimske samfunnet til å engasjere unge troende i en tolerant, ikke-ekstremist lesning av Koranen.

«Mediene og ulike akademikere har foreviget fortellingen om at sosioøkonomiske forhold er den mest fremtredende drivkraften i tilknytning til en ekstremistisk ideologi. Men den dominerende faktor i radikalisering er ideologi – det er ideene som beveger folk. Jeg kom ikke fra en fattig bakgrunn eller et ødelagt hjem. Jeg begynte på universitetet, jeg følte meg ikke sint, og jeg var apolitisk. Men, jeg ble indoktrinert med en radikal islamistisk ideologi og fikk en lidenskapelig tro på ideen om en islamsk stat. Det var den intellektuelle siden av Islam som gjorde radikal ideologi så tiltalende», sier han, og legger til:

«Al-Muhajiroun gjorde at det hørtes smart og intelligent ut. Poenget er at ekstremistene gjorde noe som ingen andre i det muslimske samfunnet gjorde. Deres suksess er basert på et språk som gjorde at jeg og så mange andre som meg føler at vi er med på noe større enn oss selv. Jeg var en del av denne globale kampen og ble utfordret til å re-etablere min sanne identitet, noe som kunne bli født gjennom en islamsk stat.»

3 comments to Radikaliseres ikke av økonomiske og sosiale forhold, men av ideologi

 • Høyreekstrem?

  Ekstremistene fremstiller islam som et suprime som gjør de troende overlegne andre. Rettroende gis også guddommelige rettigheter, blant annet til å drepe vantro og erobre deres land. Det er av disse årsaker sammenligning mellom nazisme og salafisme har kommet opp.

 • Ghjo

  Dette var jo ikke noe nytt i det hele tatt.Alle oppegående mennesker vet og forstår at det er den dejevelske ideologien islam som radikaliserer.
  Det var jo slik Muhammed fikk sine tilhengere i Medina.
  Ved å forespeile dem rikelig med utbytte fra overfall og røvertokter,massevis av sex med tilfangnetagne damer de kunne boltre seg med,osv,osv.Rekruttene lokkes med det samme i dag,som gjennom islams 1400 årige skitne og blodige historie.

  • Moskus

   Spikeren på hodet, der, Ghjo. Jeg har alltid lurt på hvorfor ingen har tatt tak i hvorfor det er såpass lett for kriminelle gangstere med minoritetsbakgrunn å «omfavne» islam. Vel, det dreier seg om en religion der selve «profeten», guds utvalgte, var en landeveisrøver, som ranet karavanene fra Mekka-stammene, alt det han klarte. En anselig del av byttet ble overlevert Muhammed, men krigerne fikk også en del å fordele seg imellom. Slaver tok de, inkludert kvinnelige, som ble brukt til forlystelse. Det eneste Muhammed krevde, var at de skulle praktisere «avbrutt samleie» («hoppe av i svingen», som vi sier på norsk), slik at de ikke skulle bli gravide, for da ville verdien falle, når de senere skulle selges på slavemarkedet.
   For en kriminell, raner, tyv, gangster og hallik, kan jo ikke overgangen være særlig stor, fra å holde på med svineriet sitt i europeiske storbyer, til å holde på med det samme i Syria, som IS-kriger. «Skomaker, bli ved din lest», med andre ord.

Legg inn en kommentar