Søk

Kategorier

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Avdekker alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Kinesiske_soldaterDet amerikanske utenriksdepartementet har offentliggjort sin årlige rapport om situasjonen for menneskerettighetene i ulike land i verden. Den amerikansk rapporten avdekker alvorlige brudd på menneskerettighetene i Kommunist-Kina og de områdene Kina okkuperer. Urbefolkningen i det okkuperte Øst Turkistan har store begrensninger i både politiske, økonomiske og kulturelle rettigheter, ifølge rapporten.

Den uiguriske befolkningen utsettes blant annet for tortur i varetekt og utenomrettslige drap. 2015-rapporten dokumenterer økende restriksjoner for uigurenes bevegelsesfrihet, både innenfor Øst Turkistan og i forbindelse med reiser til utlandet. Uigurer blir ofte nektet pass og nektet tillatelse til å forlate landet. Akademikere og religiøse pilegrimer blir ofte blokkert fra å forlate Kina.
Uigurer med reisedokumenter blir utsatt for passbeslag.

Uigurer som er bosatt i utlandet, men har fått innvilget visum for å besøke slektninger i Øst Turkistan, blir utsatt for press fra kinesiske politi som ønsker at de skal spionere mot det uiguriske eksilmiljøet når er tilbake fra besøket i Øst Turkistan, fremgår det også av rapporten til det amerikanske utenriksdepartementet.

Det amerikanske utenriksdepartementet uttrykker bekymring blant annet over troverdige rapporter om utenomrettslige drap under sikkerhetsoperasjoner, systematisk tortur og annen nedverdigende behandling i rettsvesenet, omfattende overvåking av fredelige politiske dissidenter, religiøse ledere og journalister, tvangsarbeid som et middel for sosial kontroll, økonomisk diskriminering i ansettelsesprosesser, og riving av historisk og kulturelt viktige uiguriske nabolag, kombinert med upassende kompensasjon og tvangsmidler.

Den uiguriske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Project (UHRP) berømmer det amerikanske utenriksdepartementet for sin offentlige anerkjennelse av de alvorlige menneskerettighetsforholdene i
Øst Turkristan og oppfordrer kinesiske myndigheter til å handle med bakgrunn i funnene i rapporten.

1 comment to Avdekker alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Legg inn en kommentar