Søk

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Arabisk mer populært enn finsk i Sverige

Stockholm-150x150Mange nye innvandrere fra arabiske land og økt gjennomsnittsalder på svenskfinner har medført at det nå er flere svensker som snakker arabisk enn finsk, melder Sveriges Radio Arabisk er dermed Sveriges nest mest utbredte språk. Det forteller en lingvist som har undersøkt hvor mange som snakker ulike morsmål.

«På grunn av den store tilstrømningen av flyktninger i fjor er det vel omtrent nå at arabisk går forbi finsk som landets andre språk», sier språkforskeren Michael Parkvall til Sveriges Radio. I sin studie har Michael Parkvall tatt utgangspunkt i tallene som kom i 2012. Da var fortsatt finsk det nest største morsmålet, etter svensk. 200.000 mennesker hadde finsk som morsmål i Sverige og 155 000 hadde arabisk.

Men siden da har mange flere arabiskspråklige bosatt seg i Sverige, mens gjennomsnittsalderen for den finskspråklige gruppen er blitt stadig høyere. Spåkforskeren konkluderer derfor med at arabisk nå er et mer utbredt språk i vårt naboland enn finsk. I sin analyse har han også sett på statistikk fra det svenske Migrationsverket og skolemyndighetene, undersøkelser gjort andre steder, og ikke minst har han sammenlignet med andre land, melder Sveriges Radio.

I de fleste land har man en form for offisiell språkstatistikk, men ikke i Sverige. «Det er uheldig», sier Mikael Parkvall. «Det offisielle argumentet er at det er til hindrer for integrering, at å kartlegging språket er det samme som kartlegging av etnisitet. Da er vi på gale veier,» sier han.

Jarmo Lainio, professor i finsk ved Stockholms universitet, har gjort sine egne estimater for hvor store de ulike morsmålene er. Han er enig i at arabisk nå er på høyden med finsk som det nest største morsmålet i Sverige. Men hans vurdering er at skiftet ennå ikke har skjedd, men vil skje innen få år..

7 comments to Arabisk mer populært enn finsk i Sverige

 • Anonym

  Selvfølgelig må svenskene eller de det er flest av snakke og skrive sitt eget språk. Innfødte svensker om det er noen igjen av den arten om 10 år så må jammen lære seg folkets språk. Personlig så ønsker jeg Berlinmuren velkommen langs hele Norges grense.

 • Visombygdelandet

  Det blir mer og mere innlysende at hele verden maa gaa over til engelsk som fellesspraak foer eller siden.

  • Anonym

   Hvorfor engelsk (nr. 3)? Det er flere som har mandarin (nr. 1) og spansk (nr. 2) som morsmål.

   Spansk får stadig større utbredelse i USA. Det er bare i Nord-Europa jeg har problemer med å bli forstått på spansk. I USA behøver jeg stort sett aldri snakke engelsk, selv om jeg kan språket godt siden jeg delvis er oppvokst i et engelskspråklig land.

   Engelsk er heller ikke engelsk. Estuary English er mye vanskeligere å forstå enn RP. Amerikanere har for eksempel store problemer med å forstå mange dialekter i UK. Ulster-skotsk som mange snakker i Nord-Irland er vanskelig å forstå. Irsk-engelsk er heller ikke lett å forstå om du ikke har bodd i et engelskspråklig land. Det kan være vanskelig nok selv da om du ikke har et godt språkøre.

   For en del år siden måtte jeg oversette mye av det en bartender fortalte til en amerikaner på en bar i Derry/Londonderry hvor vi tok et par øl.

   Forslaget ditt er ikke godt. Engelsk i UK spriker mye mer i dag enn for førti år siden. Forskjellen, UK til resten av den engelskspråklige verden, er blitt enda større.

   Hva med et (felles)språk med klikke-konsonanter?

 • Knut

  Det er helt sikker mange som syns dette er helt etter planen … særlig alle disse fra venstresiden som fremdeles føler seg sviktet av Stalin og Mao …

  Kanskje vil den islamske lovreligionen snart overta og innføre det totalitære som alle disse sinnsforvirrede lengter etter …?

  Ingen tvil at vi går mot nye tider, men hvorfor er jeg så bekymret …

Legg inn en kommentar